Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna beklager kjempetabben

Statsminister sier hun er forberedt på at det vil komme spørsmål om hennes involvering i Nav-skandalen. Solberg beklager nå overfor de skadelidende etter skattetabben.

BEKLAGER: I øsende regnvær, utenfor Atletico Madrids hjemmebane, beklager Erna Solberg skattetabben som har kommet i etterkant av Nav-skandalen. Hun er nå forberedt på at det vil komme spørsmål om hennes rolle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKLAGER: I øsende regnvær, utenfor Atletico Madrids hjemmebane, beklager Erna Solberg skattetabben som har kommet i etterkant av Nav-skandalen. Hun er nå forberedt på at det vil komme spørsmål om hennes rolle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

MADRID (Dagbladet): Én måned etter Nav-skandalen ble et faktum, peker opposisjonen nå på Erna Solberg.

De krever svar for statsministerens involvering i saken.

- Jeg er forberedt på at det kan komme spørsmål om min rolle, sier Solberg til Dagbladet i Madrid.

Statsministeren må nå forberede seg på å møte i kontrollhøring om Nav-skandalen 9. januar. Arbeiderpartiet går inn for å invitere henne når komiteen møtes på nytt kommende tirsdag.

Hva gjorde Erna?

Solberg er i den spanske hovedstaden for å delta under åpningen av COP25, FNs store årlige klimaforhandlingsmøte.

Søndag kveld bivåner hun Atlético Madrid mot Barcelona fra gigantarenaen Wanda Metropolitano. Muligens en blandet opplevelse for Solberg, som bedyrer at hun egentlig støtter Real Madrid, erkerivalen til begge de to kamplystne lagene.

MISTILLIT: Bjørnar Moxnes og Rødt fremmer mistillitsforslag mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Han sier til Dagbladet at han mener Hauglie ikke er egnet til å lede opprydningsarbeidet etter NAV-skandalen. Reporter/video: Jørgen Gilbrant Vis mer

På vei inn på stadion i utkanten av Madrid møter hun Dagbladet.

- Jeg ble ikke gjort klar over Nav-saken før 19. oktober, forsikrer Solberg nok en gang.

Både Arbeiderpartiet og SV har fortalt Dagbladet at de ønsker svar på hva Erna Solberg foretok seg da hun i juni i år fikk beskjed om praksisendringen i Nav.

- Det er naturlig at det også vil komme spørsmål til meg, sier Solberg.

- Opposisjonen retter pekefingeren i større grad mot deg nå?

- Jeg registrerte at Nav gjorde en endring knyttet til korttidsytelser på et tidligere tidspunkt, men er snakk om en regelendring som jeg husker at jeg på et tidspunkt så. Informasjon om denne saken fikk jeg 19. oktober, sier hun mens det spanske vinterregnet høljer ned rundt henne.

- Ikke for seint

Erna Solberg fortalte VG før helgen at alle departementene er ferd med å gå gjennom sine sektorer, etter direkte beskjed fra henne selv.

Det gjelder ikke bare departementene, men også underliggende etater: Statsrådene skal lete med lupe i hele departementets ansvarsområder.

SV kontret i Dagbladet med å si at dette kom seint. Solberg er uenig.

- Vi har prioritert å rette fokus mot dem som har lidd urett. Det har vært vår hovedprioritet. I forrige uke formaliserte vi en tydelig beskjed til alle departement om at de skal se på hvordan man har implementert EØS-regelverk i sin lovgivning. Jeg synes ikke dette kom for seint, svarer Solberg.

Skattetabben

Hun nikker alvorlig når Dagbladet spør om ikke NAV-skandalen har vokst i omfang i takt med at også Skattedirektoratet har erkjent feil.

Skattedirektør Hans Christian Holte erkjente fredag at det har vært 17 500 tilfeller der folk har betalt tilbake Nav-penger uten å få igjen skattepengene de har krav på.

Hvert av de siste fem åra har Nav krevd tilbake rundt én milliard kroner fra folk som er avhengig av ytelser fra Nav. Disse pengene er det trukket skatt av på samme måte som for andre lønnsinntekter.

Erna beklager

Fredag viste statsminister Erna Solberg til finansminister Siv Jensen for kommentarer på skattetabben.

Søndag kveld beklager hun saken.

- Vil du nå beklage til dem som har lidd under Skattedirektoratets tabbe?

- Ja. Jeg mener vi skal beklage når det offentlige gjør feil. Her har det skjedd en feil som direktoratet selv oppdaget de gikk gjennom etterbetalinger. Skattedirektoratet har ikke endret skatten raskt nok, konstaterer Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media