Statsministerens pressekonferanse

Erna:- Media er opphengt i Sylvi

- Det er fascinerende å se hvor opptatt media er av alt Sylvi Listhaug gjør, sier sjefen hennes, Erna Solberg.

AKSJON: Sylvi Listhaug delte i går en video på sin facebookside der hun sammen med statssekretær Fabian Stang lanserte sin nye innsamlingsaksjon. De oppfordrer folket til å sende inn penger som skal hjelpe forfulgte kristne i land der man ikke kan leve med religionsfrihet. Video: Sylvi Listhaug / Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) mener det er helt greit at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i går lanserte sin egen innsamlinsaksjon.

- Det synes jeg er greit. Jeg har selv stilt meg i spissen for mange innsamlingsaksjoner opp gjennom årene, sier Solberg til Dagbladet.

Forfulgte kristne

Listhaugs innsamlingsaksjon går til organisasjonen «Åpne Dører», som arbeider for forfulgte kristne.

Initiativet kommer skjer tre uker etter at skuespilleren Kristoffer Joner samlet inn 3, 2 millioner kroner til Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS). Pengene skal gå til å gi asylsøkere informasjon og bistand.

OPPSUMMERTE: Statsminister Erna Solberg oppsummerte den politiske høsten på sin halvårlige pressekonferanse i dag. Hun har god tro på fortsatt borgerlig regjering etter valget, og mener de fire partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre har fått til mye sammen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OPPSUMMERTE: Statsminister Erna Solberg oppsummerte den politiske høsten på sin halvårlige pressekonferanse i dag. Hun har god tro på fortsatt borgerlig regjering etter valget, og mener de fire partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre har fått til mye sammen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

I en video på Facebook-siden sin, sier Listhaug at hun synes det er ille at pengene i den første aksjonen ble samlet inn i hennes navn, siden de ifølge henne gikk til å lønne ansatte i Norge.

- Plukker ut én organisasjon

Hennes nyutnevnte statssekretær Fabian Stang (H) sier det ikke er et spørsmål om å ta igjen, snarere om å bli inspirert, ifølge avisa Dagen som først skrev om aksjonen.

Generalsekretær Ann Margit Austenå i NOAS sier til avisa at hun synes det er bra at Listhaug engasjerer seg for forfulgte kristne, men at det er spesielt å plukke ut én organisasjon på den måten.

- Jeg regner med at Listhaug nå også vil ta initiativ til pengeinnsamling til Røde Kors, Flyktninghjelpen og Leger uten Grenser, som også møter forfulgte kristne, sier Austenå.

- Veldig opptatt av Sylvi

Listhaugs sjef, statsminister Erna Solberg, synes det er helt i orden at Listhaug starter en innsamlingsaksjon for «Åpne Dører».

- Man må slutte å late som om at det er noe spesielt når Sylvi gjør ting som veldig mange andre gjør.

- Mener du media er opphengt i Sylvi?

- Ja, veldig. Alt for mye ved henne blir sett på og vurdert på en helt annen måte enn tilfellet er med andre politikere. Det er fascinerende å se hvor opptatt man er av helt vanlige ting hun sier og gjør. At en statsråd stiller opp for en innsamlingsaksjon, er ikke noe spesielt.

- Har gått med bøsse

- Jeg har stilt opp på alle TV-aksjonene, ikke bare med penger, jeg har gått med bøsse, og spilt inn videoer til støtte for innsamlingsaksjoner. Solveig Horne kommer på vegne av regjeringen til å være tilstede lørdag på Flyktningehjelpens innsamling. Så dette er helt vanlig, sier Solberg.

Mulighetene for fortsatt borgerlig samarbeid etter stortingsvalget var et tema på Solbergs halvårlige pressekonferanse i dag. Solberg sa at det har vært en krevende høst, men hun viste til hva de fire partiene har blitt enige om og fått gjennom.

SVARER UFULLSTENDIG: Bashar Alshiekh (29) spør Sylvi Listhaug hvorfor han ikke får søknaden sin behandlet av UDI. Videoen ble først lagt ut på Facebook-gruppa Asylbloggen. Video: Asylvloggen / Facebook Vis mer Vis mer

- Det er fire partier som vil mye, men som også har fått til mye. Vi leverer på det vi har satt oss som mål, sa Solberg. Hun viste til tiltak som sikrer klimagassutslipp, og «den største satsingen noengang på barne- og familiepolitikken.» KrF kan si til sine velgere at de har fått stort gjennomslag for familiepolitikken, og Venstre kan si til sine velgere at de får gjennomslag i klimapolitikken. Vi gjennomfører et grønt skifte. Vi leverer på nye ideer og bedre løsninger, sa Solberg.

- Ikke noe rødgrønt alternativ

Solberg tror det er gode muligheter for at regjeringen fortsetter etter valget i 2017.

- I 2013 var det en annen situasjon. Da hadde du et et rødgrønt alternativ. Det har du ikke nå. Ap vil samarbeide med mange, men problemet er at vi vet ikke hva det blir på den siden. Sammenlignet med 2013 har sentrumspartiene flere opsjoner. Men jeg mener vi har vist at vi kan samarbeide i fire år.

Det er selvfølgelig krevende. Men det var jo krevende for den rødgrønne regjeringen også. Forskjellen er at de hadde lukket døren og trukket for gardinene. VI så jo hvor slitne og dradde de var innimellom. Og det gikk gjetord om møtene på møterom 3 (på statsministerens kontor, red. anmerkn.), og at budsjettene aldri ble ferdige før de skulle gå i trykken omtrent. Dette er jo historier vi hørte om hvor tøft det var. Men det skjedde bare ikke for åpen scene. Hos oss er de politiske diskusjonene gått for åpen scene, sier Solberg.

- Mange i KrF og Venstre mener de politiske forskjellene mellom de fire samarbeidspartiene har blitt større gjennom perioden. Hva mener du?

- Gjennomslag for KrF og Venstre

- Forskjellene er reelt sett ikke blitt større, og vi vet også at det er mulig å finne løsninger. Men ved forrige stortingsvalg var det en tydligere todeling. Nå kan sentrumspartiene kanskje se muligheter for samarbeid på den andre siden. Men jeg mener vi skal prøve å få til borgerlig regjering hvis det blir borgerlig flertall. Og vi har vist at vi kan finne gode og levedyktige kompromisser.

Det handler først og fremst om å gå til velgerne, vise at vi har de beste løsningene og be om et mandat. Mange av kompromissene som har vært gode for KrF og V.enstre er tiltak Ap normalt ikke ville gått inn for, sier Solberg.