AVFEIER KRITIKKEN: Statsminister Erna Solberg lar seg ikke affektere av kritikken, og forsvarer skattekutt til de riksete. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer

Statsbudsjettet 2018

Erna forsvarer skattekutt til de rikeste

Statsministeren avfeier kritikk fra Arbeiderpartiet om et passivt budsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) avfeier kritikken fra Arbeiderpartiets Trond Giske om et passivt budsjett på eldreomsorg, skole, utdanning og klima.

- Det (kritikken) er forventet, fordi det er deres nye yndlingsuttrykk, sier Solberg til Dagbladet.

- Jeg mener dette er et veldig godt budsjett på disse områdene. Det aller viktigste dette budsjettet skal gjøre, er å sørge for at vi har et bærekraftig velferdssamfunn for framtida.

Solberg mener det faktum at det ikke brukes like mye oljepenger og at de legger fram et budsjett som trekker pengebruken noe tilbake, er nødvendig for å ta vare på gode deler av konkurransekraften for norsk økonomi.

- Partene i arbeidslivet har vist moderasjon. Da synes jeg vi skal respektere det ved å passe på at vi viser moderasjon også når veksten er tilbake. Det er ikke minst viktig for at kronekursen ikke skal begynne å bli en negativ faktor for norske eksportbedrifter, mener Solberg.

De med minst får mest skatt

Forbrukerøkonom Elin Reitan sa til Dagbladet tidligere i dag at hun hadde regnet og kommet fram til at en familie som har en samlet inntekt på rundt 800 000, får en tusenlapp i skattelette. De som har 1,2 millioner i samla inntekt, får fire tusen.

MER TIL DE RIKE: Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan kommer med seks punkter som påvirker din økonomi. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer

- Hvorfor er det nødvendig at det må være slik?

- Jeg kan ikke gå god for de tallene som du sier her. Men vi har jo i utgangspunktet lagt opp til at marginalskatten skal bli litt mindre, og da betyr det at det blir endringer, svarer Solberg.

Hun legger til at den største endringen som blir gjort er reduksjon av selskapsskatten, og at bedriftene dermed er de som får størst gevinst av skattelettelsene.

- Vi skal sørge for at de som investerer og driver med gründervirksomhet kommer bedre ut, sier Solberg.

- Arbeidsplasser og trygghet er det aller viktigste for familier, ikke akkurat den tusenlappen. Når vi gjøre skattelettelser på de områdene, kan vi ikke gjøre det på andre, legger hun til.

Ap hardt ut mot budsjettet

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre og Trond Giske gikk tidligere i dag hardt ut mot det foreslåtte statsbudsjettet. Støre mener budsjettet ikke tar tak i det som nå er de store utfordringene.

- Den (budsjettet) gleder seg over at vi ser ut til å være på vei ut av en krise de (regjeringen) mente vi aldri var i, sa Støre.

IKKE FORNØYD: Arbeiderpartiets Trond Giske ønsker ikke skattekutt. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer

Han mener fokuset på vekst i norsk økonomi, skjuler fundamentale utfordringer, som mennesker som ikke har kvalifikasjoner til å jobbe.

Giske beskrev det som «veldig urettferdig» at de rikeste får mer enn vanlige folk.

- Godt utgangspunkt

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, mener forslaget til statsbudsjett for 2018 er et godt utgangspunkt.

- Men vi vil legge vekt på det som er våre hovedsatsingsområder: klima, miljø, utdanning og å utvikle et grønnere og mer framtidsrettet næringsliv, sier han til Dagbladet.

Elvestuen ønsker ikke å påpeke hva han liker mindre godt med budsjettet, men viser igjen til at budsjettet er et godt utgangspunkt, og at Venstre faktisk har hatt noe innflytelse på det som i dag ble lagt fram.

I statsbudsjettet blir det foreslått at det skal bli dyrere å kjøpe tyngre elbiler. Tesla kan dermed bli mange tusen kroner dyrere.

- Støtter Venstre det?

- Det er en av de tingene vi tar opp. Det som er enigheten er at fra 2025 skal målet være å bare selge nullutslipp-kjøretøy. Nå har vi kommet langt, men vi må holde disse virkemidlene lenge nok til at vi når målsettingen, svarer Elvestuen.

KrF har valgt å gå i opposisjon, samtidig som Venstres forhold til regjeringen er mer uavklart enn før. Regjeringen er avhengig av både Venstre og KrF for å danne flertall for budsjettet som i dag ble foreslått i Stortinget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer