FOSSER FRAM: Erna Solberg og Høyre fortsetter framgangen. På Synovates måling for september får partiet 25,8 prosent Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FOSSER FRAM: Erna Solberg og Høyre fortsetter framgangen. På Synovates måling for september får partiet 25,8 prosent Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Erna fram, Siv tilbake

På Synovates første måling etter valget får Høyre 25,8 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er den tredje målingen etter kommunevalget, og alle viser framgang med to til tre prosent. Det er hyggelig. Høyre har stabilisert seg på over 25 prosent, og det er et godt utgangspunkt framover, sier Solberg.
Fremskrittspartiet fortsetter tilbakegangen.

Lenge til 2013 - Frp har slitt i år, men det er lenge til valget i 2013. Vi jobber bredt mot alle de borgerlige partiene, og endrer ikke denne strategien.
Det viktigste er at vi kom best ut av valget, ja, kanskje bedre enn vi tenkte var realistisk å oppnå, sier Solberg.

Arbeiderpartiet går tilbake med 2,2 prosentpoeng fra august, og får en oppslutning på 34,6 prosent. Men det er en markant framgang sammenliknet med juni da partiet fikk 29,6 prosent. SV får en oppslutning på 4,8 prosent, som er omtrent det samme som i august. Sp får 4,9 prosent, det er en framgang på ett prosentpoeng.

Sju færre på Stortinget Med et valgresultat på nivå med denne målingen ville de rødgrønne fått 79 mandater i Stortinget. Dette er sju færre mandater enn i dag. Arbeiderpartiet ville fått 63 mandater, som er ett mindre enn i dag. Både SV og Sp ville fått åtte mandater, som er tre færre enn i dag for begge partiene.

Frp fortsetter tilbakegangen. Partiet får 15, 3 prosent i september, mot 16,9 prosent i august. I juni fikk partiet en oppslutning på 19,5 prosent. Partiet har i hele år ligget godt under nivået i fjor, da partiet vekslet mellom 21 og 23 prosent.

- Jeg tror ikke at Frp-velgerne ble skremt av den siste skandalen (Hoksrud-saken, red.anm.), men Siv Jensen framstår som sliten og uinspirert i etterkant av denne skandalen. Frp sliter i perioder med å bli stemplet som et parti for folk som er litt på kant med lov og moral, sier valgforsker Anders Todal Jenssen og fortsetter:

Frp faller - Frp har vært i kontinuerlig fall siden stortingsvalget i 2009, men jeg er ikke i tvil om at de vil komme tilbake med større oppslutning om en stund. Det tidspunktet er nok lenger fram i tid nå, med den siste skandalen, sier Todal Jenssen.

 Det faktum at Høyre går fram samtidig som Frp går tilbake, mener Todal Jenssen skyldes at rundt halvparten av Frp's velgere har Høyre som sitt andreparti. Frp og Høyre ville til sammen fått 71 mandater på Stortinget dersom denne målingen hadde vært valg. Det er det samme tallet som i dag. Høyre ville vunnet 15 mandater, mens Frp ville tapt samme antall mandater.

Kampvilje - Vi har nettopp gjort et svært dårlig kommunevalg, og målingen er i hvert fall bedre, så det er et godt utgangspunkt framover. Vi er fulle av kampvilje og for vår del, retter vi blikket framover, med fokus på Frp's politikk og løsninger, sier Jensen.

Venstre får 4,6 prosent, som er 0,6 prosentpoeng tilbake. KrF går ett prosentpoeng tilbake, og får 5,2 prosent. Med denne målingen som valgresultatet ville Venstre vunnet åtte mandater, dvs. seks flere enn i dag. KrF ville fått ni mandater, som er ett mindre enn i dag.