- Erna bør passe munnen sin

Advokat Jon Wessel-Aas representerer Pia Roll og de andre kvinnene bak teaterstykket «Ways of Seeing». Han reagerer kraftig på statsministerens uttalelser i dag.

KRITISERTE TEATERSTYKKE: Statsminister Erna Solberg sa at folkene bak teaterstykke «Ways of Seeing» har et ansvar når de filmer politikeres hjem. Her med nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISERTE TEATERSTYKKE: Statsminister Erna Solberg sa at folkene bak teaterstykke «Ways of Seeing» har et ansvar når de filmer politikeres hjem. Her med nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er oppsiktsvekkende. Ut fra det statsministeren sier kan hun umulig ha sett forestillingen og hva den faktisk inneholder, sier advokat Jon Wessel-Aas til Dagbladet.

Wessel-Aas representerer Pia Roll, Hanan Benammar og Sara Baban, som står bak teaterstykket «Ways of Seeing». I stykket blir justisminister Tor Mikkel Waras bolig vist på avstand som en del av scenografien. I etterkant har det vært fem forskjellige hendelser utenfor boligen til Wara.

- Statsministerens uttalelse, der hun selv formaner til å la være å spekulere, inneholder i seg selv spekulasjoner om hva den omstridte teaterforestillingen inneholdt og hva som er filmet i den forbindelse. Justisminister Wara ble forøvrig heller ikke kalt «rasist» i forestillingen, slik blant annet hans samboer feilaktig har framstilt det offentlig, sier Wessel-Aas.

Statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor (SMK) svarer følgende på kritikken til Jon Wessel-Aas:

- SMK henviser til det statsministeren sa på pressekonferansen og mener Jon Wessel-Aas tillegger statsministeren meninger hun ikke har gitt uttrykk for, sier Alstadsæter til Dagbladet.

Dette sa Erna

Erna Solberg sa følgende på dagens pressekonferanse om teaterstykket og ansvaret kvinnene bak har. Hun reagerte spesielt på at Pia Roll sa til VG at truslene virket iscenesatte.

- Vi politikere skal tåle å få kjeft for det vi sier og gjør, men det oppleves verre når familien og der vi bor trekkes inn. Det tenker jeg faktisk at de som har laget stykket bør tenke over, at de bidrar til å gjøre det tøffere å være politiker i Norge, sa Erna Solberg.

Og fortsatte:

- Det må de bak stykket ha ryggrad til å stå i. Jeg reagerer i dag når man velger å spekulere rundt hvem som kan stå bak. Jeg velger å ikke spekulere, det syns jeg de som står bak stykket også burde la være. Hvis de ikke har kunnskap om noe, bør de vente på politiets arbeid, sier Solberg.

Overfor Dagbladet presiserer Erna Solberg at teateret har full kunstnerisk frihet, men at det også innebærer et ansvar.

- Bør passe munne sin

Wessel-Aas mener Solberg ber kunstnerne bak «Ways of Seeing» om å dempe seg.

- De tre kunstnerne er formelt under etterforskning etter en anmeldelse fra justisministerens samboer. Kunstnerne går ut og forsvarer seg mot påstander og insinuasjoner om at de har noen som helst rolle i det som har skjedd ved justisministerens bolig. Hun ber dem om å dempe seg. Er det noen som bør passe munnen sin, så må det være statsministeren.

Tor Mikkel Waras samboer anmeldte kvinnene bak «Ways of Seeing» for brudd på privatlivets fred i høst, men saken ble henlagt av Oslo-politiet. Etter en klage fra Waras samboer har Statsadvokaten sendt den tilbake til Oslo politikammer og bedt dem om å etterforske saken. Ingen er foreløpig kalt inn til avhør, ifølge Wessel-Aas.

Her er hele Jon Wessel-Aas' svar til statsministeren:

Jeg synes at det er oppsiktsvekkende at en statsminister uttaler seg på denne måten og tillater seg å fortelle hva tre kunstere som selv er under etterforskning på grunnlag av en anmeldelse inngitt av samboeren til landets justisminister, kan og bør ytre seg om til sitt forsvar mot insinuasjoner blant annet fra justisministerens samboer om at de skal stå bak eller ha en rolle i trusselmeldinger som justisministerens samboer skal ha mottatt. Det gir ikke inntrykk av god saks- eller rolleforståelse.

Statsministerens uttalelse - der hun selv formaner til å la være å spekulere - inneholder i seg selv spekulasjoner om hva den omstridte teaterforestillingen inneholdt og hva som er filmet i den forbindelse. Ut fra statsministerens uttalelser, er det åpenbart at hun selv verken har sett teaterforestillingen eller har noen kunnskap om hva som ble filmet til bruk i forestillingen. Statsministeren legger implisitt til grunn den fortellingen som blant andre justisministerens samboer flittig har spredt i offentligheten. Virkeligheten er at forestillingen ikke inneholder noe som helst om de omtalte personenes familier eller andre personlige forhold. Det er utelukkende nøytrale bilder av husfasader, uten nærmere angivelse av gateadresser, som brukes. Ifølge mine klienter er bildene også tatt ganske enkelt fra offentlig sted. De har ikke beveget seg på eiendommene, ei heller «stalket» noen, men rett og slett tatt sine bilder av husfasader, og gått. Justisminister Wara ble for øvrig heller ikke kalt «rasist» i forestillingen, slik blant annet hans samboer feilaktig har fremstilt det offentlig.

Debatten rundt forestillingen i ettertid har svært lite å gjøre med hva den faktisk inneholder å gjøre, og desto mer å gjøre med de forestillingene om forestillingen som er skapt av blant annet flere maktpersoner, herunder politikere med tilknytning til regjeringen, som uavhengig av om de har sett forestillingen, tydeligvis ikke liker budskapet. Mine klienter har ingen problemer med å stå ved sin egen forestilling og å motta, stå i og svare på kritikk mot den, basert på hva forestillingen faktisk inneholder. De vil imidlertid ha seg frabedt påstander eller insinuasjoner om at de har noe som helst å gjøre med de forhold som etterforskes vedrørende hva som har foregått ved justisministerens bolig de seneste månedene. Dette er insinuasjoner som gir opphav til både hatefulle og truende ytringer om og mot særlig de to kunstnerene av utenlandsk opprinnelse, i sosiale medier og på enkelte innvandringsfiendtlige nettsteder. Dette er det deres opplagte rett å forsvare seg mot. Det bør en statsminister forstå.

Mine klienter er som alle andre svært opptatt av at politiet får oppklart disse forholdene. De synes imidlertid at det er merkelig at de nå har vært formelt under etterforskning i flere måneder uten at politiet en gang har tatt kontakt for å snakke med dem. De har ingenting å skjule og de har til og med informasjon som kan tenkes å hjelpe politiet i sin etterforskning. Jeg har nettopp påtatt meg oppdraget med å bistå dem, og jeg vil nå be politiet om å la mine klienter få forklare seg, slik at de snarest mulig kan bli endelig sjekket ut av saken.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer