Arbeidsledighet og omstilling

Erna fikk kjeft på bedriftsbesøk: - Skattelette hjelper ikke her

Klubbleder kritisk til regjeringens arbeidsløshetstiltak.

KRITISK: Klubbleder ved Rosenberg verft, Roy Inge Nilsen (til venstre), er ikke spesielt imponert over Erna Solberg og regjeringens tiltak mot arbeidsledighet i Rogaland. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
KRITISK: Klubbleder ved Rosenberg verft, Roy Inge Nilsen (til venstre), er ikke spesielt imponert over Erna Solberg og regjeringens tiltak mot arbeidsledighet i Rogaland. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): - Regjeringen gjør ikke nok for å bekjempe ledigheten. Vi har ikke merket noe til krisepakken rettet mot Vestlandet, sier klubbleder ved Rosenberg Verfts Klubb, Roy Inge Nilsen til Dagbladet.

Tirsdag er partiledelsen i Høyre, Frp, KrF og Venstre i Stavanger for å møte aktører som jobber med jobbskaping, omstilling og det grønne skiftet.

Dagen startet på Rosenberg Worleyparsonsos, en leverandør til oljeindustrien. Bedriften, som har australske eiere, har gått gjennom flere nedbemanningsrunder de siste årene. I 2014 måtte de kutte bemanningen fra rundt 700 til 600 ansatte, og i dag har de rundt 500 ansatte.

Sesongjusterte NAV-tall viser at arbeidsledigheten falt med 400 personer i løpet av september, men ifølge NAV hadde Møre og Romsdal, Hordaland, Rogaland og Vestfold høyere arbeidsledighet i september i år enn i samme periode i fjor.

- Regjeringen har i flere år forsøkt å bekjempe ledigheten, uten at det fungerer. Da er det noe som ikke stemmer. Skattelette funker i alle fall ikke her, sier Nilsen til Dagbladet etter møtet.

STATSMINISTEREN: Erna Solberg (H) kaller årets statsbudsjett som det grønneste statsbudsjettet noensinne. Video: Dagbladet Vis mer

- Trenger aktivitet

Minutter tidligere hadde administrerende direktør ved Rosenberg, Jan Narvestad, fortalt statsministeren om hvordan bedriften klarte å komme seg gjennom den verste krisa.

Han viste blant annet til - i motsetning til Nilsens kritikk - at tiltakspakka fra regjeringen hadde gjort det mulig for dem å ansette 20 lærlinger.

Men Narvestad understreket også at de ikke tåler mer nedbemanning, og da spesielt ikke på ingeniørsiden.

- Både vi og resten av bransjen trenger mer aktivitet. Vår oppfordring til regjeringen er å øke fokuset på større bedrifter. Fokuset på gründerviksomhet er bra, men det er hos større bedrifter den virkelige sysselsettingseffekten ligger, sa Narvestad på møtet, og etterlyste tiltakspakker som ikke bare retter seg mot innovasjon og forskning.

Klubbleder Nilsen understreker at det ikke bare er ingeniørene som er rammet.

- De siste åra er det blitt sagt opp medarbeidere både på gulvet og blant ingeniører. Det har vært harde tider, og vi har måttet se gode kolleger stille seg i arbeidsledighetskø.

- Trenger flertall

Konfrontert med kritikken understreker Erna Solberg at en tiltakspakke rettet mot innovasjon og forskning ikke har bedrifter som Rosenberg som primært mål.

- Dette er en type bedrift som er avhengig av olje- og gassindustrien. Det som hjelper for sysselsettingen der, er da nye olje- og gassprosjekter. Et eksempel på det er Johan Sverdrup-utbyggingen, men vi er avhengig av flertall på Stortinget for å iverksette nye slike prosjekter.