RIS OG ROS: Beatrice Fihn roset Norges rolle som en humanitær supermakt, men gjorde det klart at hun ikke vil gi opp kampen om å få Erna Solberg til å signere forbudet mot atomvåpen. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
RIS OG ROS: Beatrice Fihn roset Norges rolle som en humanitær supermakt, men gjorde det klart at hun ikke vil gi opp kampen om å få Erna Solberg til å signere forbudet mot atomvåpen. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSENVis mer

NOBELS FREDSPRIS

Erna forsvarer at hun ikke klappet da fredsprisvinneren talte

Mens ICAN-leder Beatrice Fihn avsluttet med et stikk i retning regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg lot være å applaudere ved to anledninger under ICAN-leder Beatrice Fihns Nobelforedrag søndag.

Statsminister Solberg og Beatrice Fihn møttes mandag morgen på Solbergs hjemmebane - Statsministerboligen - for å diskutere atomvåpenpolitikk. Her er den norske regjeringen er uenig med årets fredsprisvinner i minst ett sentralt spørsmål: Er et forbud mot atomvåpen beste vei mot en atomvåpenfri verden?

Side om side med Beatrice Fihn forsvarte Solberg valget om å la være å applaudere deler av førstnevntes Nobelforedrag.

- Jeg applauderte mye, men ikke på to av punktene under hennes tale. Det var under de to punktene hvor vi ikke er enige. Jeg mener at det ikke er riktig å applaudere spontant hele tiden under en tale, for det betyr at du er helt enig. Jeg synes derfor at det var en ærlig måte å gjøre dette på, sa Solberg.

Fihn: - De fleste klappet

Beatrice Fihn la til at hun ikke lot mangelen på applaus fra Erna Solberg gå særlig inn på seg.

- Jeg synes da det virket som om de fleste klappet, sa hun.

122 FN-land har signert FN-avtalen om atomvåpenforbud som ICAN har presset fram. Norge er ikke blant disse, i likhet med atommaktene og NATO-landene.

NATO

Erna Solberg fastholdt i dag at også hun, i likhet med ICAN, ønsker seg en verden uten atomvåpen.

- ICAN og regjeringen deler bekymringen over de humanitære konsekvensene ved atomkrig, og vi deler ønsket om en atomvåpenfri verden. Men vi er ikke enige i spørsmål om et forbud er riktig vei å gå for å oppnå dette, sier Solberg til pressen mens Fihn nikket.

- Vi står langt fra hverandre, la Fihn til senere.

Erna Solberg gjentok videre at en avtale om å forby atomvåpen må signeres av landene som faktisk har atomvåpen før Norge kan gi sin tilslutning. I tillegg sa statsministeren at Norge ikke kan signere en avtale som svekker NATO.

«Yes, ICAN»

Folkemengden som hyllet fredsprisvinnerne utenfor Grand hotell i går kveld ropte «Yes, ICAN». Dagen derpå takket Beatrice Fihn den norske befolkningen for det hun opplever som overveldende oppslutning rundt organisasjonens arbeid.

- Alle land i verden må spørre seg «hvordan kan vi bli kvitt atomvåpen?». Norge er en humanitær supermakt. Dette er et viktig tidspunkt i kampen mot atomvåpen, la hun til.

Fihn benyttet også pressekonferansen med Erna Solberg til å sende et stikk i retning regjeringen og statsministerens uttalelser tidligere.

- Vi kommer til å fortsette å presse den norske regjeringen til å signere denne forbudet mot atomvåpen. Vi mener også dette er en utmerket mulighet for NATO til å vise lederskap, sier ICAN-lederen

Fihn vender seg så mot statsministeren før hun gjentar:

- Vi kommer til å fortsette.

I første rekke skal ICANs leder fortsette videre til Stortinget. Der skal hun i dag møte både stortingspresidenten og utenriks- og forsvarskomiteen. I kveld skal hun åpne utstillingen på Nobels Fredssenter og overvære Nobelkonserten.