NEI TIL MDG: Erna Solberg vil ikke forhandle med Miljøpartiet etter valget. Jonas Gahr Støre holder derimot døra åpen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEI TIL MDG: Erna Solberg vil ikke forhandle med Miljøpartiet etter valget. Jonas Gahr Støre holder derimot døra åpen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Regjeringskabalen

Erna avviser MDG: Går heller av enn å forhandle med Miljøpartiet

Mens Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han gjerne får med MDG og Rødt på å felle Solberg-regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Målingene viser at Miljøpartiet de grønne kan havne på vippen etter valget på mandag.

Partiet erklærer seg blokkuavhengige, og talsperson Rasmus Hansson har åpnet for forhandlinger med både venstre- og høyresiden etter valget. Den som kan love mest på klimafronten, kan vente seg MDGs støtte, lover Hansson.

I kveldens partilederdebatt lukker Erna Solberg døra for MDG: Statsministeren avviser at hun kan samarbeide med de grønne etter valget. For det er avstanden mellom de fire borgerlige partiene og MDG for stor, sier Solberg.

Dersom Høyre, Frp, KrF og Venstre ikke får flertall ved valget, går Erna Solberg av, forteller statsministeren.

MDG-nei

Og det løftet garanterer Solberg vil stå selv om MDG havner sitter på vippen. Hun kommer ikke til å gjøre noen forsøk på å finne en felles enighet med MDG.

- Ut fra det MDG har sagt, er den politiske avstanden for stor. Vi går til valg med disse fire borgerlige partiene. Regnestykket i forhold til den politikken Rasmus Hansson legger opp til, går ikke opp. De ultimate kravene hans er uakseptable for oss.

Dermed vil Støre få mulighet til å danne regjering. Han vil ikke ha MDG inn i regjering, men sier han vil sette seg ned å snakke med Hansson og co. for å felle Solberg-regjeringen etter valget, dersom valgresultatet tilsier det.

Støre er klar på at han ønsker å ha med seg Senterpartiet og SV inn i regjering, men vil gjerne at Rødt og MDG blir med på å felle Solberg-regjeringen etter valget dersom de rødgrønne partiene ikke får flertall alene.

Felles front mot Erna

Støre gjorde det i kveld klart at dersom Ap, Sp og SV får flertall, danner de en flertallsregjering sammen.

Men basert på målingene er de ikke der nå. På Ipsos’ partibarometer før helga var MDG på vippen.

Støre har sagt at Ap regjeringssamarbeid ikke er aktuelt, på grunn av MDGs ultimatum om oljeleting.

Støre understreket at det er mulig med en mindretallsregjering å navigere i Stortinget og få støtte fra sak til sak.

- Hvis ikke Erna går av selv, vil jeg stille mistillitsforslag, så få vi se hvem som støtter det, sa Støre