<strong>MEST POPULÆRE:</strong> Ingen andre når opp i klassen til Jens Stoltenberg (Ap) og Erna Solberg (H). Men Solberg er favoritt som statsministerkandidat i Dagbladets marsmåling. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
MEST POPULÆRE: Ingen andre når opp i klassen til Jens Stoltenberg (Ap) og Erna Solberg (H). Men Solberg er favoritt som statsministerkandidat i Dagbladets marsmåling. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer

Erna er folkets favoritt

36 prosent vil ha Erna som statsminister, 27 prosent vil ha Jens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ipsos MMI og Dagbladet har spurt hvilken politiker folk mener egner seg best som statsminister. 36 prosent svarer Erna Solberg, 27 prosent svarer Jens Stoltenberg og 10 prosent svarer Jonas Gahr Støre. Kun tre prosent kan tenke seg Siv Jensen. Per Kristian Foss, Kristin Halvorsen og Knut Arild Hareide får én prosent hver. Resten svarer «vet ikke» eller andre.

Beste partileder
Erna er best likt blant kvinner, blant de over 60, folk med videregående utdanning, folk med over en million i hustandsinntekt og nordlendinger. Jens har nokså lik standing hos begge kjønn og blant folk i alle aldre, men er hårfint bedre likt blant folk med høyere utdanning, blant de med hustandsinntekt over 400 000 kroner og osloborgere.

Velgerne er også spurt om hvordan de synes Jens Stoltenberg gjør jobben som statsminister. Knapt halvparten, 47 prosent, mener han gjør en god jobb, mens 41 prosent synes han gjør en middels jobb. 11 prosent synes han gjør en dårlig jobb. Til sammenligning synes 61 prosent at han gjør en god jobb som partileder for Arbeiderpartiet, mens 31 prosent mener han gjør en middels jobb. Erna Solberg skårer svært høyt som partileder. Hele 81 prosent synes hun gjør en god jobb som leder for Høyre.

- Gledelig
Solberg og Stoltenberg er på påskeferie, og har ikke hatt anledning til å kommentere målingen, men nestlederne har. Og tallene gleder Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre.

- Dette betyr at folk synes åtte år med rødgrønn regjering i er nok, og ønsker seg et skifte og en borgerlig regjering. Erna står åpenbart veldig sterkt, og framstår samlende. Hun er også tydelig i viktige saker, som samferdsel, helse og skole, som folk er opptatt av. Hun har vært synlig i mange debatter, sier Sanner.

- Ikke overrasket
Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, er også fornøyd.

- Jeg er ikke overrasket. Vi har sett flere slike målinger den siste tida, de følger partibarometerne. Målingene viser høy oppslutning over tid og at Jens etter åtte år fortsatt står sterkt i rollen sin. Enkeltmålinger viser store forskjeller, men vi har stor tro på at vi skal klare å mobilisere, sier Helga Pedersen. En lederdebatt er overhodet ikke er aktuelt, sier hun.

- Det er helt utelukket. Han står sterkt i vårt parti, og leder det inn i sin andre storhetsperiode etter andre verdenskrig. Jeg husker tilbake til Bondevik 2-tida, da var et klart flertall misfornøyd med regjeringens politikk. Disse tallene viser et motsatt bilde, og det er jeg veldig glad for, sier Pedersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer