- Erna er tøff!

STAVANGER (Dagbladet): Kjente, dyktige kvinner som står fram med vekta si er positivt for likestillingen. Det tror tidligere «pølseminister» Bjarne Håkon Hanssen, som roser Erna Solbergs opptreden i Dagbladet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går stilte kommunalminister Erna Solberg opp til trampolinehopping for Dagbladet, og snakket om vekt og utseende. For henne er det viktig å vise at jenter kan nå langt uten å være tynne og smellvakre, noe Bjarne Håkon Hanssen synes er strålende.

- Jeg syntes Erna Solberg var veldig tøff da hun stilte opp slik i Dagbladet i går. Og jeg tror det kostet henne mer enn det ville ha kostet meg, sier Bjarne Håkon Hanssen.

For kvinner blir i mye større grad vurdert etter kropp enn menn, mener stortingspolitikeren. Da Hanssen var matminister, spiste han tjukke pølser og klappet seg på vomma foran pressens kameraer. En kvinnelig minister ville neppe gjort det samme.

- Jeg fikk vel et image som en pølsespisende, rund og godslig kar, ler Hanssen, som aldri følte han ble vurdert etter utseende.

Vurderes etter kropp

Stortingspolitikeren, som har tatt ferie og slapper av på hytta med familien, tar avstand fra kroppsfikseringen. Han tror kvinner lider mye mer under skjønnhetstyranniet enn menn.

- Jeg tror absolutt det er lettere for menn. Det påstått likestilte Norge er nok ikke kommet så langt likevel. Jeg tror at kvinner i større grad blir vurdert etter kropp og utseende. Derfor er det viktig at dyktige jenter som Erna framstår slik som de gjør.

- I regjeringen Stoltenberg syntes jeg det var artig å framstå som en ok og flink person. Ingen pølsebilder kunne reddet meg som landbruksminister hvis jeg ikke hadde klart å håndtere saker som kugalskap og munn- og klovsyke.

Bjarne Håkon Hanssen tror at kjønnskvotering og rollemodeller som Erna Solberg er viktige for å bekjempe skjønnhetstyranniet. Dessuten er det viktig at vi lærer våre barn at det ikke er utsida som teller.

Avslappet

- Det gjelder å tone ned kroppsfiksering i alle sammenhenger. Vi må si at det ikke hjelper hvor vakker en sanger er, så lenge hun ikke kan synge, og at du ikke når langt i politikken bare fordi du har pene bein, sier Bjarne Håkon Hanssen. Selv har han et avslappet forhold til kroppen sin.

- Det som er viktig i den forbindelsen er helsa og det å føle seg vel. Men kroppsfikseringen dreier seg jo om helt andre ting, sier Bjarne Håkon Hanssen.