Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna den grusomme

KrF-erne frykter henne. Senterpartiet elsker å hate henne. Asylsøkerne rømmer landet på grunn av henne. På et halvt år har kommunalminister Erna Solberg skremt vettet av de fleste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunalminister Erna Solberg har fått alarmen til å gå i KrF, mens lyden av champagnekorker kan høres fra Høyres Hus.

Hun har allerede varslet at 100 kommuner bør slankes bort. Fylkeskommunen henger i en stadig tynnere tråd.

- Om det er 100 eller færre kommuner som forsvinner, er ikke hovedpoenget. Men jeg er sikker på at befolkningen ville fått et bedre tjenestetilbud dersom antall kommuner blir redusert. I dag brukes for mye penger på kommuneadministrasjon. Sammenslutninger vil kunne frigjøre midler til bedre tjenester for innbyggerne, sier Solberg.

Tøffere

- Du er ikke den første som har snakket om fortreffeligheten av kommunesammenslutninger. Lite har skjedd. Hva skal få oss til å tro at du utgjør noen forskjell?

- Det skjer mye om dagen. Mange kommuner har selv tatt initiativet til å utrede hva sammenslutning eller kommunesamarbeid vil bety. Ta barnehagekonsulenter som eksempel. Små kommuner kan ha behov for en halv stilling. Da blir det med en gang vanskelig å få tak i kompetente folk til å ta den jobben. Går flere kommuner sammen, kan man lage et fagmiljø med flere ansatte. Det vil være en langt mer attraktiv arbeidsplass, sier Erna Solberg til Dagbladet.

- Men Kristelig Folkeparti har jo protestert høylytt hver gang du har kommet med tanker om færre kommuner?

- Jeg tror vi har snakket litt forbi hverandre. De har vært veldig opptatt av at endringer i kommunestrukturen må være frivillig. Det er jeg helt enig i. Bruken av tvang har vist seg svært lite vellykket. Det mobiliserer med en gang sterke motkrefter. Kommunene vil selv se at det lønner seg. I dag vil kommuner som slår seg sammen få en overgangsperiode der de får beholde basis- og regionaltilskuddet som om de var to kommuner. Det gir en vesentlig bedre økonomi i de første ti årene. Samtidig er det gjort analyser i enkeltkommuner som viser at småkommuner kan få en effektiviseringsgevinst på 10-talls millioner kroner ved sammenslutninger, sier Solberg.

I dag er 79 kommuner satt under administrasjon av fylkesmannen. Alle disse har blitt pålagt å utrede muligheter for sammenslutninger eller omfattende interkommunalt samarbeid.

Nå er det Sem-erklæringen som redder fylkeskommunen fra Erna Solbergs dødelige slag. Hadde hun gjort som hun ville, hadde fylkeskommunen vært historie.

- Jeg mener at den nye fylkeskommunen nå kan få noen år på å bevise om den har en rolle å fylle. Så får vi heller ta fylkeskommunen opp til ny vurdering etter denne stortingsperioden, sier Erna Solberg.

Flyktninger

Bergenseren som har inntatt Kommunaldepartementet har også tatt til orde for til dels drastisk omlegging av asylpolitikken.

- Asylsøkere som har fått endelig avslag på asylsøknaden, oppholder seg ulovlig i Norge og de skal derfor sendes ut av landet. Pr. i dag er det 2000 personer som venter på å bli sendt ut. Det koster oss fem millioner kroner i uka.

Nå vil Solberg ha omkamp om 15-månedersbestemmelsen. I dag blir det automatisk oppholdstillatelse hvis saksbehandlingen tar mer enn 15 måneder.

- Ja, men KrF var temmelig raske til å ta livet av forslaget ditt om å bruke bistandsmidler til å sende ut asylsøkerne?

- Først og fremst må vi få til avtaler med de landene det i hovedsak er snakk om. I den forbindelse kan vi bruke bistandsmidlene som et middel til å få disse landene til å inngå returavtaler med Norge. I dag er problemet at vi ikke får sendt dem ut fordi hjemlandet nekter å ta i mot disse menneskene, sier kommunalministeren.

- Det skal ikke være attraktivt å reise til Norge. Vi har også sluttet å gi dem nye klær i asylmottakene. Det er det bare barna som får. Asylsøkere som vender hjem etter noen måneder i Norge med komplett ny garderobe og penger fra Norge, vil medføre at andre vil prøve lykken i Norge, sier Solberg til Dagbladet.

SLÅR I BORDET: - Det skal ikke være attraktivt å reise til Norge, sier Erna Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!