Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen med ny skolesatsing

Erna beskyldes for å ha knabbet den rødgrønne skolen: - Dette er jo ren Ap-politikk

 - Dette er rødgrønn politikk, sier Ap om Ernas nye skolesatsing. - Nei, det er historieforalskning av Ap, svarer Høyre. 

NY SKOLEPOLITIKK: Regjeringa, ved kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen og statsminister Erna Solberg, presenterer sitt nye forslag til skolepolitikk på Lakkegata skole i Oslo i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NY SKOLEPOLITIKK: Regjeringa, ved kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen og statsminister Erna Solberg, presenterer sitt nye forslag til skolepolitikk på Lakkegata skole i Oslo i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen presenterer i dag stortingsmeldinga «Lærelyst - Tidleg innsats og kvalitet i skolen».

Pressemøtet, som blir avholdt på Lakkegata skole på Grünerløkka i Oslo, legger linjene for regjeringens satsing på tidlig innsats i norske skoler, og kunnskapsminister Røe Isaksen lover at meldinga skal gi en skole som gir alle barn mulighet til å bruke sine evner og sørge for at færre faller fra.

- Barn skal ikke må gå på nederlag etter nederlag etter nederlag. Dersom skolen blir et sted for nederlag, blir det ikke lett å fylle hullene i læringen hos den enkelte. Og da får vi også psykiske utfordringer senere, sier statsministeren.

Dette er de konkrete tiltakene i regjeringens nye skolepolitikk:

  • Tidlig innsats: Alle elever på 1. - 4 trinn som blir hengende etter i lesing, skriving og regning skal få tilbud om intensiv opplæring. Røe Isaksen kaller tiltaket «en forsterket plikt for skolene å sette igang tiltak tidlig»: - 5. klasse er ikke tidlig innsats. 1. klasse er tidlig innsats, slo kunnskapsministeren fast.
  • Styrke dem som eier skolene: 100 millioner kroner i 2017 til lokal skoleutvikling. Opptrapping mot 500 millioner kroner årlig de neste årene. Dette skal sette kommunene i stand til å løfte kvaliteten ut fra lokale behov, ifølge stortingsmeldinga.
  • Mer kompetanse hos rektor: Plikt for kommuner å tilby utdanning til pedagogisk ledelse til alle nye rektorer og et videre utdanningsprogram.
  • Innovasjonsfond for skolen: Regjeringen vil gi 50 millioner kroner - et såkalt innovasjonsfond - til å teste ut tiltak som gir mer læring og bedre trivsel. Meldinga lover å koble forskere og skoler tettere sammen i forskningssammenheng. - Vi er altfor dårlig til å forske på skole her i landet. Det skal det bli slutt på, sier Røe Isaksen.
  • Nedre kvalitetsgrense: - Det er for store forskjeller mellom kommunene i kvaliteten på norske skoler. Det kan vi ikke sitte stille å se på. Derfor foreslår vi å etablere en nasjonal nedre grense for kvalitet, sier Røe Isaksen. Regjeringen kommer til å tilby ekstra hjelp, via et ekstra hjelpekorps, til kommuner som år etter år faller under grensen.
  • Følge opp de flinke: - De med ekstra lærepotensial skal følges opp bedre.

- Det er ikke slik at norsk skole er dårlig, men for noen barn er norsk skole for dårlig. Det vi har gjort nå er starten på et systematisk arbeid for en ny skole. En stor og systematisk satsing på tidlig innsats, lover statsminister Erna Solberg.

Hindre frafall

Men denne meldinga skal det bli slutt på at lærerne «venter og ser» om elevene blir mer modne etterhvert, lover statsministeren.

- Vi skal sørge for at alle barn, og jeg understreker alle barn, skal få tilstrekkelig hjelp til å skrive, lese og regne skikkelig, sier Solberg, framfor både presse og ledelsen ved Lakkegata skole.

Statsministeren sier meldinga vil sørge for at færre etterhvert dropper ut av videregående skole også: Norsk skole må bli bedre til å hente inn elevene som faller fra, sier hun.

- Mange elever bli henge etter allerede ved starten av skoleløpet, og vi har ikke en skole som er god på å ta igjen når den blir hengende etter. Dette er en sløsing med menneskelige ressurser. Hvert år går 10 000 elever ut av grunnskolen med så svakt faglig grunnlag at de har problemer med å klage seg videre.

Ap: - De har tatt vår politikk

Skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), og ordfører Marianne Borgen (SV), sier seg godt fornøyd med regjeringas melding - men legger til at Solberg og Røe Isaksen rett og slett har kopiert deres politikk.

Tellevik Dahl mener regjeringen har kikket på hva de rødgrønne har gjort med Oslo-skolen, og overført de samme tiltakene nasjonalt.

- Dette er jo ren Ap-politikk. Dette er ren rødgrønn politikk. Og det er jo hyggelig at regjeringa har sett på hva vi gjør her i Oslo, og kopiert det til et nasjonalt plan. Men vi så jo ingen tegn til dette da Høyre styrte Oslo, sier Tellevik Dahl til Dagbladet.

Ordfører Borgen sier det er uklart om Røe Isaksen har husket å legge penger til side til nok lærere.

- Det er helt uklart for meg hvordan de skal få penger til mer lærere. De nevnte ikke Røe Isaksen i det hele tatt her. Men det viktige her er at regjeringa gir barn rett til tidlig innsats, at de ikke lager paragrafbarn av dem. Vi må få hjelp, ikke bli en mappe i et kontor, sier Borgen.

- Historieforfalskning

Oslo Høyre synes venstresida nå er vel frekke som tar eierskap til Oslo-skolen.

- Det er leit at Ap i stedet for å styrke Oslo-skolen ytterligere, bruker tiden på et pinlig forsøk på historieforfalskning, sier Saida Begum, Høyres skolepolitiske talsperson i Oslo bystyre.

Hun mener det er mange eksempler på hva Oslo Høyre har gjort for å bedre tidlig innsats i skolen.

- Helt siden vi mot venstresidens vilje innførte lese- og skriveopplæring fra første trinn i 2004 har Høyre vært opptatt av tidlig innsats i Osloskolen, og det har gitt resultater. Det har vi mange eksempler på. Vi innførte for eksempel allerede i 2012 intensivopplæringen i 1.- 4.trinn som byråden nå prøver å ta æren for, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media