IRETTESETTER: Per Sandbergs uttalelser om KrF, fremmedkrigere og massakrer gikk for langt, slår statsminister Erna Solberg fast. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IRETTESETTER: Per Sandbergs uttalelser om KrF, fremmedkrigere og massakrer gikk for langt, slår statsminister Erna Solberg fast. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Erna: - Per Sandberg gikk for langt

Frp-nestlederen anklaget KrF for å være skyld i terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg mener det var riktig av Per Sandberg å beklage sine uttalelser overfor KrF. Det var en klok beslutning, uttalelsene i dag gikk for langt, sier statsminister Erna Solberg i en SMS til Dagbladet.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen sier i en e-post til Dagbladet at hun stiller seg bak ordlyden i Solbergs uttalelse.

Solbergs kommentar kommer etter at Per Sandberg i dag tidlig på NRK gikk til frontalangrep på KrF og beskyldte dem for å være ansvarlige for rekrutteringen av fremmedkrigere som deltar i krigshandlinger og massakrer på kvinner og barn.

Sandberg beklager i ettermiddag angrepet på KrF, og vedgikk at «det gikk litt varmt i dag tidlig»

- KrF har ikke ansvar for fremmedkrigernes groteske handlinger, sier han til Dagbladet.

Hareide rasende Uttalelsene til NRK var en oppfølger til Klassekampens oppslag der Frp-nestleder Sandberg anklager de andre partiene for å føre en innvandringspolitikk som har spilt fallitt.

En rasende KrF-leder Knut Arild Hareide kaller Sandbergs utspill «hinsides», og krever at Frp rydder opp.

- Vi er ikke ansvarlige for terrorangrep og massakrer på kvinner og barn! I min tid som partileder har jeg aldri opplevd tilsvarende angrep fra en stortingsrepresentant! uttaler Hareide opprørt til Dagbladet.

- Gjerningsmannen har ansvaret Solberg mener det er feilslått å plassere ansvaret for terror hos politiske partier.

- Det er svært viktig å holde fast ved at det er den som begår en ugjerning som har ansvaret, slik at de kan straffeforfølges. Det klarte vi å holde fast ved etter 22. juli, og det må vi holde fast ved også begås av voldelige islamister, sier statsministeren.

- Verken kampen mot terror eller den politiske debatten har noe å tjene på denne typen karakteristikker av andre politiske partier, understreker hun.

BEKLAGER: «Det gikk litt varmt i dag tidlig», sier Frp-nestleder Sandberg om KrF-angrepet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BEKLAGER: «Det gikk litt varmt i dag tidlig», sier Frp-nestleder Sandberg om KrF-angrepet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Frp og Høyre har forpliktet seg til å samarbeide med KrF og Venstre, og regjeringens samarbeidserklæring står det at «Innvandring er en kilde til mangfold, nye impulser og kulturell utveksling». De to støttepartiene har i kveld sittet i hastemøter etter Sandberg-utspillet.

- At dette får følger for samarbeidet, er noe alle forstår, sier Hareide til Dagbladet.

Jensen: - Dyrker det positive Frp-leder Siv Jensen sier hun er «opptatt av å dyrke det positive» i samarbeidet med KrF og Venstre. Men understreker:

- Det er ingen som helst tvil om at det er ulikheter mellom Frp og KrF i innvandringspolitikken. Derfor er også dette grundig omtalt i samarbeidsavtalen, sier Jensen, og presiserer:

- Frp er opptatt av en streng og rettferdig innvandringspolitikk. Det er en viktig debatt vi må ta, men som ikke handler om å flytte ansvaret for ugjeringer begått av enkeltpersoner.

KrFs kommmunikasjonsavdeling opplyser til Dagbladet at Hareide ikke vil kommentere Sandbergs unnskyldning før han har deltatt på NRKs «Dagsnytt atten».

RASENDE: KrF-leder Knut Arild Hareide krever at Frp «rydder opp» etter Sandbergs soloutspill. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RASENDE: KrF-leder Knut Arild Hareide krever at Frp «rydder opp» etter Sandbergs soloutspill. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer