SE TV: Erna Solberg befinner seg nå i Førde, men er blitt kritisert for ikke å besøke Jølster, hvor det har gått flere jorddras. Her forklarer hun hvorfor hun likevel ikke kommmer til å besøke kommunen. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Skredene i Jølster

- Erna burde ha vært her

Statsminister Erna Solberg har ikke vist seg i skredrammede Jølster, selv om hun befinner seg i nabokommunen. Solberg selv sier hun ikke vil forstyrre arbeidet i Jølster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JØLSTER/FØRDE/OSLO (Dagbladet): Det har vært noen tøffe dager for innbyggere i Jølster etter at voldsomme nedbørsmengder førte til flere store jordras tirsdag ettermiddag og kveld.

<strong>FØRDE:</strong> Erna Solberg avbildet i Førde torsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FØRDE: Erna Solberg avbildet i Førde torsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

De store ødeleggelsene, og det faktum at én person antas å ha mistet livet, henger tungt over lokalbefolkningen.

Men noe som irriterer de lokale, er at statsminister Erna Solberg ikke har vist seg i Jølster. Hun er i Førde i disse dager, men har ikke tatt veien til nabokommunen som har blitt så hardt rammet av jordrasene.

<strong>HVOR ER ERNA?:</strong> Leiv Bjarte Svidal ser på ødeleggelsene på Vassenden, og hadde forventet at statsminister Erna Solberg stakk innom når hun er i Førde, bare 20 kilometer unna. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet
HVOR ER ERNA?: Leiv Bjarte Svidal ser på ødeleggelsene på Vassenden, og hadde forventet at statsminister Erna Solberg stakk innom når hun er i Førde, bare 20 kilometer unna. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet Vis mer

Store ødeleggelser

- Jeg synes det er veldig uheldig og gir et dårlig signal ut til folket at Erna Solberg ikke har vist seg i Jølster. Ikke minst når vi ser hvor store ødeleggelser hele kommunen har opplevd i det siste, sier Leiv Bjarte Svidal til Dagbladet.

Han er selv grunneier i Svidalen ved Jølstravatnet, som var det første stedet som opplevde oversvømmelsene tirsdag kveld. På torsdag får han for første gang på tre dager ta turen til Vassenden, og se ødeleggelsene som vannet har gjort i området.

- Hun er jo bare 20 kilometer unna i Førde, og det kan ikke ta så mange minuttene enten med bil eller helikopter for å sette seg litt inn i det som vi opplever, sier Svidal og ser gravemaskiner, traktorer og lastebiler jobbe på spreng for å åpne hovedferdselsåra gjennom Vestlandet.

<strong>VASSENDEN:</strong> Her har en av flere elver gått over breddene sine og vasket vekk alt på sin vei. Dette er fra Vassenden. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet
VASSENDEN: Her har en av flere elver gått over breddene sine og vasket vekk alt på sin vei. Dette er fra Vassenden. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet Vis mer
<strong>STORE ØDELEGGELSER:</strong> Disse bilene stod i et elveleie i Svidalen. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet
STORE ØDELEGGELSER: Disse bilene stod i et elveleie i Svidalen. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet Vis mer

Viser respekt

- Det er klart at hvis statsministeren hadde tatt turen, så ville også media ha vært i kjølvannet hennes. Dermed ville langt flere ha blitt klar over hvor store ødeleggelser vi har fått her under dette enorme regnskyllet, sier Svidal, som ikke på noen måte tror at samferdselsminister Jon Georg Dales planlagte besøk til Jølster i neste uke vil få samme oppmerksomhet.

Han har sett at fylkesordfører Jenny Følling har vært i området i dag, og på den måten viser respekt overfor dem som har opplevd rasene.

- Derfor hadde det også vært naturlig og flott hvis Solberg hadde gjort det samme. Iallfall så lenge hun er i nærområdet, sier Svidal.

Under besøket i Førde på torsdag har Erna Solberg hatt møter med sentrale næringslivsledere, og skal etter planen også få en redegjørelse om situasjonen i nabokommunen. På fredag skal statsminister til Florø litt lenger vest for flere møter med næringslivet.

- Men vi hadde forventet at statsministeren hadde tatt turen hit, sier Svidal.

- UVIRKELIG: Mona og Norman Solheim så raset feie over veien og bilen med den antatt omkomne mannen. Reporter: Frode Andresen. Foto/video: Bjørn Langsem. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Drar ikke på besøk

Da Dagbladet møter statsministeren i Førde, beskriver hun kommunens situasjon som forferdelig vanskelig. Samtidig berømmer hun de lokalsamfunnets innsats.

- Det har også vist hvor fantastisk norske folk er når det er krise. Da stiler alle opp som kan hjelpe til. Innenfor det området som har vært innestengt, har altså folk som har hatt mulighet, bidratt under ledelse av brannledelse og politi, sier Solberg.

- Hvorfor drar du ikke og besøker rasområdet?

- Først og fremst fordi jeg mener vi skal ikke gå i veien for folk der oppe, videre forklarer hun at hun ikke ønsker å beslaglegge tid på Forsvarets helikopter og bruke forsvarets ressurser.

- Vi har snakket med et par skuffa innbyggere som synes det er uheldig at du besøker Førde og ikke Jølster. Hva tenker du om det?

- Nå var jeg lagt opp for å være i Førde i kveld. Her har de hatt kommandosentralen, og jeg har fått de orienteringene som er. Så har jeg stor medfølelse og omtanke for dem som er i området. Men det er også litt med å ikke gå i veien når det er arbeid som pågår, sier hun.

<strong>DRAR IKKE PÅ BESØK:</strong> Erna Solberg drar ikke på besøk til Jølster, selv om hun nå befinner seg i nabokommunen Førde. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRAR IKKE PÅ BESØK: Erna Solberg drar ikke på besøk til Jølster, selv om hun nå befinner seg i nabokommunen Førde. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Varslet katastrofe

Nestleder i SV Torgeir Knag Fylkesnes sa tidligere i dag til Dagbladet at det ikke har manglet på advarsler om dårlig skredsikring, og kalte det en varslet katastrofe.

- Det har vært advart mot for dårlig skredsikring så lenge jeg har vært politiker. Regjeringen har systematisk neglisjert rassikring i mange år, sa Fylkesnes.

I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram i mai, reduserte regjeringen bevilgningen til skredsikring av riksveier med 180 millioner.

- Denne regjeringen har økt NVEs midler til skredsikring i forhold til forrige regjering. Vi har i snitt hatt cirka 100 millioner kroner høyere bevilgninger hvert år enn det de hadde. Så vi har gjort mye for skredsikring, sier Solberg.

Videre forteller statsministeren om den nasjonale transportplanen for veier som skal skredsikres. Det er noen prosjekter i det som ikke følger den planen, fordi det har tatt lengre tid, sier hun.

- Da har man valgt å bruke de pengene på andre samferdselsprosjekter. Planen for rassikring skal gjennomføres, de prosjektene som ligger der skal gjennomføres. Men hvis de ikke har tidsplan som gjør at man kan bruke de pengene til det på de øyeblikket, har vi brukt de til andre samferdselsformål.

- Det er gjort forbedringer nettopp i Jølster kommune, som har gjort at situasjon kanskje har vært litt bedre og at noen av områdene ikke har blitt så hardt rammet som de ellers ville vært, sier Solberg.

STORE ØDELEGGELSER: Jordraset i Jølster tirsdag medførte store ødeleggelser på veiene. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Joar Heimsæter Vis mer

Beklaget

En mann i 50-åra er antatt omkommet etter at bilen hans trolig ble tatt av et skred på fylkesvei 451 ved Årnes. I går informerte politiet om at de søker etter en antatt omkommet person.

Torsdag ettermiddag gikk lensmannen i Sunnfjord, Dag Fiske, ut og beklaget for at veien ble åpnet. Veien var nemlig stengt, før politiet besluttet å slippe gjennom trafikk på stedet. Så kom dødsskredet.

- Utfallet av at veien ble åpnet fikk ett svært tragisk utfall noe som en beklager sterk, sier lensmann Fiske.

Erna Solberg sier til Dagbladet at det er «vanskelig for oss andre å gjøre en vurdering av den situasjonen».

- Vi var ikke der, vi har ikke tilgang til den informasjonen. Det kan ha sett ut som den riktige løsningen på det tidspunktet for bilene som sto innesperret. Det er sånne ting som kan skje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer