Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg besøker Kina:

Erna fornøyd med Kina-besøket

Erna Solberg står fast på at det var riktig ikke å ta opp menneskerettigheter under Kina-besøket. Amnesty lurer på hvorfor de måtte legge seg så flate. 

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
SNAKKER IGJEN: I seks år jobbet norske myndigheter for å få i gang dialogen med Kina igjen.Mandag ble det møte med president Xi Jinping.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SNAKKER IGJEN: I seks år jobbet norske myndigheter for å få i gang dialogen med Kina igjen.Mandag ble det møte med president Xi Jinping.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

BEIJING (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg og hennes delegasjon avsluttet i dag sitt firedagers besøk i Kina.

Med seg i bagasjen er en avtale om å ta opp frihandelsforhandlingene innen fem måneder, avtaler for norske bedrifter verdt 20 milliarder og en enighet med Kina om årlige bilaterale samtaler der også menneskerettighetsspørsmål kan tas opp.

Seks års intenst arbeid fra norsk side med å gjenopprette normale forhold til Kina, ble kronet med den gjeveste prisen da Solberg i går møtte president Xi Jinping.

Solberg mener selv at det var en god tone og stemning allerede da de kom inn til møtet.

Menneskerettigheter var aldri noe tema i de 40 minuttene de snakket sammen.

Alt før hun dro fra Norge, gjorde Solberg det klart at hun ikke ville ta opp dette, til tross for at de fleste fagfolk mener at det har blitt en forverret situasjon siden president Xi Jinping tok over makta.

- Riktig

Erna Solberg står fast ved at det var en riktig avgjørelse å ikke snakke om disse temaene.

- Ja, fordi jeg mener at det var nødvendig først å klare å komme i samme rom. Vi har etablert en politisk mekanisme der vi kan ta opp menneskerettighetsspørsmål. Det var nødvendig å opprette en dialog også for menneskerettighetsspørsmålet for å kunne fremme og mene og ha synspunkter på ting, sa Solberg da hun oppsummerte møtet overfor norsk presse.

Mens forholdene er tilbake til normalen for Norge, er de ikke det for Liu Xiaobo og og hans kone, som har sittet i husarrest fra fredsprisen ble delt ut.

- Uten kontakt er det vanskelig å ta opp noen ting. Dette besøket har vært en viktig start for å gjenoppta politisk dialog. Nå må vi bygge relasjonen videre på bredden av alle spørsmål, også menneskerettigheter, sier Solberg til Dagbladet.

- Skulle bare mangle

Før Solberg forlot Norge uttalte Gerhard Folkvord i Amnesty til Dagbladet at han var rystet over uttalelsen. Ved Kina-besøkets avslutning mener han det er bra at statsministeren nå sier at de kan diskutere dette med Kina.

- Vi får se hvordan dette forholdet utvikler seg. Det skulle jo bare mangle. En kan ikke ha en ordentlig relasjon mellom to land om en ikke kan snakke om menneskerettigheter. At de har tatt dette til seg er fint.

- Hadde Solberg rett når hun sa at først må vi få i gang en dialog, deretter kan vi ta opp vanskelige spørsmål?

- Det vi var kritisk til var at man forut for møtet gjorde det klart overfor Kina at de ikke hadde noe å frykte, de skulle få bestemme hva de skulle snakke om. Jeg forstår ikke hvorfor de måtte legge seg så flate, sier han.

- Det er positivt at hun sier at nå kan vi snakke om dette. Det handler ikke om hvem som hadde rett, men at det blir bedre for menneskerettighetene. Det gjenstår å se hva som blir utfallet av dialogen. Vi har ikke sett noen resultater ennå, sier han.

Idrett og frihandel

Forhandlinger om en ny frihandelsavtale og utveksling på idrettsfronten, ble det derimot snakket om.

- Det er ingen tvil om at Kina har en sportsinteressert president. Det ga han uttrykk for, ikke minst at de har ambisjoner om å vinne medaljer i OL. Jeg gjorde det klart at Norge også har det. Men det er ingen tvil om at de er interessert i at frihandelsavtalen skal komme i gang igjen. Så vet vi at selv om det er god stemning når vi skal begynne, så kan det være humper i veien til slutt,

Sukess

Solberg selv sier besøket har vært en suksess på flere måter, men at tiden vi vise i hvilken grad.

- Det har vært en suksess på den måten at vi har gjenoppbygget relasjoner til Kina, vi har bygget folk til folk-samarbeid vi har sørget for grunnlaget for mye av det kunnskap- og forskningsmessig. Vi har undertegnet avtaler i næringslivet, vi har startet en kanal som kan utnyttes. Hvor vellykket det er får vi måle når vi ser resultatene i årene som kommer, sier hun.

NORSKE FLAGG: Inngangen til den himmelske fredsplass var pyntet med norske flagg under den offisielle mottakelsen av Erna Solberg.  Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
NORSKE FLAGG: Inngangen til den himmelske fredsplass var pyntet med norske flagg under den offisielle mottakelsen av Erna Solberg.  Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer