Erna er motstander av kjønnsnøytral verneplikt

Har snudd i saken - var ihuga tilhenger før.

NEI TIL KVINNELIGE VERNEPLIKT: Partileder i Høyre Erna Solberg vil ikke tvinge norske kvinner inn i Forsvaret. Her er hun fotografert sammen med nestleder Jan Tore Sanner.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NEI TIL KVINNELIGE VERNEPLIKT: Partileder i Høyre Erna Solberg vil ikke tvinge norske kvinner inn i Forsvaret. Her er hun fotografert sammen med nestleder Jan Tore Sanner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av sakene det er knyttet mest spenning til i forkant av helgas Høyre-landsmøte, er spørsmålet om kjønnsnøytral verneplikt.

På en pressekonferanse i forkant av landsmøtet mandag røpte Høyre-lederen sitt personlige standpunkt i saken:

- I min ungdom var jeg en sterk prinsipiell tilhenger av kjønnsnøytral verneplikt. Men så satt jeg i Forsvarskommisjonen med Kåre Willoch (H) fra 1990-1992. Da lærte jeg litt om hvor mange mannskaper Forsvaret har behov for. Og når det er så få vi faktisk tar ut i tjeneste, er det ikke første prioritet for meg å innføre kjønnsnøytral verneplikt. Kvinner har tross alt noen flere utforinger i livet, for eksempel med tanke på at karrieren deres sakker ut ette barnefødsel, sa Solberg

- Men som dere hører: Dette er ikke et sterkt prinsipielt standpunkt fra min side, det er mer et  pragmatisk standpunkt.

- Forsvaret må behandle kvinnene bedre Overfor Dagbladet utdyper Solberg at hun mener Forsvaret heller bør anstrenge seg for å rekruttere flere frivillige kvinner:

- Og de bør behandle de jentene som er i Forsvaret, litt bedre. Ett av problemene er faktisk at det fortsatt er en utfordring for de jentene som er i Forsvaret, sier hun.

Programkomiteen har innstilt mot kjønnsnøytral verneplikt, men 2. nestleder og leder av programkomiteen Bent Høie sa under pressekonferansen at han ventet seg opphetet debatt på landsmøtet.
 
- Da vi  behandlet dette i programkomiteen, var det få som støttet det prinsippet. Men i etterkant har mange sterke talerføre personer, som ønsker dette inn, engasjert seg. Så dette blir en diskusjon som kommer til å prege landsmøtet, sa han.

Det er langt fra sikkert at Høyre-ledelsen går seirende ut av dragkampen på landsmøtet. Unge Høyre, som har står bak forslaget, har blant annet fått med seg Høyres Kvinneforum på laget og har tro på seier. 

- Jeg tror det er det tiende året vi foreslår det, og  jeg tror vi endelig får gjennomslag for det nå, sier leder Paul Joakim Sandøy til Dagbladet. 

Ja-ras Som Dagbladet har omtalt tidligere, har landsmøtene til de rødgrønne regjeringspartiene, Ap, SV og Senterpartiet, gått inn for å innføre kjønnsnøytral verneplikt.

Også Venstre vil gjøre verneplikten kjønnsnøytralt.

Stortinget skal ta stilling til spørsmålet 14. juni.

I 2012 fullførte 7836 unge menn og kvinner førstegangstjenesten.

I sin årlige redegjørelse skriver Stortingets ombudsmann for Forsvaret:

«Dette tallet synes i underkant, og det blir ofte mangel på vernepliktige ved flere avdelinger. (...) Antall førstegangstjenestegjørende er etter nemndas oppfatning også et spørsmål om vernepliktens forankring i samfunnet, og særlig blant ungdomskullene. Til en viss grad er man i dag kommet dit hvor verneplikt for alle oppfattes som ikke-reelt, men allikevel ikke som en urettferdig byrde. Noe av årsaken til dette er at førstegangstjenesten. er attraktiv for mange unge, og foruten pliktfølelse er forbundet med muligheter til spennende tjeneste og mulighet for militær utdanning.»

Bare 9 prosent av de som avtjente førstegangstjenesten i fjor, var kvinner.