GJENNOMSLAG: Statsminister Erna Solberg hadde et bilateralt møte med Frankrikes president Francois Hollande tidligere i dag. Norge og Frankrike har vært pådrivere for en tydligere maritim NATO-strategi. Solberg er godt fornøyd med sluttkommunikeet. Foto: AFP
GJENNOMSLAG: Statsminister Erna Solberg hadde et bilateralt møte med Frankrikes president Francois Hollande tidligere i dag. Norge og Frankrike har vært pådrivere for en tydligere maritim NATO-strategi. Solberg er godt fornøyd med sluttkommunikeet. Foto: AFPVis mer

Erna fikk gjennomslag – NATO ruster opp i Nord-Atlanteren

- Vi trenger bedre kontroll over sjøområdene, sier Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WARSZAWA ( Dagbladet): Norges hovedprioritering foran NATO-toppmøtet i Warszawa har vært å få en sterkere maritim strategi.

Statsminister Erna Solberg er derfor godt fornøyd med at NATO i sluttkommunikeet slår fast at sikkerheten i havområdene skal bedres.

- Godt dekket

- Vi har vært opptatt av den maritime strategien, og den er godt dekket i sluttkommunikeet. Det er jeg glad for. Det betyr at langtidsplanleggingen i NATO framover må ta dette hensynet, sier Solberg.

I kommunikeet står det at står alliansen «klar til å avskrekke og forsvare mot enhver mulig trussel, inkludert trusler mot kommunikasjonslinjer».

Norge har sammen med blant andre Storbritannia og Frankrike jobbet for et sterkere NATO-nærvær i nordområdene.

- Russlands nabo

I går sa Solberg til Dagbladet:

- Vi tror ikke på noe angrep mot Norge fra Russland, slik bildet er nå. Men vi ligger der vi ligger. Vi har en nabo som har den største ubåtkapasiteten i Europa rett over vår grense. Vi har behov for kontroll over sjøområdene. Det er mye som ligger i havet, og det er mye som skal føres over havet hvis det blir en krise. Hvis det blir en større konflikt, vil Norge bli en del av den ut fra vår geografiske plassering. Det er Norge som er NATO i nord, sa Solberg.

Samlet NATO

Den norske statsministeren mener toppmøtet i Polen har vært vellykket særlig fordi alliansen står samlet om strategien om å styrke forsvarsevnen og samtidig søke dialog med Russland.

- Vi står veldig tydelig samlet. Det er funnet gode løsninger mellom landene. Fram mot toppmøtet har landene hatt noe ulike agendaer. Landene i sør har jo vært opptatt av det som skjer der, mens landene i øst har et annet fokus.

Noe av det viktigste er at vi har fått på plass beroligelsestiltakene for de baltiske landene og Polen og tydelig manifesterer at NATO planlegger for å hjelpe også dem skulle en artikkel 5-operasjon komme. Samtidig har man tatt nye grep når det gjelder truslene fra sør. Så man har dekket primærbehovene som alle NATO-landene har. Det vi sa på forhånd, var at dette møtet måtte vise at NATO er relevant for alle medlemsland, sier Solberg.

-