Regjeringen sprekker

Erna fortsetter - ber Frp samarbeide

Erna Solberg (H) sier det er trist at Frp går ut av regjeringen. Hun inviterer partiet til et konstruktivt samarbeid på Stortinget.

SE NÅ: Siste nytt om regjeringskrisen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ettermiddag kom sjokkbeskjeden om at Frp nå går ut av regjering.

Statsminister Erna Solberg (H) varslet på forhånd at hun ville holde pressekonferanse når Frp-lederen er ferdig med sin.

Der innrømmet hun at det blåblå regjeringsprosjektet nå har gått i knas.

- Jeg har respekt for at Frp vil tre ut av regjering, selv om jeg hadde foretrukket at de hadde fortsatt, og blitt med videre, sier Erna Solberg (H) på pressekonferansen.

Hun sier hun respekterer at avgjørelsen var vanskelig for Frp - og at den nå kommer på toppen av en lengre frustrasjon i partiet.

Inviterer Frp til samarbeid

De tre partiene som står igjen, altså Høyre, Venstre og KrF, vil etter alt å dømme fortsette i regjering.

- Vi skal snakke med de to andre partiene om hvordan regjeringen skal fungere framover. Det er naturlig for oss å fortsette på bakgrunn av Granavolden-plattformen, at vi viderefører plattformen fra i fjor, men med ett parti mindre i regjering, sier Solberg.

Samtidig inviterer hun Frp til å samarbeide framover.

- Jeg vil invitere Frp til et nært og konstruktivt samarbeid i Stortinget. Vi vil fortsatt legge Granavolden-erklæringen til grunn for vårt arbeid, og jeg håper Frp vil fortsette et nært og konstruktivt samarbeid på Stortinget, sier Solberg.

- Vi har et mandat for en ikke-sosialistisk regjering i Stortinget. Når Siv Jensen peker på meg som statsminister, er det naturlig at vi får fortsette, og vi gjør det på Granavolden, som er framforhandlet på gode kompromisser mellom fire partier, sier Solberg.

Hun forventer at mange av de viktige sakene fortsatt vil ligge fast.

-TRIST: Erna Solberg om at Frp har gått ut av regjeringa. Vis mer

- Jeg synes det er trist Frp er ute, for vi hadde hatt store muligheter framover. Det er fortsatt godt lag for borgerlig samarbeid. Vi har bevist i over seks år i regjering sammen, at borgerlig samarbeid fungerer, sier hun til Dagbladet kort tid etter pressekonferansen.

Resten av regjeringen var mandag samlet til regjeringskonferanse samtidig som Frp sitt landsstyre satt i sitt krisemøte.

Felt av IS-saken

Det ble altså saken om IS-kvinnen som ble fellende.

Fredag ble nemlig kvinnen og hennes to barn, ett av dem sykt, hentet hjem til Norge.

- Enhver regjering må håndtere uforutsette saker og saker som i utgangspunktet ikke er en del av regjeringens prosjekt, sier Solberg.

- Utgangspunktet for Høyre var også at vi ikke ønsket å hente moren hjem. Vi undersøkte en rekke muligheter for å hente hjem bare barnet. Det var ikke mulig. Dilemma ble da å hente hjem det syke barnet med mor, eller risikere at et fem år gammelt barn døde. Da ble resultatet at vi også hentet hjem mor, sier hun, og fortsetter:

- Jeg har respekt for at Frp har et annet standpunkt. Dette var en vanskelig avveining. Men for meg var det viktig at gutten kom hjem til Norge, og fikk hjelp, sier Solberg.

I opposisjon

Det er uklart hvordan samarbeidet på borgerlig side blir organisert framover, men Frp-leder Siv Jensen har vært tydelig på at partiet vil at Solberg (H) fortsetter i regjering.

Frp-leder Siv Jensen sier avgjørelsen skyldes en helhetsvurdering, hvor en langvarig frustrasjon innad i Frp, toppet seg etter den såkalte IS-saken sist uke.

- Det er ikke samlet sett lenger grunnlag for at Frp fortsetter i regjering. Derfor har jeg varslet statsministeren om at det ikke er grunnlag for å legge fram en kravliste. Vi har også registrert signalene fra de andre partiene om å komme Frp i møte, og ser ikke grunnlag for å ha noen forhandlinger som ikke leder til noe resultat, sa Frp-leder Siv Jensen på en pressekonferanse mandag ettermiddag, kort tid før statsministeren holdt sin.

- Vi har ikke noe ønske om å bytte statsminister i Norge, understreket Jensen da.

- Nå skal Erna og jeg ha noen samtaler i tiden framover for å ta tak i de praktiske utfordringene som kommer som følge av dette, sa Jensen da.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer