REFS: Regjeringens behandling av FNs migrasjonsavtale fikk hard medfart i Stortinget i dag. Frp var irritert fordi de ikke støtter avtalen. Ap, SV, Sp og KrF var irritert fordi de mener saken ikke hører hjemme i Stortinget. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
REFS: Regjeringens behandling av FNs migrasjonsavtale fikk hard medfart i Stortinget i dag. Frp var irritert fordi de ikke støtter avtalen. Ap, SV, Sp og KrF var irritert fordi de mener saken ikke hører hjemme i Stortinget. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Erna ble kalt sirkusdirektør i Stortinget: - Vi kaster bort tiden

Samtidig fikk utenriksministeren tyn fra alle hold for måten regjeringen har håndterer debatten rundt FNs migrasjonsavtale.

Frp fremmer i dag forslag til Stortinget om å stemme ned regjeringens egen politikk. Regjeringen har besluttet at Norge skal slutte seg til FNs migrasjonsavtale, men Frp ber Stortinget si nei til dette. Partiet har også tatt dissens i regjering.

- Vi setter Norges signatur på noe som er sterkt beklagelig, sier Jon Helgheim (Frp) fra Stortingets talerstol torsdag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre omtaler det hele som «et uverdig spill fra regjeringens nest største parti». Dermed fikk utenriksminister Søreide (H) kjeft fra alle kanter i Stortinget i dag: Frp ønsker at Stortinget skal ut av avtalen. Venstresida og KrF mener redegjørelsen i Stortinget bare var spill for galleriet. Bare Venstre og Høyre var nogenlunde tilfreds.

Rasende Lysbakken

Verken Støre, Knut Arild Hareide (KrF) eller Audun Lysbakken (SV) mener diskusjonen om FNs migrasjonsavtale hører hjemme i Stortinget nå.

Regjeringen har allerede lovet FN å slutte seg til plattformen, og dermed er diskusjonen meningsløs, ble det hevdet. Tilslutningen skal finne sted 19. desember, dersom ikke Frp får stanset det hele i dag.

- Norge sluttet seg formelt til denne avtalen for tre dager siden. Dette er en plattform, den er ikke bindende, og da har jeg problemer med å forstå hvorfor vi skal diskutere dette i Stortinget i dag, sier Hareide og ser bort på utenriksminister Søreide.

- Sirkusdirektør Solberg

Audun Lysbakken sier regjeringen kommer til Stortinget og redegjør for avtalen bare fordi Frp plutselig er blitt redd for å miste velgere på høyre fløy. Og det opprører SV-lederen.

- Vi har nå fått en regjering hvis husfred defineres av Frps forhold til ytre høyre fløy på internett. Dette er et sirkus, hvor Erna Solberg er Norges sirkusdirektør, Frp er landets narr og Venstre er narrens assistent, tordner Audun Lysbakken fra Stortingets talerstol.

- Vi har kastet bort nok av Stortingets tid allerede, jeg ønsker ikke å bruke mer av min taletid, legger SV-lederen til og forlater talerstolen.

Lysbakken får deretter påpakning fra stortingspresidenten Tone Trøen (H) for bruk av uparlamentarisk språk. Også Abid Raja (V) tar avstand fra ordbruken til Lysbakken.

- Men det er rart å se at Frp velger å stille seg utenfor FNs arbeid med en felles migrasjonsplattform, bemerket Raja.

23 mål

Frp ønsket at saken skulle opp til full debatt i Stortinget i dag, men ble nedstemt av de andre partiene, inkludert Høyre. Frp løser situasjonen ved å fremme forslaget som en del av budsjettdebatten i forsvars- og utenrikskomiteen.

Hensikten med migrasjonsavtalen og de 23 målene som fastsettes i den, er at medlemslandene i FN skal ha en felles tilnærming til migrasjon. Forhandlingene har pågått siden 2017, og det er planlagt at plattformen skal vedtas ved akklamasjon på en FN-konferanse i Marokko 19. desember desember.

- Jeg har en følelse av at de andre partiene på Stortinget overhodet ikke har satt seg inn i saken. Og det ser ut som om andre partier ønsker å legge lokk på debatten i dag. Vi mener det er åpenbart at FN ikke lager slike avtaler uten grunn, og at den vil komme med forpliktelser for Norge. Vi er jo alltid best i klassen, sier Frps Jon Helgheim til Dagbladet før debatten.

Facebook-bråk

Debatten om tilslutning til FNs migrasjonsavtale er så het at Erna Solberg har måttet stenge Facebook-veggen sin for innlegg fra opprørte velgere.

- Høyre mener plattformen gir et godt politisk utgangspunkt for å kontrollere migrasjonspolitikken i Norge. Plattformen er ikke et traktat eller en avtale. Den er ikke juridisk bindende. Det er opp til hvert enkelt land hvordan den følges opp, og den vil ikke danne juridisk sedvanerett, sier utenriksminister Søreide (H) til Stortinget torsdag.

- Vi skal selv styre vår innvandringspolitikk, slår hun fast.