SIER NEI TIL TRUMPS ØNSKE: Mens Europas ledere er samstemte i at Paris-avtalen ikke kan reforhandles, men må følges opp, mener USAs president Donald Trump at Paris-avtalen legger for stor byrde på amerikanerne. I dag møttes de og andre europeiske toppledere, blant dem Norges statsminister Erna Solberg til "fraksjonsmøte" i Berlin foran toppmøtet i Hamburg neste uke. Foto: Hannibal Hanschke /Reuters
SIER NEI TIL TRUMPS ØNSKE: Mens Europas ledere er samstemte i at Paris-avtalen ikke kan reforhandles, men må følges opp, mener USAs president Donald Trump at Paris-avtalen legger for stor byrde på amerikanerne. I dag møttes de og andre europeiske toppledere, blant dem Norges statsminister Erna Solberg til "fraksjonsmøte" i Berlin foran toppmøtet i Hamburg neste uke. Foto: Hannibal Hanschke /ReutersVis mer

G20-møtet

Erna:- Europa må ta lederskap for klima og frihandel

Når USA svikter, tar Merkel, Macron og Erna ansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Et samlet Europa ruster seg for møtet med Donald Trump på G20-møtet neste uke. Det kan bli konfrontasjon på store internasjonale saker som Paris-avtalen og synet på frihandel.

Men statsminister Erna Solberg og de andre europeiske toppene som møttes i Berlin i dag, håper på kompromisser som Trump også kan svelge.

- Jeg tror vi kan finne løsninger. Vi må være tydelige på at vi ikke vil ha proteksjonisme. Så er det viktigste å finne de punktene som kan binde oss mest mulig sammen.

- Og når jeg snakker med amerikanske politikere, så er de veldig tydelige på at de er for frihandel. Men de er kanskje mest for bilaterale frihandelsavtaler og mer rettferdig handel. Det er jo land som har litt dumping av varer og subsidierer varer på verdensmarkedet, sier Solberg til Dagbladet.

Bygge bro til Trump

- Men Trump tror jo ikke på menneskeskapte klimaendringer. Hvordan kan Europa og USA bli enige om formuleringer om klima og Paris-avtalen?

EUROPATOPPEN: Fra venstre Italias statsminister Paolo Gentiloni, Spanias statsminister Mariano Rajoy, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Hollands statsminister Mark Rutte og Norges statsminister Erna Solberg. Med på møtet var også Storbritannias statsminister Theresa May og EU-toppene Donald Tusk og Jean-Claude Juncker. Foto: Zick Jochen/Rex
EUROPATOPPEN: Fra venstre Italias statsminister Paolo Gentiloni, Spanias statsminister Mariano Rajoy, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Hollands statsminister Mark Rutte og Norges statsminister Erna Solberg. Med på møtet var også Storbritannias statsminister Theresa May og EU-toppene Donald Tusk og Jean-Claude Juncker. Foto: Zick Jochen/Rex Vis mer

- Det er litt nyanser i det Trump har sagt på det området. Han mener Paris-avtalen legger for stor byrde på USA, og vil reforhandle avtalen. Det siste er ikke aktuelt. Men så må man finne en vei og bygge bro.

Jeg tror det amerikanske sivilsamfunnet, amerikanske delstater, bedrifter og byer bidrar til å skape et momentum slik at det vil være nedgang i utslippene. Jeg tror de amerikanskebedriftene også ser at hvis de ikke er med på den teknologiske utviklingen, vil de miste konkurransefortrinn i framtida, sier Solberg.

På kollisjonskurs

Europeiske toppledere som møttes hos Tysklands forbundskansler Angela Merkel i dag til «fraksjonsmøte», avviser kategorisk å reforhandle Paris-avtalen om klima, og vil at G20-møtet uttaler seg tydelig for frihandel.

Per nå tyder det på kollisjon med Trump, som har meldt USA ut av klimaavtalen og under parolen «America First» har sagt opp handelsavtaler og ser ut til å legge seg på en proteksjonistisk kurs.

Men på pressekonferansen i går prøvde flere å dempe konfliktnivået. Frankrikes president Emmanuel Macron har som de andre beklaget sterkt at USA vil trekke seg fra Paris-avtalen. Med sin variant at Trumps parole, «the planet first», har han gjort det tydelig.

Invitert til Paris

Men han har invitert USAs president til Frankrikes nasjonaldag, og Trump har takket ja. På pressekonferansen i ettermiddag understreket Macron at forholdet mellom USA og Frankrike går dypere og er befestet over tid.

LEDERSKAP: Forbundskansler Angela Merkel leder G20-møtet i Hamburg neste uke. Ett av de store spenningsmomentene blir Donald Trumps bidrag. Foto: Zick Jochen/Rex
LEDERSKAP: Forbundskansler Angela Merkel leder G20-møtet i Hamburg neste uke. Ett av de store spenningsmomentene blir Donald Trumps bidrag. Foto: Zick Jochen/Rex Vis mer

Statsminister Erna Solberg som var invitert inn blant de store europeiske lanene og EU håper likevel på et kompromiss når verdens største økonomier møtes i Hamburg i slutten av neste uke.

På en pressekonferanse etter det europeiske toppmøtet sa Solberg at verden trenger mer lederskap, ikke mindre.

INVITERT: Norge er ikke blant verdens 20 største økonomier, men forbundskansler Angela Merkel har invitert Norge med på grunn av internasjonalt engasjement for helse og utvikling, blant annet. Her ønskes statsminister Erna Solberg velkommen.
INVITERT: Norge er ikke blant verdens 20 største økonomier, men forbundskansler Angela Merkel har invitert Norge med på grunn av internasjonalt engasjement for helse og utvikling, blant annet. Her ønskes statsminister Erna Solberg velkommen. Vis mer

- Hvem tar lederskap i de store internasjonale utfordringene nå?

- Jeg mener at Europa gjør det, og bør gjøre det i spørsmål om klima, internasjonal handel og migrasjon. Vi står sammen om disse spørsmålene i dag, og så må vi bygge videre på det og får med resten av verden.

- Det er interessant at Kina er mer aktive på den fronten, i alle fall verbalt. Aktører som Canada og Australia har også kommet mer på banen etter at de noen år har vært mer tilbaketrukket, sier Solberg.

Tyskland som har formannskapet i G20 i år, har invitert Norge og Nederland med i selskapet av de 20 største økonomiene i verden. I går samlet Merkel sine europeiske venner for å samordne posisjonene foran toppmøtet i slutten av neste uke. Nå må diplomatene prøve å sy sammen tekster som kan samle verdens mektigste, og kanskje bringe verden noen små skritt videre.

Migrasjon og terror

I tillegg til klima og frihandel, er migrasjon, terror og internasjonal innsats for helse og bærekraftig utvikling på agendane. På flere av temaene tror de europeiske landene det er lettere å få enighet.

Norge er invitert med på grunn av sitt internasjonale engasjement for vaksiner og andre helsespørsmål, fattigdomsbekjempelse og bærekraft som også skal drøftes på toppmøtet.

- Utfordringen er å få land til å komme med penger, sier Solberg.