- Erna gir meg håp

Kristin vil gjøre som Erna: Forvandle et nederlagsdømt parti til en vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SV-leder Kristin Halvorsen avviser at det har tært på kreftene for partiet å være regjeringen.

Likevel er det Høyre-leder Erna Solbergs snuoperasjon, fra utskjelt til hyllet, som inspirerer partilederen:

—Erna gir meg håp. For ett år siden var hun dømt nord og ned, mens ett år etter er hun genierklært. SV kan få til det samme. Den jobben vi må gjøre, er å slåss for våre saker, og vi må vise velgerne at de trenger SV i regjering, sier Halvorsen til Dagbladet.

Da Dagbladet hadde et ønske om å komme på taket av Kunnskapsdepartementet for en fotoseanse, var kommunikasjonsdirektøren nølende. Han ville ringe vaktmesteren. SV-leder Halvorsen derimot, tok saken i egne hender:

—Nei, kom. Det er jo bare å gå opp på taket, sa SV-lederen, og geleidet Dagbladet-følget og en forbløffet kommunikasjonsdirektør opp trappene — og ut på taket.

Og selv om vinden blåste fra høyre fikk Kristin vist muskler — og ut av årets sommerleke - vuvuzela- kom sterke toner.

Tapslista Oljesand. Utbygging av Goliat. Månelanding på Mongstad. Økning av utlysninger av oljefelter i Barentshavet. Utsatt rensing av Kårstø. Kraftledninger på Vestlandet.

Lista er lang over miljøsaker SV har tapt.

Men Halvorsen avfeier at partiet har lidd nederlag og gått på akkord med sin miljøprofil i samarbeidet med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

—Det er helt feil. Lista over seire i miljøpolitikken er mye lengre. Velgerne har fått mer miljøpolitikk enn hva de har stemt på takket være SV, svarer Halvorsen resolutt.

Blant trekker hun regnskogsatsing, naturmangfoldlov, Trillemarka, markaloven, og fornybar jernbane-satsning.

SV-lederen skulle gjerne vært foruten kraftledninger igjennom Hardanger, men hun mener debatten har vært fordummende. Det har ifølge henne handlet for mye om det politiske spillet, og for lite om hvordan dette vil påvirke næringsgrunnlaget og naturen i Hardanger.

Mongstad en SV-seier Og Mongstad kaller hun en «SV-seier»:

—Å rense Mongstad er en seier for SV. Vi har allerede investert 6 milliarder kroner, og det er bare starten på et gigantprosjekt. Forsinkelsen er av mindre betydning i den store sammenhengen.

OFFENSIV: Kristin Halvorsen blåser lang marsj i kritikken om at SVs miljøprofil svekkes i det rødgrønne samarbeidet. Hun mener de rødgrønne og SV driver offensiv miljøpolitikk. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
OFFENSIV: Kristin Halvorsen blåser lang marsj i kritikken om at SVs miljøprofil svekkes i det rødgrønne samarbeidet. Hun mener de rødgrønne og SV driver offensiv miljøpolitikk. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Hun mener SVs innsats må vurderes ut fra partiets beskjedne størrelse etter stortingsvalget, og ut ifra hva de faktisk har fått gjennomslag for.

—Vi kan ikke vinne alle kamper. Men vi har gjort stor forskjell disse periodene. Dette vil inngå i historiebøkene som de mest offensive periodene for miljøpolitikken hvor det ble satset mest på miljøområdet, sier hun.

Stiller inn siktet Regjeringskollega Liv Signe Navarsetes gikk denne uka ut i Dagbladet og sa at hun synes Arbeiderpartiet har fått ufortjent mye ære for deres kampsaker. Men Halvorsen vil ikke være med å «blåse ut» mot AP.

—SV må synliggjøre og få inntekt for våre saker overfor våre velgere, men denne jobben må SV gjøre selv.

Hun mener fokus må skjerpes, og istedenfor å utpeke fiender blant samarbeidspartnerne, vil hun stille siktet inn på den virkelige motstanderen:

—Hovedfienden til SV er Høyre-partiene. Vår største utfordring er at de har fått en ufortjent stor oppslutning og gode målinger, og det må vi bekjempe, sier Halvorsen.

For selv om hun roser Ernas snuoperasjon, skal det fremdeles bli rødgrønt ved neste valg:

Jeg unner Erna dette. Hun har vist stayerevnene i motgang. Men vi skal kjempe imot, og neste valg skal vi vinne, sier Halvorsen.

Og om Halvorsen haler i land seieren selv eller ser seieren fra sidelinja, har hun følgende kommentar til:

—Dere blir aldri kvitt meg, sier Halvorsen og ler.