Erna:- Et varsko for Europa, fare for nye jobber

- Økonomisk turbulens de første dagene, så roer det seg.

RESPEKT - OG FRYKT:  Statsminister Erna Solberg ser politiske problemer etter nei-resultatet i Storbritannia..
Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
RESPEKT - OG FRYKT:  Statsminister Erna Solberg ser politiske problemer etter nei-resultatet i Storbritannia.. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg påpeker i sin første kommentar at nei-resultatet i Storbritannia ikke vil få noen følger for EØS-avtalen og Norges forhold til EU - og heller ikke til Storbritannia.

Først når Storbritannias nye forhold til EU er avklart, blir det nødvendig for Norges del å vurdere en egen frihandelsavtale med Storbritannia, sier statsministeren.

- Det blir litt økonomisk turbulens de første dagene, så roer det seg, sier statsminister Erna Solberg til NRK Dagsnytt.

Jobber og framtidshåp

Hun er mest bekymret for de politiske konsekvensene.

- Dette er et varsko for EU-lederne. Nå blir det et mer innovervendt Europa som kan komme til å gå på bekostning av helt overordnede mål som å skape jobber og framtidshåp, frykter den norske statsministeren.

Hun understreker at britene ble bedt om å gi et råd om Storbritannias forhold til EU, og at resultatet må behandles med stor respekt.

Sp-leder: - Må se mulighetene

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum ber regjeringen gripe muligheten som et britisk nei til EU gir og på sikt forhandle fram en bedre avtale med Brussel.

- Jeg er spent og glad. Glad for at det britiske folk har gjort som det norske folk gjorde i 1994, og for at demokratiet har talt. Samtidig er jeg spent på å se hvordan europeiske ledere vil håndtere denne situasjonen, sier Slagsvold Vedum til NTB.

Han advarer mot å hausse opp konsekvensene av brexit og mener EU-tilhengerne for en stor del har ført en fryktdrevet kampanje.

– Nå må regjeringen se på mulighetene som åpner seg for Norges del. Erna Solberg må ut av kampanjemoduset og legge en strategi som sikrer at norske interesser ivaretas, sier han.

Donald Tusk, president i Europarådet, snakker om fremtiden for EU uten Storbritannia. Video: AP Vis mer

EØS-avtalen fast

Slagsvold Vedum understreker at EØS-avtalen ligger fast, selv om Sp helst hadde sett det annerledes.

FORNØYD: Nå må Norge se mulighetene, sier nei-mann og Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix
FORNØYD: Nå må Norge se mulighetene, sier nei-mann og Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix Vis mer

– Samtidig vil Storbritannia nå måtte innlede forhandlinger med EU som på sikt gir muligheter også for en ny og forbedret avtale for Norge, sier han.

Sp-lederen mener resultatet i folkeavstemningen viser med all tydelighet at EU som politisk prosjekt mangler folkelig forankring.