Erna anklager Jens for å stenge Frp ute av klimaforliket

Het krangel om klima.

HETT KLIMA: Statsminister Jens Stoltenberg og Høyre-leder Erna Solberg møttes til debatt mandag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HETT KLIMA: Statsminister Jens Stoltenberg og Høyre-leder Erna Solberg møttes til debatt mandag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det ble  litt mer fyr i denne klimadebatten enn jeg hadde trodd, sa NRK-programleder Ingunn Solheim etter at Jens Stoltenberg og Erna Solberg hadde barket sammen i en til dels hissig klima-utveksling.

Da hun ba de to klargjøre hva de faktisk er uenige om, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at han og Høyres statsministerkandidat, partileder Erna Solberg i hvert fall «er uenig om noe helt avgjørende».

Han viste til at Arbeiderpartiet aldri har åpnet for å gå inn i regjering med et parti som fornekter menneskeskapte klimaendringer og som ønsker å stå utenfor Kyoto 2-avtalen. 

- Det er typisk for denne valgkampen at når vi snakker om de store spørsmålene, så vil Arbeiderpartiet gjøre dem små, smalt da fra Solberg.

- Du vet like godt som meg at Frp var innstilt på å stemme for alle de viktigste forslagene som lå i klimaforliket. Det var dere, som av strategiske grunner, ikke orket å ha dem med. Derfor ble det ikke et bredt forlik som alle kunne stå bak, fortsatte hun.

Stoltenberg svarte ikke på anklagene.

- Uverdig Da alle stortingspartiene - bortsett fra Frp -  i fjor sommer samlet seg om forliket, uttalte Høyre-nestleder Jan Tore Sanner følgende i en pressemelding:

- Det var viktigere for oss å oppnå reelle framskritt i klimapolitikken enn å delta i regjeringens politiske spill. Derfor sa vi ja til å delta i forhandlingene. Sluttresultatet ligger tett opp til opposisjonens felles forhandlingsposisjon, noe som viser at det var unødvendig, useriøst og uryddig av regjeringspartiene å ekskludere Fremskrittspartiet fra forhandlingene. 

PS! Frp-leder Siv Jensen har sagt til NRK at «Frp har lenge anerkjent at det også er menneskelig påvirkning på klimaet».