- Erna gir kommersielle sykehus sugerør i statskassa

- Vil ramme pasientene, sier helseminister Jonas Gahr Støre.

TIL FRONTALANGREP: Helseminister Jonas Gahr Støre mener Høyre bløffer om situasjonen i norske sykehus. Han mener Høyre og Frps prosjekt er å hjelpe fram kommersielle sykehus, noe som betyr trangere offentlige rammer og dårligere tilbud til pasientene. Foto: Torbjørn Berg
TIL FRONTALANGREP: Helseminister Jonas Gahr Støre mener Høyre bløffer om situasjonen i norske sykehus. Han mener Høyre og Frps prosjekt er å hjelpe fram kommersielle sykehus, noe som betyr trangere offentlige rammer og dårligere tilbud til pasientene. Foto: Torbjørn BergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres prosjekt er å gi offentlig startkapital til kommersielle sykehus og overføre milliarder til private. Det betyr dårligere tilbud til pasientene, hevder helseminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Systemskifte Støre bruker sterke ord om Høyres helsepolitikk, som han kaller et systemskifte. Ap-statsråden sier Høyre har et underliggende ideologisk motiv: De vil svekke statens rolle i samfunnet og bygge opp private markedsløsninger.

- Det vi ser konturen av i valgkampen, er at Høyres og Frp's prosjekt for helse er å bygge opp et privat tilbud. De bruker all energi på å snakke om hvordan private klinikker skal få atumotatisk finansiering fra det offentlige. Det avtegner seg et systemskifte, som Høyre burde være ærlige nok til å si.

Økt arbeidsinnvandring De flytter penger fra det offentlige til det private. Da må de også flytte fagfolk. Frp bør merke seg at dette forstsetter økt arbeidsinnvandring hvis de ikke virkelig skal utarme de offentlige sykehusene, sier Støre til Dagbladet.

I dag møter han Høyres «skyggeminister» Bent Høie og øvrige politiske motstandere til helsedebatt i Arendal. Sykehusenes ansvar Støre mener Høyres argumentasjon for en storstilt overføring fra den offentlige sykehusrammen til private, bygger på den ene bløffen etter den andre.

Sykehusenes ansvar Bløff nummer 1:
- Høyre hevder at årsaken til problemene i helsevesenet er for lite bruk av private. Faktum er at da Høyre styrte sist, brukte de sju milliarder på kjøp av private sykehustjenester. Nå bruker vi godt over 12 milliarder. Men det er sykehusene som har ansvaret for å prioritere slik at de med størst behov får hjelp først.

Bløff nummer 2:
- Dette er kronbløffen. Høyre hevder at folk må betale mer selv for helsetjenester etter at Ap fikk helseministeren, og at flere tegner privat helseforsikring. Dermed får vi et klassedelt helsevesen, sier de. Faktum er at egenbetalt helse har gått ned siden 2005, mens den gikk opp da Høyre styrte. Ja, det tegnes flere private helseforsikringer. Men 90 prosent av dem tegnes av arbeidsgiveren. Og de dekker under to promille av helseutgiftene. Det er folketrygden som er den suverent beste forsikringen.

I tillegg driver Høyre den grov dobbeltkommunikasjon. Under Bondevik II-regjeringen innførte de skattelette for privat pensjonsforsikring, og Høyre har siden gått inn for det i sine alternative budsjetter inntil ganske nylig. De stimulerer altså til økt bruk av private forsikringer inntil de klager over omfanget!

Falsk bilde
Bløff nummer 3:
- Høyre hevder at helsekøene øker. For det første: På akutt sykdom er det ingen ventetid, og 70 prosent av behandlingen i sykehus dreier seg om akuttmedisin. Halvparten av dem som venter, venter under 50 dager. Det er åpenbart at dersom behandlingstilbudet økes, påvirker det etterspørselen.

Samme ventetid Men sannheten er at ventetidene er på omlag samme nivå som i 2005, og holder seg der. Poenget er at aldri har færre ventet i forhold til de som får behandling. Da jeg ble helseminister, sto rundt 250 000 mennesker på venteliste. Nær 95% av disse er behandlet! Nå er det nye mennesker som venter, og også de vil få behandling. Det er vondt når et menneske må vente lenger enn nødvendig, og derfor øker vi kapasiteten for å behandle flere og få ventetiden ned.

Men at tusener henvises til behandling, forteller at vi har et godt tilbud. Fordi vi har gratis helsevesen, får vi etterspørsel og ventetid til enkelte behandlinger. Høyre skaper et falsk bilde av situasjonen.

Færre behandles Bløff nummer 4:
- Høyre mener deres løsning gir kortere køer. En utredning fra professor Terje Hagen ved Universitetet i Oslo viser at Høyres kjøp av private helsetjenester med stykkpris vil gi en økt kostnd pr. behandling sammenlinget med dagens ordning for kjøp fra private. Når pengene tas fra sykehusbudsjettet for automatisk å finansiere private tilbud, blir resultatet at færre kan behandles med det samme budsjett.

Pengemangel I tillegg vil skattekutt på mellom 25 og 100 milliarder kroner gi trangere rammer for offentlige budsjetter. Siv Jensen beskriver Høyres løsning treffende: «Det mangler noe vesentlig, nemlig penger. Da får du ikke behandlet flere pasienter.»

Høyre sender ut et signal om at staten garanterer etterspørsel etter behandling. Det vil stimulere til en flora av private leverandører. Derfor sier jeg at Høyre gir gir private investorer sugerør i statskassa. Ap er for samarbeid med private, men vi vil ikke bruke fellesskapets penger på å stimulere til flere private tilbud og gi kommersielle krefter forrang. Det vil svekke sykehusbudsjettene, tappe dem for personell og i sum gi dårligere tilbud til pasientene, sier Støre.