Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliardsprekken

Erna: - Stortinget må rydde opp

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg mener det er viktig for politikkens omdømme at Stortinget rydder opp i byggeskandalen. Hun er taus om stortingspresident Olemic Thommessens skjebne.

RAMMEN SPRAKK: Statsminister Erna Solberg, stortingspresident Olemic Thommessen og finansminister Siv Jensen under Stortingets julelunsj I 2017. Da lå Stortingets byggeprosjekt an til å bli en halv millliard billigere enn det som nå er rammen. Finansminister Siv Jensen sier milliardsprekken får konsekvenser for andre budsjettformål. Solberg sier Stortinget må finne svar og rydde opp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
RAMMEN SPRAKK: Statsminister Erna Solberg, stortingspresident Olemic Thommessen og finansminister Siv Jensen under Stortingets julelunsj I 2017. Da lå Stortingets byggeprosjekt an til å bli en halv millliard billigere enn det som nå er rammen. Finansminister Siv Jensen sier milliardsprekken får konsekvenser for andre budsjettformål. Solberg sier Stortinget må finne svar og rydde opp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke ble det kjent at Stortingets byggeprosjekt sprekker med nye 500 millioner kroner. Rammen for byggeprosjektet er nå estimert til 2,3 milliarder kroner, med andre ord 1, 1 milliarder over anslaget for tre år siden.

Leder av finanskomiteen, Henrik Asheim (H), mener Stortinget bør dekke en del av budsjettsprekken selv for å unngå å velte regninga over på skattebetalerne. Flere partier er åpne for det. Asheim mener Stortinget kan dekke en del av kostnadsoverskridelsene ved å utsette planlagt oppussing.

- Stortinget må ta ansvar og rydde opp. Stortinget bestemmer selv hvordan de forvalter sine ressurser. Det vanlige er at regjeringen legger inn i budsjettet det Stortinget ønsker, og ikke er overdommer. Men de har mye de må gjøre nå. Hvilke prosesser har bidratt til at prosjektet ble så mye dyrere enn det var planlagt? Var det dårlig planlagt opprinnelig, eller har det endret seg og blitt dyrere av den grunn? Stortinget må nå gå gjennom hvorfor dette har gått feil, og hvordan de skal håndtere det, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Taus om Thommessen

I fjor ga Solberg støtte til Thommesen, tross kraftig kritikk fra Stortingets kontrollkomité for håndteringen av Stortingets byggeprosjekt. Da hun på sin avsluttende pressekonferanse før sommerferien ble spurt om Thommesen kunne fortsette som stortingspresident, svarte Solberg:

- Det er alltid stortingsgruppen som bestemmer hvem som skal være kandidat som stortingspresident, men jeg ser ingen grunn til at han ikke skal være det, sa hun.

På spørsmål om Solberg fortsatt mener Thommessen er rette som stortingspresident, svarer hun:

- Jeg mener det ikke er riktig at jeg skal kommentere dette spørsmålet hver gang det kommer nye kostnadsestimater, sier Solberg.

Så sent som i desember mente Thommessen at byggeprosjektet ville holde seg innenfor en kostnadsramme på 1, 8 milliarder. Nå er rammen altså 2,3 milliarder. Stortingets direktør Ida Børresen gikk av på dagen.

Rødt, SV og Sp rasler med mistillit mot stortingspresident Olemic Thommessen.

KrF, som stemte for Olemic Thommessen som stortingspresident i fjor høst, sier nå at byggesaken må få konsekvenser, og at Stortingets presidentskap har ansvaret.

- Det er etter min oppfatning ikke tvil om hvem som sitter med ansvaret. Så kan en stille spørsmål om hvilke konsekvenser det skal få, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan til NTB. Han er imidlertid usikker på om mistillit er veien å gå.

Høyre-støtte krymper?

KrF ba i fjor høst Høyre stille med en annen kandidat, men ble ikke hørt. Med knapp margin ble Thommessen gjenvalgt som stortingspresident. Etter det Dagbladet kjenner til, var det også i Høyre delte meninger om Thommessens kandidatur også i Høyre. Den nye kostnadssprekken vekker bekymring i Høyre. Flere Dagbladet har snakket med, mener byggeskandalen er alvorlig, ikke bare for Stortinget, men også for Høyre.

- Høyre er opptatt av å husholdere med fellesskapets midler og bruke den beste kompetansen. I dette byggeprosjektet har ingen av delene skjedd. Her har man ikke pålagt seg kostnadskontroll. Det er ikke bra for tilliten til Stortinget, sier Akershus-representant Hårek Elvenes.

- Hvilken konsekvens bør det få?

-Det har jo allerede fått en konsekvens ved at stortingsdirektøren har gått av. Om det er tilstrekkelig, er det opp til Stortinget å avgjøre, sier Elvenes.

- Ikke upåvirket

En annen Høyre-representant sier Høyres stortingsgruppe ikke er upåvirket av de belastningene presidentskapet har påført Stortinget, men vil ikke spekulere i konsekvenser.

Onsdag møtes presidentskapet, de parlamentariske lederne og finanskomiteen for å prøve å finne ut hvordan byggeprosjektet har blitt en halv milliard dyrere bare måneder etter at stortingspresidenten har lovet å ta kontroll.

KrFs Hans Fredrik Grøvan påpeker at presidentskapet ikke ble fratatt noe av ansvaret da Stortinget behandlet byggesaken rett før sommeren, men ble bedt om å følge prosjektet nøye og holde Stortinget informert. Både Ap, SV og KrF ønsker at Thommessen redegjør for saken for hele Stortinget

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!