Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna får ikke se First House-Listhaugs hemmelige kundeliste

Bare departementsråden får vite hvem landbruksministeren har lobbet for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ettermiddag holdt Høyre-leder Erna Solberg sin første pressekonferanse som statsminister.

Da svarte hun avkreftende på Dagbladets spørsmål om hun har fått innsyn i kundelistene til regjeringens tidligere lobbyister - landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og statssekretær ved Statministerens kontor Julie Brodtkorb (H).

Listhaug kommer fra jobben som PR-rådgiver i First House, og Brodtkorb var inntil nylig var administrerende direktør i kommunikasjonsbyrået JKL Oslo AS.

Både First House og JKL operer med hemmelige kundelister. 

Regjeringsråden får innsyn - Det vi gjør, er at den angjeldende administrativt ansvarlige, det vil si for Julie Brodtkorb regjeringsråden og for Sylvi Listhaug departementsråden, vil ha fått informasjon om hvem som har vært kunder av de angjeldende, og da løpende vurdere om det da er saker i regjering eller over en statråds bord som gjør at de ikke bør behandle disse, og i så fall varsle, sa Solberg. 

- Men hvilke tanker gjør du deg om at disse to inntil nylig har hatt hemmelige kunder som har betalt dyrt i håp om å påvirke politiske beslutninger? 

- Det er mange i Norge som har har hemmelige kunder. Det finnes folk innen finansnæringen og innen advokatvirksomhet som har taushetsplikt. Det vil være andre også som har økonomiske interesser. Jeg syns det lages for mye hemmelighetskremmeri rundt kommunikasjonsbransjen. Jeg tror det er mange som betaler altfor mye for kommunikasjonsråd i det norske samfunnet. De kunne begynt å spørre stortingsrepresentanter litt mer, så hadde de tjent penger på å gå direkte til kilden.

Jusprofessor: - Helt greit Som Dagbladet har omtalt tidligere, har Sylvi Listhaug (Frp) etter valget hatt permisjon fra sitt verv som sentralstyremedlem i Frp.

- Jeg synes dette er en helt grei måte å gjøre det på. Når de har sagt opp sine stillinger, så vil normalt ikke deres tidligere virksomhet bidra til å skape inhabilitet, sier jussprofessor ved Universitetet i Bergen Jan Fridthjof Bernt til Dagbladet.

- Primært er jo dette statsrådens eget ansvar, hun skal vurdere egen habilitet. Dersom hun føler at hun har vært sterkt involvert i en kunde, som hun igjen kommer over i sin nye stilling i regjeringen, så kan hun gå til lovavdelingen i Justisdepartementet og be om en habilitetsvurdering. Slike saker har en tendens til å dukke opp i ettertid og bli ubehagelige, og da kan det være lurt å ha sikret seg på denne måten, sier Bernt.
- Lurt å vente Statsminister Solberg måtte også svare på kritikken av de tidligere uttalelsen til landbruksminister Listhaug (Frp) og barne,- familie,- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

Listhaug kalte norsk landbruk i 2010 for «et kommunistisk system som ikke har vært endret noe særlig på 60 år», mens Hornes gamle Twitter-melding der hun stiller spørsmål ved å la barn i barnehagen lese det hun kaller for «homoeventyr».

- Jeg tenker at det alltid er lurt å vente til statsråder har fått vist hva de gjør, og hvordan ting fungerer, før man kritiserer. Jeg har sett at statsråder som har blitt kritisert før tiltredelsen, har vist seg som glimrende statsråder etterpå, svarte Solberg på hvordan det er å få statsrådene sine kritisert allerede første dagen.

Solberg viste til at Høyre og Frp's regjeringsplattform, Sundvolden-plattformen, er «tydelig og klar for en landbruksminister».

- Landbruksministeren skal styre på det vi har vedtatt felles som grunnlag for regjeringen. Jeg er helt sikkert på at Sylvi Listhaug har bein i nesa og en evne til å lytte, så det kommer til å bli en landbrukspolitikk i Norge framover som vil bidra til at landbruket utvikler seg, fortsatte Solberg.

- Vil møte seg i døra Hun viste til at alle statsråder som har sagt ja til å sitte Solberg-regjeringen, har sagt at de vil styre etter Sundvolden-plattformen.

Solberg mener det vill være «umulig» om hun ikke skulle kunne ta i bruk politiske talsmenn som tidligere har forfektet andre standpunkt enn de som er nedfelt i Solberg-regjeringens plattform.

Hun medgikk likevel at både Høyre- og Frp-representanter som tidligere har tatt til orde for en annen politikk enn den Solberg-regjeringen har sagt den vil føre, nå vil «møte seg selv i døra».

- Men du kan ikke ekskludere de flinkeste folkene fra regjering fordi partiene deres har forlatt et standpunkt som grunnlag for denne regjeringen, sa Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!