Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bevæpnet politi på Miniøya

Erna dukket opp på barnefestival med tungt bevæpnet politi. Nå reagerer foreldre

Statsministerens kontor: - Forståelig at folk synes det er vanskelig. 

REAGERER: Irene Kosberg Skagestad reagerer på at statsminister Erna Solberg (H) ble fulgt av tungt bevæpnet politi under hennes besøk på Miniøya lørdag. Bildet av Solberg (t.h.) er fra statsministerens besøk samme sted i 2015. Foto: Irene Kosberg Skagestad/NTB Scanpix
REAGERER: Irene Kosberg Skagestad reagerer på at statsminister Erna Solberg (H) ble fulgt av tungt bevæpnet politi under hennes besøk på Miniøya lørdag. Bildet av Solberg (t.h.) er fra statsministerens besøk samme sted i 2015. Foto: Irene Kosberg Skagestad/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere foreldre som hadde tatt med barna sine til «Norges største barnefestival» Miniøya i Oslo reagerer sterkt på at Erna Solberg dukket opp med tungt bevæpnede politivakter. Det skriver nettavisa Vårt Oslo.

- Jeg synes ikke bevæpnede vakter med det som ser ut som maskingevær hører hjemme på en barnefestival. Hvis trusselvurderingen krever at de har med seg vakter, så skulle statsministeren ha holdt seg hjemme, sier Irene Kosberg Skagestad til Dagbladet.

Hun var på festivalen sammen med ektemannen og parets to barn, og sier til Dagbladet at flere reagerte på synet av bevæpnet politi.

- Jeg hørte unger som ropte «Mamma, se mannen har pistol», men vi så ikke noen tydelig redde barn. Mitt eldste barn er tre år gammel, og vi prøvde å skjerme ham - så jeg tror ikke han har skjønt det, sier hun.

- Følte meg veldig utrygg

Foto: Irene Kosberg Skagestad
Foto: Irene Kosberg Skagestad Vis mer

Miniøya har siden oppstarten på Tøyen vært en stor suksess. Med 16 000 besøkende i fjor er Miniøya Norges klart største barnefestival. Det har derfor også blitt et naturlig sted å vise seg fram for Norges statsminister, som også har besøkt festivalen tidligere.

Men de negative reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Erna Solberg besøkte festivalen lørdag, ifølge Vårt Oslo som først omtalte saken.

Kosberg Skagestad sier til Vårt Oslo at hun følte seg utrygg da hun så bevæpnet politi:

- Jeg følte meg veldig utrygg. Det føltes veldig unorsk, og vi var flere foreldre som var litt bleke om nebbet, sier Skagestad til Vårt Oslo.

Hun sier at hun ikke var klar over at statsministeren var på besøk, og hevder at arrangørene ikke gjorde noe «for å annonsere hvorfor det var bevæpnede vakter der».

- Hvis trusselvurderingen rundt Erna Solberg er så skarp, at hun er nødt til å ha med seg bevæpnet politi, da synes jeg ikke hun burde ta med seg denne faren inn på et lukket område, fullt av barn. Dette var en utrolig dårlig avgjørelse, sier hun videre.

Forstår at folk reagerer

Det er imidlertid ikke statsministeren som bestemmer hva slags sikkerhetsopplegg som følger med når hun beveger seg i det offentlige rom.

Mens PST har ansvaret for Statsministerens livvakter, var det i dette tilfellet Oslo-politiet som besluttet at bevæpnet politi skulle stå for sikkerheten under besøket i Tøyenparken, opplyser PST.

Det samme skriver statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor (SMK) i en tekstmelding til Dagbladet.

- Det er Oslo politidistrikt som har ansvaret for og som fatter avgjørelsen om tilstedeværelse og bevæpning ved arrangement i Oslo, sier Aanes, som påpeker at det er forståelig at enkelte reagerte:

- Jeg forstår at folk kan oppleve det som vanskelig. Vi møtte også mange barn og foreldre som kom bort til statsministeren og ønsket å si hei og ta bilde, sier han.

Han mener at en av styrkene i Norge er «nærhet mellom politikere og vanlige folk».

- Dersom en statsminister skal la være å delta på arrangementer, så vil vi miste noe av denne nærheten og la oss styre av de som vil skape frykt, sier Aanes.

Politiet i Oslo har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Festivalsjefen beklager

POPULÆRT: Miniøya, som arrangeres på Tøyen i Oslo, har de siste åra blitt et populært innslag i den norske festivalsommeren. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
POPULÆRT: Miniøya, som arrangeres på Tøyen i Oslo, har de siste åra blitt et populært innslag i den norske festivalsommeren. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Festivalsjef Laila Egeberg sier til Vårt Oslo at de aldri stilte spørmål ved bevæpningen, og forteller at de var i kontakt med PST i forkant av statsministerens besøk.

- Det var politiets vurdering. Vi vurderte ikke å hindre de væpnede vaktene fra å være med på festivalen. Men jeg forstår den bekymringen bevæpningen har medført, og vi er veldig lei oss for det, sier festivalsjef Laila Egeberg til nettstedet.

Kommunikasjonsrådgiver ved statsministerens kontor (SMK), Anne Nordskog, sier følgende til Vårtoslo.

- Statsministeren følges alltid av livvakter, og det var ikke noe eget opplegg for Miniøya. Utover dette henviser vi til politiet. Statsministeren er opptatt av at både barn og voksne skal føle seg trygge og at vi alle må følge de råd politiet gir, sier hun til avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!