Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna frir til både Obama og McCain

Drar som eneste norske toppolitiker til USA for å prøve å komme tett på begge presidentkandiatene de neste to ukene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I likhet med flere titalls tusen amerikanske politikere, lobbyister, demonstranter og omlag 15 000 journalister(!) er Høyre-leder Erna Solberg denne helga på vei til Denver i Colorado for å overvære demokratenes landsmøte som begynner på mandag.

Med en gang det gigantiske politiske sirkuset pakker sammen mot slutten av uka, drar Solberg videre til republikanernes konvent, som avholdes i St. Paul i Minnesota.

Mens også miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) dukker opp i Colorado, får Solberg følge av partifelle Jan Petersen og trolig Frp-formann Siv Jensen hos republikanerne.

Men bare Høyre-lederen skal delta på begge landsmøtene, og tilkjennegir at det på ingen måte er opplagt hvilken kandidat verdikonservative og økonomisk liberale nordmenn heier på i disse dager.

Begge bedre enn Bush

Landsmøtene foregår midt i en presidentvalgkamp der meningsmålingene nå viser at det er så tett mellom Obama og McCain at det ville vært komplett umulig å spå utfallet om valget hadde blitt avholdt i dag. Uansett hvem som vinner mener Solberg det vil være bedre for Norge enn dagens president.

- Det er mange flotte ting med begge. Vi er for eksempel kjempeheldige som har to kandidater som begge har et helt annet syn på klimapolitikk enn det den sittende administrasjonen har, selv om Bush har modifisert seg etter hvert. På noen viktige områder er Obama et ubeskrevet blad, mens McCains ståsteder er mer kjent, men Obama kan vise seg å være lika bra på disse områdene, sier hun.

Solberg konstaterer at republikanernes politikk ligger nærmere Høyre enn demokratenes i mange tilfeller, men legger ikke skjul på at også hun er imponert over den politiske rockestjernen i årets valgkamp.

IKKE AKKURAT NORSKE TILSTANDER: Her i Pepsi Center i Denver i Colorado skal demokratene velge Barack Obama som presidentkandidat. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP /Scanpix
IKKE AKKURAT NORSKE TILSTANDER: Her i Pepsi Center i Denver i Colorado skal demokratene velge Barack Obama som presidentkandidat. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP /Scanpix Vis mer

- The American Dream

Som statsråd midt i en opprivende innvandringsdebatt hadde hun i 2004 ikke anledning til å takke ja til invitasjonen fra demokratene, men fikk med seg talen til den da nesten ukjente Barack Obama.

- Jeg så den på nettet, det husker jeg godt. Det var en veldig rørende tale, The American Dream, liksom, sier Solberg, som er svært spent på utfallet av bevegelsen fenomenet Obama har ført med seg.

- Den entusiasmen han klarer å skape beveger nye velgergrupper. Det blir et spennende valg, da han trolig vil få flere unge til å stemme.

Vil ikke avsløre favoritten

Høyre-lederen vil ikke si hvem hun hadde stemt på som amerikaner 4. november.

- Det er to forskjellige ting hva nordmenn mener presidenten burde være opptatt av og hva de amerikanske velgerne er opptatt av, og jeg synes ikke det er vår jobb å si at den eller den kandidaten er best, sier hun.

Solberg skulle imidlertid ønske seg at flere norske folkevalgte brukte anledninger som årets valgkamp til å mingle med nåværende og kommende beslutningstakere.

image: Erna frir til både Obama og McCain

- Det er viktig at norske politikere har nettverk i USA -for eksempel i en sak som konflikten mellom Georgia og Russland. I min generasjon politikere er det færre som har en slik kontakt med USA i forhold til de som er 20-30 år eldre, jeg tror ikke man tenker over at det er nødvendig, sier Høyre-lederen til Dagbladet.no.

- Vi trenger et bedre tyngdepunkt i internasjonale forsamlinger som jobber for fellesløsninger, og ikke bare i fora der egeninteressene er gjeldende, tilføyer hun.

- Får neppe møte Obama

I Pepsi Center i Denver, arenaen for landsmøtet der, har hun håp om tilfeldige møter med framtredende topppolitikere i korridorene, om ikke annet mindre kjente kongressrepresentanter, men tror først og fremst de få nordmennene i Denver må forholde seg til rådgivere og andre underordnede.

- Det vet vi ikke før vi er der, det er noe som skjer der og da. Ingen politikere der er i utgangspunktet interessert i utlendinger akkurat nå, det blir i så fall når noen tilfeldigvis har fem ledige minutter. Vi får neppe treffe folk som Obama, men det kan jo være noen kommer og hilser på de utenlandske gjestene som gruppe.

- Hva ville du snakket med Obama om hvis du fikk ham på tomannshånd?

- Betydningen av nordområdene. Det er blant annet viktig at USA undertegner havrettstraktaten, en viktig milepæl i vårt område av verden. Det er også viktig at USA føler behov for frihandel og en ny WTO-avtale, sier Solberg, med referanse til demokratenes populistiske og proteksjonistiske tilnærming til internasjonal handel.

- Føler du at du er lobbyist for Norge når er på denne typen arrangementer?

- Det er også et forsøk på å få gehør for norske interesser. Det å ha disse menneskelige kontaktene er viktig - noen enkeltpersoner som du kan snakke lettere med om hvordan andre land reagerer. Det er ikke minst viktig når vi kommer i regjering, sier hun, med vekt på konstateringen.

- Savner du som norsk politiker det overveldende engasjementet som Obama og McCain klarer å skape blant velgerne?

- Det kunne vært greit å få litt entusiastiske tilbakemeldinger, medgir Høyre-lederen.

SAVNER LITT AMERIKANSKE TILSTANDER: Høyreleder Erna Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!