Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eggdonasjon-debatten eksploderte fra første stund:

Erna advarte mot hastevedtak om eggdonasjon

Bent Høie ble beskyldt for å objektivisere kvinnekroppen.

 Foto: NIna Hansen / Dagbladet
 Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debatten om kvinner skal få donere egg til ufrivillig barnløse, slik menn får donere sæd, eksploderte fra første sekund.

Da gikk landsmøtedelegat Emma Ingeborg Tveit Erlandsen fra Hordaland på talestolen.

- Jeg er rasende, startet hun.

- Jeg trodde vi var partiet som gjennom reflekterte og saklige diskusjoner ikke feiget ut. Jeg trodde vi var partiet som respekterte kvinner. Men når vår egen helseminister kort tid før vi skal diskutere noe så viktig som eggdonasjon går ut i avisen og forteller at eggdonasjon er salg av kvinnekroppen, ja tar eggstokkene mine fyr, sa hun og fortsatte.

RASTE MOT HØIE: - Jeg aksepterer ikke at helseministeren objektiviserer min kropp og sier at om jeg donerer et egg ti len familie så selger jeg meg selv, sa Emma Ingeborg Tveit Erlandsen. 
RASTE MOT HØIE: - Jeg aksepterer ikke at helseministeren objektiviserer min kropp og sier at om jeg donerer et egg ti len familie så selger jeg meg selv, sa Emma Ingeborg Tveit Erlandsen.  Vis mer

- Jeg aksepterer ikke at helseministeren objektiviserer min kvinnekropp og sier at om jeg donerer et egg til en familie så selger jeg meg selv, sa hun.

- Første gang

Helseminister Bent Høie tok straks replikk på innlegget .

- Takk for at jeg klarte å sette dine eggstokker i fyr, det tror jeg er første gang, sa Høie til latter fra salen.

Han mente også at Erlandsen hadde framstilt hans uttalelser i VG på en feilaktig måte.

- Mitt poeng var at over halvpartene av eggdonasjonene i Europa skjer i ett land, i Spania. Det er ikke uten grunn, det er fordi de der betaler så mye for egg og fordi landets økonomi er så dårlig. Fattige kvinner ser rett og slett på dette som en måte å tjene penger. Det er noe vi må ta inn over oss, sa han.

Høie vil ha en bred diskusjon om bioteknologi fram mot landsmøtet i 2018 og ikke ta en beslutning om partiet skal være for eller imot eggdonasjon fredag.

Erna advarte mot hastevedtak

Deretter gikk også Erna Solberg på talerstolen og advarte mot hastevedtak.

TØFF MOTBØR:  Helseminister Bent Høie møtte mye motbør på landsmøtet.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TØFF MOTBØR:  Helseminister Bent Høie møtte mye motbør på landsmøtet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er mulig vi nå er inne i en tid hvor vi skal endre prinsippene, men i et konservativt parti skal det skje etter en prosess som alle føler at har vært grundig og god nok. Det mener jeg at man ikke føler nå, sa Solberg og anbefalte landsmøte å vente et år med å ta standpunkt.

-Jeg vet ikke hva som er det riktige standpunktet i moderne tid. Men jeg vil ikke endre dette fordi det er tillat andre steder. Da lar vi andre land bestemme hvordan våre etiske vurderinger skal utvikle seg. Jeg mener vi av hensyn til vår egen prosess bør vi følge forslaget som er lagt fram slik at vi kan bruke tiden fram til neste landsmøte til å ta denne grundige debatten.

Det er ikke dagligkost at landsmøtedeltakere tar replikk på partilederen, men det gjorde to delegater i debatten om eggdonasjon.

En av dem, Malthe-Sørensen, sa rett ut at vegringen mot å ta et standpunkt er hensyn til KrF. Dette avviste Solberg.

Solberg sa at et konservativt parti bør ta seg god tid i en slik sak som handler om prinsipper.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media