SLAGET OM DET NYE FORSVARET: Regjeringen presenterte i den nye langtidsplanen for Forsvaret. De bevilger 165 milliarder ekstra. Foto: NTB Scanpix
SLAGET OM DET NYE FORSVARET: Regjeringen presenterte i den nye langtidsplanen for Forsvaret. De bevilger 165 milliarder ekstra. Foto: NTB ScanpixVis mer

Erna gir og Erna tar: Forsvaret får 165 milliarder ekstra - men må samtidig kutte stort

Erna Solberg satser store summer på Forsvaret. Samtidig må flere baser legges ned for å spare penger. Kjevik, Kjeller og Setnesmoen foreslås nedlagt. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og nestleder i Frp Per Sandberg legger i dag fram den nye langtidsplanen for Forsvaret.

Det norske forsvaret får til sammen 165 milliarder kroner mer de neste 20 årene.

Langtidsplanen innebærer en innsparing som skal frigjøre 40 milliarder kroner over en periode på 20 år. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen og det fagmilitære rådet ba om minst 175 milliarder over de neste 20 årene.

- Vi tar et stort skritt mot NATOs mål om at forsvarsbudsjettene skal nærme seg 2 prosent av BNP. Vi staker ut en ny kurs fordi Forsvaret i dag ikke er tilpasset de utfordringene vi står over for, vi varsler et taktskifte, det største siden Den kalde krigen, sier Erna Solberg.

Solberg pekte blant annet på trusselen fra en mer aktiv nabo i øst.

- Det er tvingende nødvendig å øke vår forsvarsevne, sier Solberg.

Legger ned Andøya flystasjon

Ifølge langtidsplanen forslår regjeringen å legge ned følgende strukturer:

Kjevik, Karljohansvern, Kjeller, Setnesmoen, Grunden 22, Hovemoen, Nærøysund, Trondenes, Åsegården, Andøya og Harstad Syd.

Også Sjøvernheimevernet, Kystjegerkommandoene og taktisk båtskvadron foreslår lagt ned.

Alle store investeringer i Hæren blir samtidig satt på vent til en egen Landmakt-utredning er gjennomført.

Per Sandberg sier på pressekonferansen at planen vil være tøff for enkelte lokalsamfunn.

- Vi forstår at det blir knallhardt for enkelte lokalsamfunn. Men vi må prioritere knallhardt og bruke pengene der de trengs mest, sier han.

Flytter helikoptre til Rygge

Alle Bell 412-helikoptrene flyttes til Rygge. Erna Solberg avviser imidlertid at dette har noe med situasjonen på Rygge å gjøre.

- Det har ingenting med situasjonen på Rygge å gjøre. Dette er noe som har vært vurdert lenge før Rygge-situasjonen oppsto, sier hun.

Dette skal skje innen 2019, trolig i 2017.

- Styrking av NATO-linjen

Regjeringen forslår det de kaller et dobbelt løft for bærekraft og det de kaller en historisk styrking av forsvarsbudsjettet og en rekke strukturelle tiltak.

Sentralt av Norges forsvar og i langtidsplanen står NATO.

- Vi har gjort strategiske valg som styrker samarbeidet i NATO enda mer, sier Solberg.

- Det hadde vært mest behagelig å la ting være som de er og slippe å ta den politiske belastninger ved å la være å snu om på ting. Men da hadde forsvarsevnen forvitret, sier forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Dagens Forsvar har tre hovedområder der det trengs forbedringer, ifølge forsvarsministeren,

- Det gjelder reaksjonstid, det gjelder utholdenhet og det er etterslep på drift og vedlikehold.

DET NYE FORSVARET: Slik vil regjeringen at Forsvaret skal se ut i framtida. Foto: Forsvarsdepartementet. 
DET NYE FORSVARET: Slik vil regjeringen at Forsvaret skal se ut i framtida. Foto: Forsvarsdepartementet.  Vis mer

Den nye langtidsplanen for Forsvaret innebærer en innsparing som vil frigjøre 40 milliarder kroner over en periode på 20 år, ifølge Søreide.

- Det er ikke slik at vi har låst bevilgninger for hvert enkelt år. Vi har sagt hvor vi skal være i 2020, sier Solberg.

Forsvarssjefen fornøyd

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen ba om minst 175 millioner kroner ekstra de neste 20 årene. Han får ikke fullt så mye, men er likevel godt fornøyd.

- Dette er noe jeg er svært fornøyd med. Både det at regjeringen satser på Forsvaret slik de gjør og det økonomiske løftet de gir. De anbefalingene jeg kom med for ni måneder siden er i all hovedsak blitt fullt opp, sier han.

- Det blir noen utfordringer i form av betydelig effektivisering. Men vi skal brette opp armene og gjøre det vi kan for å realisere dem, sier han med henvisning til innsparingene.

Ekspert advarer mot lokaliseringsdiskusjon

- Overordnet så ser vi allerede at det vokser fram en diskusjon om hvor basene skal ligge. Det har vi ikke råd til, vi må kunne se på dette basert på Forsvarets operative behov, det kan ikke bli en lokaliseringsdebatt, sier NUPI-forsker Karsten Friis til Dagbladet før presentasjonen av langtidsmeldingen.

Han mener det også blir en sentral oppgave framover å ta en helhetsvurdering på hærstyrken.

- Når landstyrken er så liten, så er det betimelig å ta en vurdering om hva den skal brukes til.

For øvrig mener Friis at dryppene fra langtidsmeldingen så langt virker lovende.

- Jeg er positiv til den linja det legges opp til, men vi må unngå en diskusjon om hvor mye penger vi skal bruke om 20 år. Det viktigste er hvor mye penger vi bruker de nærmeste årene, det er det som legger grunnlaget.

(Dagbladet.no kommer med mer)