NOBELS FREDSPRIS

Erna forsvarer at hun ikke klappet da fredsprisvinneren talte

Mens ICAN-leder Beatrice Fihn avsluttet med et stikk i retning regjeringen.

RIS OG ROS: Beatrice Fihn roset Norges rolle som en humanitær supermakt, men gjorde det klart at hun ikke vil gi opp kampen om å få Erna Solberg til å signere forbudet mot atomvåpen. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
RIS OG ROS: Beatrice Fihn roset Norges rolle som en humanitær supermakt, men gjorde det klart at hun ikke vil gi opp kampen om å få Erna Solberg til å signere forbudet mot atomvåpen. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Erna Solberg lot være å applaudere ved to anledninger under ICAN-leder Beatrice Fihns Nobelforedrag søndag.

Statsminister Solberg og Beatrice Fihn møttes mandag morgen på Solbergs hjemmebane - Statsministerboligen - for å diskutere atomvåpenpolitikk. Her er den norske regjeringen er uenig med årets fredsprisvinner i minst ett sentralt spørsmål: Er et forbud mot atomvåpen beste vei mot en atomvåpenfri verden?

Side om side med Beatrice Fihn forsvarte Solberg valget om å la være å applaudere deler av førstnevntes Nobelforedrag.

- Jeg applauderte mye, men ikke på to av punktene under hennes tale. Det var under de to punktene hvor vi ikke er enige. Jeg mener at det ikke er riktig å applaudere spontant hele tiden under en tale, for det betyr at du er helt enig. Jeg synes derfor at det var en ærlig måte å gjøre dette på, sa Solberg.

Fihn: - De fleste klappet

Beatrice Fihn la til at hun ikke lot mangelen på applaus fra Erna Solberg gå særlig inn på seg.

- Jeg synes da det virket som om de fleste klappet, sa hun.

122 FN-land har signert FN-avtalen om atomvåpenforbud som ICAN har presset fram. Norge er ikke blant disse, i likhet med atommaktene og NATO-landene.

NATO

Erna Solberg fastholdt i dag at også hun, i likhet med ICAN, ønsker seg en verden uten atomvåpen.

- ICAN og regjeringen deler bekymringen over de humanitære konsekvensene ved atomkrig, og vi deler ønsket om en atomvåpenfri verden. Men vi er ikke enige i spørsmål om et forbud er riktig vei å gå for å oppnå dette, sier Solberg til pressen mens Fihn nikket.

- Vi står langt fra hverandre, la Fihn til senere.

Erna Solberg gjentok videre at en avtale om å forby atomvåpen må signeres av landene som faktisk har atomvåpen før Norge kan gi sin tilslutning. I tillegg sa statsministeren at Norge ikke kan signere en avtale som svekker NATO.

«Yes, ICAN»

Folkemengden som hyllet fredsprisvinnerne utenfor Grand hotell i går kveld ropte «Yes, ICAN». Dagen derpå takket Beatrice Fihn den norske befolkningen for det hun opplever som overveldende oppslutning rundt organisasjonens arbeid.

- Alle land i verden må spørre seg «hvordan kan vi bli kvitt atomvåpen?». Norge er en humanitær supermakt. Dette er et viktig tidspunkt i kampen mot atomvåpen, la hun til.

Fihn benyttet også pressekonferansen med Erna Solberg til å sende et stikk i retning regjeringen og statsministerens uttalelser tidligere.

- Vi kommer til å fortsette å presse den norske regjeringen til å signere denne forbudet mot atomvåpen. Vi mener også dette er en utmerket mulighet for NATO til å vise lederskap, sier ICAN-lederen

Fihn vender seg så mot statsministeren før hun gjentar:

- Vi kommer til å fortsette.

I første rekke skal ICANs leder fortsette videre til Stortinget. Der skal hun i dag møte både stortingspresidenten og utenriks- og forsvarskomiteen. I kveld skal hun åpne utstillingen på Nobels Fredssenter og overvære Nobelkonserten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer