Erna forsvarer Sylvi:
- Ikke klimafornekter

Statsminister Erna Solberg (H) sier Sylvi Listhaug (Frp) tror på menneskeskapte klimaendringer.

KLIMAENDRINGER: Statsminister Erna Solberg (H) sier Sylvi Listhaug (Frp) tror på menneskeskapte klimaendringer. Reporter: Steinar Solås Suvatne. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sylvi Listhaug blir olje- og energiminister, mens Terje Søviknes tar over Listhaugs jobb som eldre- og folkehelseminister. Kjell-Børge Freiberg fra samme parti forsvinner helt ut av regjeringen.

Statsminister Erna Solberg (H) startet sin pressekonferanse onsdag med å takke av Freiberg - og skryte av jobben Listhaug har gjort som eldre- og folkehelseminister, blant annet gjennom satsingen på reformen «leve hele livet».

- Bakgrunnen for at vi gjør disse endringene er blant annet et ønske fra Frp om å ha begge sine nestleder inn i regjeringen, forklarte Solberg på pressekonferansen.

Deretter gikk hun rett over til å forsvare valget om å gi Listhaug jobben som olje- og energiminister.

Ble grillet om Sylvi

På pressekonferansen ble hun konfrontert med at Listhaug i 2011 sa at det ikke er bevist at menneskeskapte co2-utslipp førte til klimaendringer.

- Sylvi Listhaug er ikke en klimafornekter, sa statsministeren.

Hun beskyldte journalister for å ikke ha satt seg inn i hva Listhaug faktisk har sagt.

KLIMAENDRINGER: Statsminister Erna Solberg (H) sier Sylvi Listhaug (Frp) tror på menneskeskapte klimaendringer. Reporter: Steinar Solås Suvatne. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

- For de som lyttet i valgkampen hørte dere kanskje også henne være klar og tydelig på at klimaendringer er menneskeskapte, og hun har stilt seg bak regjeringens politikk på disse områdene, sa Solberg.

Hun utdyper overfor Dagbladet.

- Sylvi Listhaug har siden hun ble statsråd i 2013 stått bak regjeringens klimapolitikk stått bak regjeringens klimapolitikk, klimaforliket, og disse spørsmålene. Hun sa også i politisk kvarter i valgkampen at klimaendringene også var menneskeskapte, sier Solberg.

Flere konfliktområder

Det er knyttet spenning til hvordan det vil påvirke samarbeidsklimaet i regjeringen når Listhaug, som i deler av Venstre ikke er særlig populær, skal styre et politikkområde hvor konfliktsakene i regjeringen står for tur.

Blant annet er de to partiene uenige om hvor langt nord man skal kunne borre etter olje, altså hvor grensa skal gå for den såkalte iskanten.

De er også uenige om forvaltningsplanen for Barentshavet nord, og oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Solberg ville ikke svare på om hun hadde fått en tommel opp fra Venstre-leder Trine Skei Grande i forkant av Listhaugs rollebytte.

- Det er jeg som bestemmer hvem som blir statsråder, men alle er blitt informert, sa Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer