- Erna er svekket. Ingen tvil

Sylvi Listhaug sa gjentatte ganger at det var uaktuelt med 3000 kvoteflyktninger, men forsvarer nå nederlaget i hjertesaken. Frp-nestlederen understreker at partiet nå står helt fritt til å påføre regjeringen - og en svekket - Erna Solberg nederlag.

- ENDELIG: Frp-nestleder Sylvi Listhaug gleder seg over endelig å ha fått med KrF og Venstre på å gjøre det vanskeligere å få varig opphold i Norge. Hun innrømmer samtidig nederlag når det gjelder antall kvoteflyktninger. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- ENDELIG: Frp-nestleder Sylvi Listhaug gleder seg over endelig å ha fått med KrF og Venstre på å gjøre det vanskeligere å få varig opphold i Norge. Hun innrømmer samtidig nederlag når det gjelder antall kvoteflyktninger. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

- Lovendringene vi endelig har fått gjennomslag for er varige og gir et lengre perspektiv enn akkurat antallet med kvoteflyktninger neste år, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Det er dagen derpå, men stigende stemning i partiet etter budsjettavtalen med regjeringspartiene i går, forteller Listhaug.

Hun har et behov for å klargjøre at ja, det er et nederlag for Fremskrittspartiet at Norge også neste år skal ta imot 3000 kvoteflyktninger.

Men: Nederlaget oppveies langt på vei, ifølge Listhaug, av innstramninger i innvandrings- og flyktningpolitikken Frp - og Listhaug - har kjempet for i årevis:

  • Økt krav til botid fra tre til fem år for permanent oppholdstillatelse.
  • Introduksjonsstønad kan ikke lenger regnes som inntekt for familieinnvandring.
  • Prioritere kristne, ahmadiyya-muslimer og jezidier blant kvoteflyktninger.

Sju lange år

Det første forslaget har Frp prøvd å få med KrF og Venstre på siden 2013. Det tok sju år før de lyktes.

- Det lå i Nydalen-avtalen, men KrF og Venstre nektet å stemme for i 2016 da vi fremmet forslaget i regjering. Forslaget betyr at færre flyktninger kan få permanent opphold. KrF og Venstre nektet å være med på dette både på Jeløya og Granavolden.

- Endelig må KrF og Venstre bøye av og stemme for å gjøre innvandringspolitikken i Norge strengere, sier Listhaug.

Listhaug formulerte for første gang budsjettkravene i sommer da Dagbladet var på besøk hjemme på gården på Sjøholt.

- Det blir ikke 3000 kvoteflyktninger i 2021, sa Listhaug da, noe hun senere har gjentatt flere ganger.

Men nå blir det likevel 3000 flyktninger.

- Grunnen til at vi aksepterte 3000 kvoteflyktninger var først og fremst at vi ikke ønsker å kaste landet ut i en regjeringskrise midt under en pågående coronakrise. I tillegg fikk vi en pakke som kan trygge hjem, arbeid og økonomi for mange i en vanskelig tid og at innvandringspolitikken med dette blir strengere, forklarer Listhaug.

USIKKER SITUASJON: Statsminister Erna Solberg forteller om samarbeidet med Frp i budsjettforhandlingene. Reporter: Mats Rønning. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Sablet ned av KrF

Et av forslagene Frp har slitt med å få gjennomslag for i regjering, men som løste seg etter at de gikk ut, er at kristne flyktninger skal prioriteres.

At det har vært vanskelig å få med Kristelig Folkeparti på dette er utenfor Listhaugs fatteevne.

- Da vi lanserte dette forslaget, ble vi sablet ned av KrF . Det er absurd at KrF mener det er et problem å prioritere forfulgte kristne. Det er ikke til å begripe, men for oss er det en viktig prioritering. For oss koker det ned til at forfølgelse av kristne har altfor liten oppmerksomhet og dette er en mulighet til å løfte fram dem som forfølges på grunn av sin tro, sier Frp-nestlederen.

- Lettelse

Partileder Siv Jensen tok Fremskrittspartiet ut av regjering i januar og håpte på større gjennomslag utenfor. Nå ligger det første budsjettet på bordet som den første fasiten:

- Gjennomslagene vi har fått viser at vi uansett får mer på utsiden av regjering enn på innsiden. Da vi først ikke fikk gjort noe med antall kvoteflyktninger, er vi fornøyd med disse innstrammingene. Dette har også betydning for asylpolitikken framover og hvor attraktivt Norge er som destinasjon.

- Det er en lettelse at vi etter sju år endelig har fått KrF og Venstre i kne på å stemme for at flyktninger ikke skal få permanent opphold i Norge før etter fem år i stedet for tre år som i dag, sier Listhaug.

Hadde det ikke vært for pandemien, kunne Siv Jensen ha sørget for Erna Solbergs avgang. Det innrømmer Frp-lederen her. Vis mer

Fritt Frp

Listhaug framhever også at Fremskrittspartiet er gitt frie tøyler av Erna Solberg på Stortinget framover. I budsjettavtalen står Frp fritt til å fremme politikk som også får budsjettkonsekvenser. Det åpner for flertall med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om coronatiltak - uten at det påvirker budsjettenigheten.

Likevel stemte åtte stykker i Fremskrittspartiet nei til avtalen partiledelsen hadde forhandlet fram.

- Hva forteller det deg?

- At folk i vårt parti er lei av Venstre og KrF. Vi er opptatt av å rendyrke Frp's politikk og det kommer vi til å gjøre framover. Derfor er det også viktig at vi fikk inn i avtalen at vi nå står fritt til å stille forslag i Stortinget som får budsjettkonsekvenser, sier Listhaug.

- Denne friheten betyr at regjeringen og Erna Solberg er svekket etter denne budsjettavtalen?

- Ja, det er det ingen tvil om. Vi kommer til å fremme de forslagene vi mener er riktig for å bringe landet gjennom denne krisen. Det betyr ikke at vi kommer til å gå bananas, men vi står helt fritt til å gjøre det vi mener er best for landet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer