- Erna er en tåkefyrste

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (Sv) etterlyser klar privatskolepolitikk fra Høyre.

ETTERLYSER KRITERIER: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen etterlyser klare kriterier fra Høyre når det kommer til godkjenning av privatskoler i Norge. Her fotografert på SVs landsmøte i mai. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
ETTERLYSER KRITERIER: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen etterlyser klare kriterier fra Høyre når det kommer til godkjenning av privatskoler i Norge. Her fotografert på SVs landsmøte i mai. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg mener Erna er en tåkefyrste når det gjelder Høyres privatskolepolitikk. Jeg skjønner godt at hun ikke vil snakke om politikken, for dette er et viktig tema i mange fylker og vi har sett nylige eksempler på hvordan det har gått i Sverige, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (Sv) til Dagbladet.

- Omfattende kontrollvirksomhet Flere privatskoler har i år fått varsel om å betale tilbake statstilskudd på over 18 millioner kroner.

- Sju private skoler har fått krav om tilbakebetaling av statstilskudd. Det er krevende arbeid for Utdanningsdirektoratet å drive tilsyn, og disse tilfellene brukte de tre årsverk på å avdekke. Men behovet for kontroll i dag er veldig beskjedent i forhold til kontrollbehovet som vil kunne melde seg ved et regjeringsskifte, sier Halvorsen.

Kunnskapsministeren er kritisk til at Høyre-leder Erna Solberg sier at Høyre ikke har behov for å åpne norsk skolesektor for private kommersielle.

- Erna sier at hun ikke har behov for å åpne norsk skolesektor for private kommersielle, men det er allerede private kommersielle i markedet i dag med aksjeselskaper. Her ligger bevisbyrden på Høyre, for hvorfor skulle ikke private kommersielle melde seg nå slik de gjorde i 2005? Hvorfor er det en helt annen virkelighet for dem nå? spør Halvorsen.

Etterlyser kriterier - Erna vil ikke svare på hvilke kriterier som skal gjelde for godkjenning av privatskoler, og hun vil ikke svare på hvilke av privatskolene som ble godkjent i 2005, som ville blitt stoppet i dag, sier Halvorsen.

Hun nevner Troms som et eksempel der tre private videregående skoler med til sammen 1140 elevplasser ble godkjent i 2005, men som ble stoppet av den rødgrønne regjeringen ved innføringen av «frysloven».

- Hvis Høyre mener at dette var helt uforsvarlig må de svare på hvilke kriterier som skal vektlegges ved godkjenning av private skoler. De som prøvde seg sist, vil selvsagt prøve seg igjen. Dette er gambling med et veldig viktig utdanningstilbud og et eksperiment Sverige har mislykkes i, fortsetter hun.

- Ikke lukrativt Elisabeth Aspaker, Høyres utdanningspolitiske talskvinne, sier at det vil være helt umulig å svare på hvilke privatskoler godkjent i 2005, som kunne blitt godkjent i dag - uten å ha alle søknadene foran seg.

- Det vi har sagt er at i det øyeblikket man ser at den offentlige skolen står i fare for å ryke, vil man med en ny lov kunne si nei til slike søknader, sier Aspaker til Dagbladet.

IKKE LUKRATIVT: Høyres utdanningspolitiske talskvinne, Elisabeth Aspaker, sier at de som tror de kan tjene penger på videregående skole i Norge må tro om igjen. Foto: Knut Falch/ SCANPIX
IKKE LUKRATIVT: Høyres utdanningspolitiske talskvinne, Elisabeth Aspaker, sier at de som tror de kan tjene penger på videregående skole i Norge må tro om igjen. Foto: Knut Falch/ SCANPIX Vis mer

Kristin Halvorsen frykter behov for en mer omfattende kontrollvirksomhet dersom en eventuell borgerlig regjering åpner for flere privatskoler.

- Vi skal klare å forvalte et friskolesystem som ikke truer den offentlige skolen eller skaper masse byråkrati. De som tror at man kan tjene penger på videregående skole i Norge må tro om igjen, sier Aspaker.

Hun mener det er prinsippløs politikk av den rødgrønne regjeringen å si at det er helt greit med for eksempel private idrettsskoler, samtidig som det er helt uaktuelt å studere realfag privat.

- Det er paradoksalt at Halvorsen er så tøff i trynet når man ser en jevn og trutt vekst av Montessori og lignende skoler under den sittende regjeringen, sier Aspaker.