Erna er motstander av kjønnsnøytral verneplikt

Har snudd i saken - var ihuga tilhenger før.

NEI TIL KVINNELIGE VERNEPLIKT: Partileder i Høyre Erna Solberg vil ikke tvinge norske kvinner inn i Forsvaret. Her er hun fotografert sammen med nestleder Jan Tore Sanner.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NEI TIL KVINNELIGE VERNEPLIKT: Partileder i Høyre Erna Solberg vil ikke tvinge norske kvinner inn i Forsvaret. Her er hun fotografert sammen med nestleder Jan Tore Sanner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En av sakene det er knyttet mest spenning til i forkant av helgas Høyre-landsmøte, er spørsmålet om kjønnsnøytral verneplikt.

På en pressekonferanse i forkant av landsmøtet mandag røpte Høyre-lederen sitt personlige standpunkt i saken:

- I min ungdom var jeg en sterk prinsipiell tilhenger av kjønnsnøytral verneplikt. Men så satt jeg i Forsvarskommisjonen med Kåre Willoch (H) fra 1990-1992. Da lærte jeg litt om hvor mange mannskaper Forsvaret har behov for. Og når det er så få vi faktisk tar ut i tjeneste, er det ikke første prioritet for meg å innføre kjønnsnøytral verneplikt. Kvinner har tross alt noen flere utforinger i livet, for eksempel med tanke på at karrieren deres sakker ut ette barnefødsel, sa Solberg

- Men som dere hører: Dette er ikke et sterkt prinsipielt standpunkt fra min side, det er mer et  pragmatisk standpunkt.

- Forsvaret må behandle kvinnene bedre Overfor Dagbladet utdyper Solberg at hun mener Forsvaret heller bør anstrenge seg for å rekruttere flere frivillige kvinner:

- Og de bør behandle de jentene som er i Forsvaret, litt bedre. Ett av problemene er faktisk at det fortsatt er en utfordring for de jentene som er i Forsvaret, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer