Erna åpner for Siv som statsminister

Frp’s formann Siv Jensen kan godt bli statsminister i en ikke-sosialistisk regjering. Men da må hun tone ned partiets politikk, mener Høyres leder Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg mener alle partilederne har egenskaper til å lede en regjering. Siv som person er ikke noe problem, hun ville klare å lede en regjering. Det er Frp’s politikk som er problemet. Og som leder av regjeringen må man tone ned partipolitikken, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet. 

Det er først og fremst en ansvarlig økonomisk politikk som er Høyres smertepunkt i forhold til Frp, sier Høyrelederen.

Fire=sprik 

Selv om både Venstre-leder Lars Sponheim og KrF-leder Dagfinn Høybråten har satt bom for en regjering der Frp er med, vil ikke Solberg avskrive Siv Jensens parti.

- På borgerlig side må vi nå ikke gjensidig blokkere samarbeidskonstellasjoner. Det vi må sørge for er at et borgerlig flertall gir borgerlig regjering. Her må Høyre ta en lederrolle, for Høyre er tradisjonelt i sentrum på borgerlig side. Alle sier de kan samarbeide med oss. Det dreier seg ikke bare om regjeringssamarbeid, men samarbeid om en annen politisk kurs.

- Så alle de fire ikke-sosialistiske partiene trenger ikke delta i regjeringen?

- Det er ikke nødvendig at alle sitter i regjeringen. Fire partier kan bety for mye sprik. Jeg kan ikke garantere at vi blir enige om et regjeringsgrunnlag, men det kan være grunnlag for samarbeid om en ny kurs, sier Solberg.

- Lars Sponheim har sagt at du ikke er noen samlende person på borgerlig side.
 

TRIVES I LAG: Frp’s formann Siv Jensen kan godt bli statsminister i en ikke-sosialistisk regjering. Men da må hun tone ned partiets politikk, mener Høyres leder Erna Solberg. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TRIVES I LAG: Frp’s formann Siv Jensen kan godt bli statsminister i en ikke-sosialistisk regjering. Men da må hun tone ned partiets politikk, mener Høyres leder Erna Solberg. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Sponheim har vel sagt at ingen av oss er samlende, men 14 dager etter at han sa at han ikke var aktuell, var han det likevel. Høyre har sin kandidat, men dette skal ikke blokkere statsministerspørsmålet, sier Solberg.

Hun var rede til å gå av som partileder etter kommunevalget dersom Høyre ikke fikk mer enn 17 prosent oppslutning, gikk det fram av en dokumentar på NRK om Høyres valgkamp.

- Jeg driver med politikk fordi jeg vil ha makt til påvirke samfunnsutviklingen. Hvis jeg blir problemet, er det bedre å stille sin plass til disposisjon, sier Solberg til Dagbladet.

Jager 20-tallet 

Men til alt hell for henne oppnådde Høyre 19,3 prosent ved kommunevalget, den mulige lederstriden ble avverget og i helga blir Erna gjenvalgt av landsmøtet for to nye år. Nå gjelder det å fornye Høyre som et bredt folkeparti som kan lede an i borgerlig samling og regjeringsmakt.

- Jeg håper vi passerer 20- tallet ved stortingsvalget, sier Solberg.

Erna åpner for Siv som statsminister
HVEM SKAL UT? Lederne i opposisjonen vil ikke stå sammen etter valget, selv om de vinner sammenlagt. Men om det eventuelt blir Jensen, Høybråten, Sponheim eller Solberg som får svarteper avgjør velgerne.
NYTT KONTOR: Etter at Høyre og Frp har kranglet om rettigheten til Stortingets bedre kontorer, kan Erna ha funnet løsningen: Statsministerens kontor - for Frp.