- Erna fryktet at gambisk ekskjæreste ville bli en belastning

Ny biografi om statsministeren.

<strong>PYNTET:</strong> Ifølge en uatorisert biografi om Erna Solberg, som kommer fredag, lo partifeller da noen spekulerte i om Dagbladets bilder fra huset hennes i fjor sommer kunne være arrangerte. De mente heller at bildene var pyntet på. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
PYNTET: Ifølge en uatorisert biografi om Erna Solberg, som kommer fredag, lo partifeller da noen spekulerte i om Dagbladets bilder fra huset hennes i fjor sommer kunne være arrangerte. De mente heller at bildene var pyntet på. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den uautoriserte biografien om statsminister Erna Solberg (H), «Erna, fra fiasko til statsminister», slippes fredag, og Aftenposten har fått tak i en kopi av boka.

Ifølge avisa inneholder den mye informasjon om statsministeren som de færreste har visst til nå. Blant annet hadde hun tidlig i 20-åra en kjæreste fra Gambia, Usman, som hun traff på et møte med internasjonale studenter.

- Erna brydde seg ikke om hva andre mente om forholdet. Men hun kan ikke ha unngått å legge merke til at det ble hvisket bak ryggen til det umake paret. Kritikken hadde både rasistiske og sexistiske undertoner, skriver forfatteren Renate Nedregård i boka, ifølge Aftenposten.

Reiste til Gambia Usman skal ha vært hos familien til Solberg i Bergen, og hun reiste også til hans hjemland. Der skal hun ha vært i flere måneder og truffet hele storfamilien. Ifølge biografien skal hun ha merket kulturforskjellene, og forholdet tok slutt da Solberg flyttet til Oslo.

I boka påpekes det også hvordan flere av vennene hennes mente hun burde ha opplyst om forholdet til Usman for å stoppe anklagene om rasisme da hun som kommunalminister fikk tilnavnet «Jern-Erna» fordi hun sto for en restriktiv innvandringspolitikk. Det ville imidlertid ikke Solberg som fryktet at det kunne bli en ekstra belastning.

- Rasister og kvinnehatere ville ha fråtset i det, skriver biografen, ifølge Aftenposten.

«Et bombet horehus» De berømte «hjemme-hos-Erna-Solberg-bildene» i Dagbladet sommeren 2013 blir brukt som eksempel i boka på at hun ikke har det som kan kalles «et typisk borgerlig hjem». Da noen spekulerte i om bildene var arrangert, lo partifeller i Bergen. De mente heller at bildene måtte være pyntet på.

<strong>FØR:</strong> Her er Erna Solberg som kommunalminister i 2003 før hun skiftet stil. Foto: Knut Falch / SCANPIX
FØR: Her er Erna Solberg som kommunalminister i 2003 før hun skiftet stil. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Naboene til stortingsleiligheten i Hoffsveien i Oslo ble ifølge boka nemlig «vant til at det fløt fritt utenfor Ernas dør» og kontoret henne på Stortinget ble omtalt som «et bombet horehus».

Statsministeren har også fått mye kritikk for utseende og hvordan hun gikk kledd, men ifølge boka skal hun ikke ha brydd seg om det, før hun ble bedt om det av folk i partiet. Resultatet ble at Solberg foretok en øyeoperasjon for å bli kvitt brillene, og hun gikk med på å skaffe seg en ny frisyre. Utover våren 2007 begynte hun å forandre stilen.

Statssekretær ved Statsministerens kontor, Sigbjørn Aanes (H), sier til VG at verken han eller Erna Solberg har lest boka, og at de derfor ikke vil kommentere den.

<strong>ETTER:</strong> Her er Erna Solberg sammen med den nyutnevnte regjeringen på Slottsplassen i fjor høst. Antrekket skal være kjøpt fra en amerikansk nettbutikk hvor Solberg har kjøpt en rekke antrekk etter at hun begynte å legge om stilen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ETTER: Her er Erna Solberg sammen med den nyutnevnte regjeringen på Slottsplassen i fjor høst. Antrekket skal være kjøpt fra en amerikansk nettbutikk hvor Solberg har kjøpt en rekke antrekk etter at hun begynte å legge om stilen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer