TAR FRA HVERANDRE: Høyre og statsminister Erna Solberg har tatt over som partiet med mest tillit på jobbskaping, Jonas Gahr Støres Arbeiderparti har derimot tatt tilbake eierskapet til helse- og eldrepolitikk som Høyre snappet i 2013. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TAR FRA HVERANDRE: Høyre og statsminister Erna Solberg har tatt over som partiet med mest tillit på jobbskaping, Jonas Gahr Støres Arbeiderparti har derimot tatt tilbake eierskapet til helse- og eldrepolitikk som Høyre snappet i 2013. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Velgernes dom:

Erna best på skole og jobb Jonas best på helse og eldreomsorg

Erna Solberg er best på økonomistyring og jobbskaping, mener et flertall av velgerne. Men Jonas har størst troverdighet på helse og eldreomsorg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det viser Ipsos’ saksbarometer for Dagbladet. Undersøkelsen viser hvilke saker som avgjør velgernes partipreferanse, og hvilke partier de mener gjør det best på de ulike saksfeltene.

Skole og utdanning er området som flest oppgir som avgjørende, fulgt av sykehus- og helsepolitikk og innvandringspolitikk.

Deretter på lista kommer skatter og avgifter, eldreomsorg og sykehjem, miljø og arbeidstakerrettigheter.

Arbeid og økonomi: Høyre best

Aps viktigste kritikk i denne stortingsperioden er at regjeringen kom for seint med og med for få tiltak mot ledighet etter oljeprisfallet og krisa i olje- og gassbransjen. Jonas Gahr Støre mener det ikke finnes bevis for at kutt i formuesskatten har bidratt til nye jobber, og viser til at regjeringen har brukt opp det meste av handlingsrommet i norsk økonomi. Ap går nå til valg på å øke skattene for å dekke satsing på skole, eldreomsorg, sykehus, kompetansereform og jobbskaping.

Men velgerne kårer likevel Erna Solberg som best egnet til å løse utfordringene når det gjelder jobb og økonomistyring.

33, 9 prosent mener Høyre er best til å holde orden i norsk økonomi, 29,5 prosent mener Ap er best til dette, mens 10, 8 prosent mener Frp er best.

34,4 prosent mener Høyre er best egnet til å skape nye arbeidsplasser, mens 33 prosent mener Ap er best på dette feltet. Frp tar tredjeplassen med 5, 6 prosent.

Overraskende

- Dette må være godt nytt for Høyre, at de er helt på nivå med Arbeiderpartiet her, i en sak som Ap tradisjonelt har hatt eierskap til, sier valgforsker Johannes Bergh.

Professor Anders Todal Jenssen ved NTNU synes også det er overraskende.

- Dette er områder som Arbeiderpartiet vanligvis kunne regne med å ha nytte av å få på dagsorden, som Høyre har erobret, sier han.

Høyre vinner også «skolevalget». Når velgerne blir spurt om hvilke partier som er best til å løse utfordringene på skole og utdanningsfeltet, svarer 32, 2 prosent Høyre, 25,7 prosent Arbeiderpartiet og 9, 3 prosent SV.

- Dette er et område der Høyre har vært det partiet med høyest troverdighet helt siden 2009. For et lite parti som SV er dette også gode tall, ifølge Kristin Rogge Pran, avdelingsleder i Ipsos.

Helse og eldre: Ap best

Når det gjelder helse og sykehuspolitikk, er det Arbeiderpartiet flest har tiltro til.

28,9 prosent mener Ap er best skikket til å løse utfordringene her, mens Høyre kommer på andreplass med 27, 9 prosent, 4 prosent svarer SV, som får fjerdeplass.

Også på spørsmål om eldre og sykehjem svarer 29, 5 prosent at Ap er best, mens 18 prosent sier Høyre. Frp kommer på tredjeplass. 11, 7 prosent mener de har de beste løsningene.

- Dette er viktige områder der Arbeiderpartiet har tatt tilbake sakseierskapet fra Høyre fra 2013, ifølge Pran.

- Helse og sykehus er viktige saker for mange. Det er ganske likt, selv om det er godt nytt for Ap. Med tanke på at Høyre har hatt regjeringsansvar har de klart seg godt, men Ap har klart sakseierskap til velferdsstatens sine ytelser. For dem er det en fordel at politisk debatt handler om slike ting, mener Johannes Bergh.

Arbeiderpartiet har også den beste politikken på familiepolitikk og likestilling, mener 23, 9 prosent av velgerne. 16,1 prosent mener KrF er best på dette området, mens Høyre får 13, 8 prosent og SV 10, 9 prosent.

- Tillit der det er viktig

PARTIBAROMETER: Valgforsker Johannes Bergh møter i studio sammen med Dagbladets valgkommentator Marie Simonsen for å snakke om Dagbladets siste målinger før valget. Vis mer

At Høyre har høyere troverdighet på jobbskaping og økonomistyring kommenterer Aps partisekretær Kjersti Stenseng slik:

- Jeg ser at vi har høy tillit i mange saker og på de sakene som er viktigst for folk: Eldre, helse og arbeid. Det er vanskelig å peke på enkeltårsaker til at Høyre er foran på spørsmål som har med arbeid å gjøre, Andre målinger viser at vi har høy tillit på dette feltet. Vi har høy tillit i saker som gjelder sosiale forskjeller mellom folk, og det har jo mye med arbeid å gjøre, sier Stenseng.

Frp vinner innvandring

Innvandring kommer på tredjeplass i saker som avgjør partivalget. Ikke overraskende er det Frp som har høyest tillit på dette feltet. 30, 7 prosent mener Frp har er best skikket til å løse utfordringene, mens 20, 6 prosent mener det er Ap. 10, 5 prosent mener Høyre har de beste løsningene.

Når det gjelder integrering, er det Ap som kommer høyest med 2,1 prosent. Her kommer Frp på andreplass med 20, 8 prosent og Høyre på tredjeplass med 11, 5 prosent.

- Det er interessant at innvandring og asyl kommer relativt høyt opp på lista over hva som avgjør velgernes preferanser. I våre tidligere undersøkelser har sjelden dette området kommet så høyt opp. Det har vært en viktig sak i den offentlige debatten. Frp har tydelig sakseierskap og det er i deres interesse å fremme saken. Det er godt nytt at såpass mange velgere sier det er viktig, sier Johannes Bergh.

Klima og miljø: MDG best

På klimaområdet nyter Miljøpartiet De Grønne mest tillit. 29,1 prosent mener de er best skikket til å løse utfordringene på dette området, Venstre kommer på andre plass med 11, 6 prosent.

9,5 prosent mener Høyre har de beste løsningene, mens Ap og SV deler fjerdeplassen med 8, 7 prosent.

På spørsmålet om naturvern svarer 27, 7 prosent at MDG er best, Sp kommer på andreplass med 12,2 prosent og Venstre på tredje med 11, 8 prosent.

Høyre scorer best på kommuneøkonomi med 23,3 prosent, mens Ap får 20, 5 prosent og Så får 10,7 prosent. Når spørsmålet blir distriktspolitikk, er Sp klar vinner. Hele 41, 8 prosent mener Sp er best, mens 12, 3 prosent holder en knapp på Høyre.

Nestleder Ketil Solvik-Olsen har styrt samferdselsdepartementet i snart fire år, og velgerne mener Frp er best på samferdsel med 25, 7 prosent. Høyre følger med 20, 4 prosent, mens 15, 5 prosent holder en knapp på Ap.

Fordel for regjeringen

- I sum beskriver dette en politisk dagsorden som er mer til fordel for regjeringspartiene enn opposisjonen, mener Anders Todal Jenssen.

Han nevner spesielt sysselsetting og å holde ordne i økonomien. -

- På velferdsområder klarer Ap og SV seg bedre, men det er ikke kjempemarginer, sier han.

Høyre fornøyd

Parlamentarisk nestleder i Høyre, Nikolai Astrup er godt fornøyd med undersøkelsen.

- Dette er gode tall for oss. Det samsvarer også med det vi hører fra velgerne når vi er ute og banker på dører nå i valgkampen. De opplever at vi har gode svar på utfordringene de har i hverdagen, ikke minst i skolepolitikken og i helsepolitikken, sier han.

Han er spesielt glad for resultatene som gjelder økonomisk styring og arbeidsliv.

- Med tanke på den økonomiske situasjonen vi har vært gjennom, med det største oljeprisfallet på 30 år, er jeg glad for at velgerne mener vi er best på å holde orden i norsk økonomi og til å skape nye jobber.