Høyres landsmøte

Erna: - Vanskelig å nå NATO-målet innen 2024

Et trangt økonomisk handlingsrom gjør det vanskelig for Norge å nå NATO-målet om 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) til forsvar innen 2024.

KREVENDE: Gode økonomiske tider gjør at pengebruken må begrenses. Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg gjør det klart at NATO-målet om 2 prosent av BNP til forsvar innen 2024 blir vanskelig å nå. Her møter Høyre-ledelsen pressen foran partiets landsmøte til helga. Til høyre for Solberg nestlederne Bent Høie ( til høyre) og Jan Tore Sanner. Sanner har ledet arbeidet med nytt prinsipprogram. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KREVENDE: Gode økonomiske tider gjør at pengebruken må begrenses. Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg gjør det klart at NATO-målet om 2 prosent av BNP til forsvar innen 2024 blir vanskelig å nå. Her møter Høyre-ledelsen pressen foran partiets landsmøte til helga. Til høyre for Solberg nestlederne Bent Høie ( til høyre) og Jan Tore Sanner. Sanner har ledet arbeidet med nytt prinsipprogram. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

Det sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet. Det er et oppsiktsvekkende signal statsministeren og Høyre-lederen kommer med like før Høyres landsmøte.

Flere fylkeslag i Høyre krever at Norge skjerper seg for å nå målet Norge var med å sette på toppmøtet i Wales i 2014. Der ble de allierte enige om å «bevege seg mot å nå» 2 prosent av BNP innen 2024.

På spørsmål om hun kan være med på å gjøre formuleringene mer forpliktende, svarer Solberg:

– Det er vanskelig for oss å nå 2 prosent innen 2024. Det har vi ikke økonomisk handlingsrom til, selv om vi ikke gjorde noe på andre områder. Det gapet er vanskelig å tette. Det er omtrent 20 milliarder.

– Norsk økonomi vokser. I år har vi har en vekst i forsvarsbudsjettet på over 2 milliarder i år, likevel går andelen av BNP marginalt ned. I gode tider er det vanskeligere å nå målet.

– Engasjementet i Høyre for et godt forsvar er viktig og bra. Men det må gjøres på en måte som er bærekraftig for resten av samfunnet, sier Solberg.

Faller på NATO-rankingen

Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har tidligere sagt at neste Langtidsplan for Forsvaret har som premiss at Norge skal bevege seg mot 2-prosentmålet.

Dette har Norge rapportert inn til NATO, som snart vil presentere en oversikt over landenes bidrag og plassering i forhold til målet. Det inneværende års forsvarsbudsjett betyr at Norge går tilbake i forhold til fjoråret, fra 1, 61 prosent til 1, 59 prosent, og faller på rankingen.

USAs president Donald Trump har ved flere anledninger vært rimelig absolutt i kravet om at de europeiske allierte må bruke minst to prosent av sine lands BNP på forsvar innen 2024. Han har langt på vei truet med å trekke USA fra NATO-forpliktelsene hvis de europeiske landene ikke innfrir. USA står i dag for om lag 74 prosent av NATOs forsvarsutgifter.

NATO-sjef Jens Stoltenberg oppsummerte under forsvarsministermøtet i februar at alle NATO-landene har stoppet forsvarskuttene, at de fleste landene har planer for å nå 2-prosentmålet, og at flere land har nådd målet. Stoltenberg har flere ganger påpekt av blant NATO-landene som grenser til Russland, er Norge det eneste landet som ikke har nådd målet. Norge har imidlertid nådd et annet NATO-mål, nemlig at 20 prosent av forsvarsbudsjettet skal gå til investeringer.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har for lengst sagt at Tyskland ikke kommer til å nå 2-prosentmålet, at målet ikke er realistisk for Tyskland. Hun har derimot lovet at Tyskland vil nå 1, 5 prosent innen 2025.

Vil styre Kommune-Norge

Hvordan Norge skal innfri NATO-målsettingen er en av debattene på Høyres landsmøte som starter fredag. Erna Solberg ser også fram til en debatt om verdiskaping og hva Norge skal leve av i framtida.

– Høyres prosjekt er et bærekraftig velferdssamfunn. Målet er et samfunn med muligheter for alle, der det skapes nok jobber, der privat sektor er stor nok til å kunne finansiere gode velferdsordninger og en god offentlig sektor. Vi må finne balansen som gjør at barna våre kan oppleve et velferdssamfunn som er like godt som vårt, og kan få spennende jobber, sier Solberg.

Landsmøtet skal vedta nytt prinsipprogram, og dra i gang kampen om makta i kommuner og fylkeskommuner. Ifølge Solberg kan Høyre gjøre det bedre i 2019 enn i 2015.

– Vårt mål er at halvparten av Norges befolkning skal bo i en Høyre-styrt kommune, sier hun. Skal det skje, må Høyre vinne tilbake byer som Oslo, Bergen og Bodø.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer