Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna fikk forsvarskorrektiv:
- Det var helt nødvendig

Resultatet av forsvarsopprøret i Høyre ble en gjentakelse av tidligere vedtak, som beskrives som nødvendig for å dempe usikkerheten regjeringsplattformen skapte internt.

KORREKTIV: Erna Solberg (H) fikk korrektiver fra eget landsmøte, men ikke kritikk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KORREKTIV: Erna Solberg (H) fikk korrektiver fra eget landsmøte, men ikke kritikk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag kveld vedtok Høyres landsmøte en resolusjon som i store trekk er en gjentakelse av politikk partiet allerede har vedtatt, men som likevel får forsvarsopprørere i partiet til å trekke et lettelsens sukk.

I resolusjonen slås det fast at Høyre skal stå fast ved beslutningene fra NATOs toppmøte i Wales i 2014, som fastsetter en målsetting for medlemslandene om gradvis å øke forsvarsbudsjettene opp mot toprosent-målet i løpet av et tiår.

Forsvarer avgjørelse

- Jeg er fornøyd fordi landsmøtet for tredje år stadfester at vi skal følge opp NATO sitt vedtak om at vi skal bevege oss mot toprosentmålet innen 2024. Det er opplest og vedtatt politikk i partiet, som vi også viser tydelig gjennom praktisk politikk, sier forsvarspolitisk talsperson Hårek Elvenes i partiet.

- Hva er poenget med å vedta en resolusjon som sier det samme som i fjor?

- Det ble nok en viss usikkerhet i organisasjonen da Jeløya-plattformen ble lagt fram uten at 2024 var nevnt, men det er viktig å si at regjeringen i statsbudsjettet for 2018 har presisert at NATO-vedtaket skal følges opp. Dette er god politikk som gjentas, og en bekreftelse på at vi har levert, og at vi fortsatt skal levere, sier Elvenes.

Mens Høyre tidligere hadde tidfestet at man skulle jobbe for å nå målet innen ti år fra 2014, er all tidfesting fjernet fra regjeringspattformen, som bare sier at målet skal nås «på sikt».

Samtidig har prognoser antydet at man vil bevege seg bort fra toprosentmålet fram mot 2024 til tross for at forsvarsbudsjettene har økt, noe som forklares med vekst i BNP.

Det er trolig noe av grunnen til at flere fylkeslag leverte inn forslag til resolusjoner som hadde som formål å binde opp regjeringen ytterligere opp mot toprosentmålet i forkant av landsmøtet.

Noen fylkeslag krevde også en konkret opptrappingplan fra regjeringen, som viser hvordan toprosentmålet kan nås innen 2024.

- Helt nødvendig

Et av fylkeslagene som reagerte, var Trøndelag Høyre, med forsvarsvenn og stortingsrepresentant Elin Agdestein (H) i front.

- Det vi gjør er i realiteten å vedta det samme som i fjor. Det var helt nødvendig for å korrigere usikkerheten som ble skapt etter Jeløya-plattformen sin formulering, som inneholdt noe annet enn 2024, nemlig «på sikt». Det har skapt en usikkerhet ved om Høyre står ved forpliktelsene vi har påtatt oss overfor NATO, sier Agdestein, som sier hun er glad for at Høyre står for en stø kurs.

Statsministeren har fått kritikk fra blant annet Senterpartiet for å ha lovd for mye innen forsvar.

Kan ikke garantere at det nås

Denne uka måtte Solberg også svare for seg på politisk kvarter i NRK, etter at hun i et Dagbladet-intervju før landsmøtet hevdet at de aldri har lovet at toprosentmålet skal nås til 2024.

Det ble oppfattet som en kontrast til det partiet selv skrev på sine nettsider etter landsmøtet i fjor.

«Høyre vil bruke to prosent av BNP på Forsvar innen 2024, som vil bety en ytterligere opptrapping av forsvar, sikkerhet og beredskap». Dette skrev partiet selv på sine nettsider da.

- Vi har en ambisjon om at vi skal komme dit, men kan ikke love at vi skal nå det, og er ikke sikker på at vi kan gjøre det, forklarte Solberg til NRK.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling