Erna: - Skal sitte i karantene før utreise

54 av 55 europeiske landslag følger UEFAs protokoll. Unntaket er Norge. Erna Solberg var selv involvert i avgjørelsen som stanset landskampen mot Romania.

STRENG: Statsminister Erna Solberg sier det er i kjernen av de norske smitteverntiltakene at man går i karantene når man har vært i nærkontakt med en smittet. Det skal ikke være unntak for landslagsspillere. Foto: Vidar Ruud / NTB
STRENG: Statsminister Erna Solberg sier det er i kjernen av de norske smitteverntiltakene at man går i karantene når man har vært i nærkontakt med en smittet. Det skal ikke være unntak for landslagsspillere. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

- Bent Høie slo i går fast - etter å ha konsultert med oss andre - at vi ikke lager noen særregler for det norske landslaget, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun er krystallklar på at det var en riktig avgjørelse å nekte landslaget unntak fra de strenge norske karantenereglene. Etter at visekaptein Omar Elabdellaoui fikk påvist corona, er hele landslaget i karantene, men NFF mente de likevel kunne reise på charterfly til Romania og spille som planlagt.

Dette ville vært ifølge UEFAs protokoll, som 54 av 55 europeiske land følger. Bare ikke Norge.

- Landslaget er i smittekarantene, og vi er strenge. Det er grunnpilaren i tiltakene som gjør at vi ikke har måttet stenge ned like mye som andre land. Hvis landslaget hadde fått unntak, ville presset kommet på alle andre områder. Smittekarantene er i kjernen i vårt arbeid for å hindre spredning, sier Solberg.

Erna vil se på utreise

- Hvordan rimer det da at unge millionærer som har råd til å bo på hotell i Oslo i ti dager, reiser hjem over hele Europa med rutefly?

- Jeg vet ikke om de får lov til å reise ut.

- De har fått et unntak av smittevernoverlegen i Oslo.

- I utgangspunktet skal de sitte i karantene, det er en av tingene vi må diskutere og se på om er greit. Utgangspunktet er at du skal gjennomføre karantene før du kan reise ut, sier statsminister Solberg.

Kommuneoverlege i Oslo, Tore W. Steen, ga lørdag kveld landslaget samtykke til å returnere til sine hjemsteder med rutefly. Han viste til covid-19-forskriftens §5e 2. ledd, som sier følgende:

«Personer i smittekarantene kan unntaksvis bruke offentlig transport for å komme seg til egnet karantenested etter særskilt vurdering for kommunelegen.»

- Ugyldig

Jussprofessor Hans F. Marthinussen ved UiB mener vedtaket, som altså Solberg ønsker å se på, ikke er gyldig.

- Selv om det formelt sett er en hjemmel på plass, er ikke dette gyldig. Det er et krav om at beslutninger tatt i det offentlige skal være forsvarlige og gi likebehandling, sier Marthinussen til Dagbladet, og utdyper:

- I Bergen og Oslo er vi etter min mening inne i den mest inngripende tida. I den perioden lar han spillere som har vært nærkontakt til en smittet reise på rutefly, og dermed utsette alle andre passasjerer for smittefare. Jeg skjønner ikke at det er forsvarlig, og det er et veldig dårlig eksempel. Ingen andre hadde fått et slikt unntak. Det gjør at han undergraver helt sin egen legitimitet for å treffe smitteverntiltak for Oslo i framtida, fortsetter han.

Fullt kaos

Det rådet nærmest fullt kaos i går om landslaget kunne reise til Romania og spille landskamp. Til slutt måtte helseminister Bent Høie selv på banen.

En time før avgang til Romania fikk landslaget beskjed om at Helsedirektoratet i et møte med NFF hadde gitt klart uttrykk for at det ville være brudd på forskriften om noen med karanteneplikt dro på jobbreise utenlands.

Partene var uenige i tolkningen av reglene. Etter en kaotisk dag, der også helseminister Bent Høie (H) var på banen, endte det med at Norge ikke reiste. Søndagens planlagte nasjonsligakamp i Bucuresti er avlyst.

Nå reiser landslagsspillerne - som er i karantene - hjem med rutefly til ti forskjellige europeiske bostedsland.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer