SER FRAMOVER: Erna Solberg utelukker ikke en Venstre/Høyre/Frp-regjering, men vil snakke med alle fire borgerlige partier. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SER FRAMOVER: Erna Solberg utelukker ikke en Venstre/Høyre/Frp-regjering, men vil snakke med alle fire borgerlige partier. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Ernas ventelek

Erna åpner for regjering med Venstre og Frp - kan holde KrF utenfor

Statsministeren varsler også at en løsning på samarbeidet på borgerlig side kan drøye langt ut i oktober.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg sier hun har god tid på å klargjøre hvordan det borgerlige samarbeidet skal henge sammen etter valget.

- Vi har laget et statsbudsjett for 2018, så vi har god tid på å starte denne prosessen med KrF og Venstre. Vi fire skal sette oss ned sammen og finne fram til en samarbeidsform de neste fire årene, lover Solberg dagen etter valgseieren.

Statsministeren er i perlehumør når hun møter pressen bare noen timer etter hun tok kvelden rundt klokka 02 i går natt.

- Jeg vil takke dere alle for en veldig hyggelig opplevelse i natt, humrer hun.

Tirsdag ettermiddag feirer hun fortsatt valgseieren. Denne gang med kake på Høyres hus i Oslo. «Fire nye år, fire nye år» ropes like taktfast fra støttespillerne i dag som under valgvaken i går.

Løsning kan drøye til oktober

Til Dagbladet forteller Solberg at det kanskje ikke blir avklaring på samarbeidssituasjonen på borgerlig side før tidlig i oktober.

Det kan altså ta nesten én måned før folket vet hvilken regjering som skal styre landet fram til 2021.

- Vi har god tid, og jeg mener vi skal bruke den tida vi trenger på å finne en løsning.

- Hvor lang tid trenger du?

- Det hadde vært fint å ha klarhet i samarbeidsforholdene innen det nye Stortinget trer sammen, eller kort tid etter det. Men det er ingen vits å legge store planer nå, dette er også et modningsforhold mellom partiene.

Varsler flere reformer

Det 162. storting trer sammen mandag 2. oktober. Statsbudsjettet legges fram torsdagen uka etter, den 12. oktober.

Solberg sier også at valgoppslutningen på 25,1 prosent gjør henne trygg på at folket ønsker mer Høyre-politikk de neste fire åra.

- Vi har vist gjennomføringskraft. Vi skal ikke være redd for å gjøre endringer. Vi vet det blir diskusjoner først, men etterhvert ser folk at det er nødvendig for det norske samfunnet, sier hun.

UTFORDRINGER: Erna Solberg kommenterte valgseieren på Stortinget tirsdag. Hun fortalte at regjeringen har nye utfordringer i vente. Video: NTB Scanpix. Vis mer

- Høres veldig fint ut

Blant regjeringens mest omdiskuterte reformer - som nå ikke reverseres ettersom venstresiden tapte valget - er kommunereformen og nærpolitireformen.

Tirsdag ettermiddag melder Venstre at partiet nå kan vurdere å tre inn i regjering sammen med Frp og Høyre Partiet skal ha sentralstyremøte i ettermiddag, og et mulig regjeringssamarbeid er blant sakene som skal diskuteres.

- Hvis det er riktig, så høres det veldig fint ut, kommenterer Erna Solberg.

Situasjonen er en ganske annen i KrF. Der holder kilder Dagbladet snakker med fortsatt fast på at partiet ikke går inn i regjering så lenge Frp er med. Dermed kan det bli en splittet front på borgerlig side lenge før Solberg presenterer statsbudsjettet for neste år.

Kan bli Høyre, Venstre og Frp

Dét er noe statsministeren ikke ønsker seg.

- Alle fire partiene på borgerlig side skal sette seg ned og snakke sammen, sier Solberg kategorisk.

- Er det et problem for deg å ta inn Venstre i regjering, men ikke KrF?

- Nei da, men vi må snakke sammen alle fire. Jeg ønsker et bredest mulig flertall, sier statsministeren.

Solberg svarer unnvikende på spørsmål om hun vil kreve en bindende samarbeidsavtale med KrF og Venstre dersom partiene ikke går inn i regjering.

- Det som er viktig er å få en viss trygghet for hvilke saker vi prioriterer, slik at vi kan matche det i budsjetter og politikk. En samarbeidsavtale er også en opsjon for partiene som ikke sitter i regjering om å binde regjeringen til saker som er viktige for de.