Distriktspolitikk

Erna advarer mot Sp

- Alle som er opptatt av næringspolitikk i distriktene, må passe seg for EØS-motstanderne i Sp, mener Erna Solberg. Trygve Slagsvold Vedum ber henne lytte til protestene fra vanlige folk.

LANGS KYSTEN: Statsminister Erna Solberg har siden søndag besøkt Helgeland og Trøndelag. Hun har møtt sykehusopprør og kamp mot nedlegging av statlige arbeidsplasser, men også et blomstrende privat næringsliv, ikke minst innen havbruksnæringer. Nå advarer Solberg mot Senterpartiet fordi de er mot EØS-avtalen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
LANGS KYSTEN: Statsminister Erna Solberg har siden søndag besøkt Helgeland og Trøndelag. Hun har møtt sykehusopprør og kamp mot nedlegging av statlige arbeidsplasser, men også et blomstrende privat næringsliv, ikke minst innen havbruksnæringer. Nå advarer Solberg mot Senterpartiet fordi de er mot EØS-avtalen. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

BRØNNØYSUND/RØRVIK (Dagbladet): På sin reise langs kysten mener statsminister og Høyre-leder Erna Solberg det er på tide å avsløre Senterpartiet. Hun hevder Sp ikke er et parti for vekst og utvikling av næringslivet i Distrikts-Norge.

På hurtigruta «Lofoten», på vei fra Brønnøysund til Rørvik, møtte hun representanter for sjømat- og havnæringer langs kysten. De 10 bedriftene som var representert, står for 12-13 milliarder i årlig omsetning og 1600-1700 ansatte. Med ett unntak har de lokale eiere.

De luftet ulike framtidsutfordringer med statsministeren. Ett budskap var krystallklart: Bedriftene er helt avhengige av EØS-avtalen og markedsadgangen til Europa.

Sp bremser

- Er det grunnlag for denne uroen? Ap er vel garantist for EØS-avtalen?

FOSSER FRAM: Sp og partileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FOSSER FRAM: Sp og partileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jo, men vi må ha en ærlig diskusjon om at vi i Norge har et parti som er opptatt av distriktene, samtidig som de er mot EØS-avtalen.

De får stor oppslutning, men bruker mye tid på å bremse både det ene og det andre.

Du kan ikke plukke bare det du liker fra et samarbeid, og ikke det du ikke liker, slik de prøver i Storbritannia.

EØS-avtalen betyr blant annet også fri bevegelse av arbeidskraft. Vi må gjøre dette på en god og anstendig måte, men vi kan ikke drive plukking fra EØS-avtalen. De tingene vi ikke vil ha, kan viktige for andre land. EØS-avtalen er helt avgjørende for bedriftene her, sier Solberg.

- Og det mener du Sp underslår?

- Ja, det gjør de. De tror dette er veldig enkelt. Men du ser utfordringene og engstelsen i næringslivet i Storbritannia som følge av brexit. De har mistet mye konkurransekraft.

- Bør passe seg for Sp

- Så du mener Sp ikke er et parti for dem som er opptatt av næringsutvikling i distriktene?

- Nei, Sp er ikke noe parti for næringspolitikk i distriktene, særlig ikke langs kysten der de er opptatt av å utvikle distriktsnæringene og privat eierskap i Norge. De bør passe seg for ethvert parti som er mot EØS-avtalen, sier Solberg.

I Sandnessjøen var flere hundre, kanskje tusen, mennesker møtt opp foran sykehuset mandag for å vise statsministeren at de slåss for sykehuset. Sykehuskamper og kamper for å bevare institusjoner for høyere utdanning foregår mange steder i landet. I tillegg har kommunesammenslåinger, politireform og rovdyrpolitikk fått velgere til å strømme til Sp. Partiet mobiliserer på kamp mot sentralisering og for tjenester nær folk.

- Norge ruster med Sp

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg advarer:

- Deler av Sps politikk bidrar ikke til å ruste Norge, tvert imot til at Norge ruster. Hvis alle andre beveger seg, og du står stille, går du egentlig bakover.

Alle synes omstilling og endringer skjer veldig fort. Men et land som Norge må leve av å være i front på noen områder dersom vi skal beholde velferden vår. Da må vi henge med i noen av endringstaktene, sier Solberg.

Når det gjelder sykehusstriden sier hun:

- I bunn er vi alle er opptatt av gode helsetjenester, og jeg er opptatt av at folk skal ha helsetjenester nær seg. Men når du virkelig trenger det, vil du ha den beste helsetjenesten. Noen sykdommer, og på noen områder, blir det mer sentralisert framover.

- Sp mot forandring

- Men det meste i norsk helsevesen vil bli mer desentralisert, og det har med alderssammensetningen og sykdomsbildene framover å gjøre.

- Sp vegeterer selvsagt på at all forandring er vanskelig. Men i bunn dreier dette seg om at hvis du skal føde, og det blir komplikasjoner, må du ha et sykehus som er godt nok rustet til at de kan hjelpe deg. Norsk fødselsomsorg er betydelig forbedret. Vi har fått bedre jordmortjeneste og følgetjeneste, sier Solberg.

- Bør lytte til protestene

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tar angrepet fra statsministeren med stor ro.

- Vi mener rett og slett ulike ting. Men jeg mener nok at hun bør lytte mer til dem hun har møtt i Sandnessjøen og i Namsos som demonstrerer mot regjeringens politikk, sier Vedum til Dagbladet.

At Sp ikke er et parti for næringsutvikling i distriktene er han sterkt uenig i.

- Det har i realiteten vært én stor debatt om næringspolitikk det siste året, og den har knyttet seg til EUs energibyrå Acer og kraftkablene til utlandet. Erna bør spørre den kraftkrevende industrien om det er riktig å eksportere kraft til utlandet framfor å bruke den i Norge. Hun vil få et tydelig svar, sier hun.

Vedum mener videre at Solberg driver med rene skremsler om EØS.

- Forholdet til EU er under utvikling hele tiden. Når Storbritannia trer ut, vil det bli behov for en rekke nye avtaler. Mens Høyre vil ha mer styring fra Brussel, vil vi i Senterpartiet ha økt selvstyre og nasjonal kontroll over egne kraftressurser, sier han.