NYE MINISTERE: Statsminister Erna Solberg (H) med de tre nyutnevte statsråder på Slottsplassen fredag. Marit Berger Røsland (H) blir ny europaminister, Frank Bakke-Jensen (H) blir ny forsvarsminister og Ine Eriksen Søreide blir landets første kvinnelige utenriksminister.
Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
NYE MINISTERE: Statsminister Erna Solberg (H) med de tre nyutnevte statsråder på Slottsplassen fredag. Marit Berger Røsland (H) blir ny europaminister, Frank Bakke-Jensen (H) blir ny forsvarsminister og Ine Eriksen Søreide blir landets første kvinnelige utenriksminister. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpixVis mer

Erna gjør tre endringer i regjeringen

Men bare ett nytt ansikt. Søreide og Bakke-Jensen bytter departement.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
GRATULASJONER OG BLOMSTER: Norges nye utenriksminister Ine Eriksen Søreide gratuleres med jobben på slottsplassen i formiddag.
Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
GRATULASJONER OG BLOMSTER: Norges nye utenriksminister Ine Eriksen Søreide gratuleres med jobben på slottsplassen i formiddag. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Erna Solberg gjør tre endringer i regjeringen i dag.

- Jeg er veldig glad for å kunne presentere dem, sa Solberg da hun offentliggjorde statsrådbyttene på slottsplassen i dag, etter først å ha presentert de nye ministerene for kongen.

Endring 1: Ine Eriksen Søreide (H) går fra forsvarsminister til utenriksminister, og blir dermed første kvinne som styrer utenriksdepartementet.

Søreide har hele tiden vært det eneste navnet som er blitt trukket fram som ny utenriksminister.

41-åringen fra Lørenskog har representert Oslo på Stortinget siden 2005. Hun ble forsvarsminister i 2013.

Nå blir hun Norges første kvinnelige utenriksminister. Dermed er de tre tradisjonelt mest prestisjetunge stillingene i regjeringen besatt av kvinner.

-Vi er ikke de første i verden som har tre kvinner i disse posisjonene, det er noen få andre i verden. Men det er viktig historieskriving for Norge som nasjon. Men Ine utnevnes ikke for å skrive historie, men fordi hun blir en utrolig sterk utenriksminister, sier Solberg på en pressekonferanse etter utnevnelse.

- Paradoks

Etter rokkeringen i regjeringen var offisielt, sa Erna Solberg at hun mener dette vil vekke oppsikt internasjonalt:

- Det er jo sjelden med så mange kvinner i det som oppfattes som de tyngste postene i en regjering, men det er ikke historisk.

- Vi er i 2017 og mange er veldig opptatt av at utenriksministeren er blitt en kvinne?

- Det er jo på en måte en paradoks, men det er bra for hver barriere vi bryter, svarer Solberg.

Ny forsvarsminister og EØS-minister

Endring 2: EØS-minister Frank Bakke-Jensen (H) overtar som ventet Søreides jobb som forsvarsminister.

Endring 3: Marit Berger Røsland (H) blir ny EØS-minister. Hun kommer fra jobben som statssekretær i Utenriksdepartementet.

Da Solberg presenterte sin nye EØS-minister fortalte hun at hennes forgjenger som høyre leder Jan Pettersen hadde framhevet henne som utenriksdepartementets dyktigste da hun jobbet som politisk rådgiver der under Bondvik 2-regjeringen.

- Det var en statssekretærpost som var ledig. Jan Pettersen sa at Marit egentlig burde fått den, men var for ung. Siden da har hun fått erfaring fra arbeidslivet som advokat og dommerfullmektig, hun har jobbet med spørsmålene hun skal ta fatt på flere poster, sa Solberg, og trakk fram at Røsland har jobbet ved statsministerens kontor, justisdepartementet og utenriksdepartementet.

Byttene skjer som følge av at utenriksminister Børge Brende (H) tar jobben som president i Verdens økonomiske forum (WEF).

- Jeg tror dette ber en god sammensetning av regjeringslaget, jeg mener vi får trykk og kompetanse på viktige områder, sier Solberg etter byttene.

- Burde skjedd før

På pressekonferansen ble statsministeren konfrontert med uttalelser fraJanne Haaland Matláry om at det ikke er noe å være stolt over at Norge nå får sin første kvinnelige utenriksminister. Det burde skjedd før, mener Matláry, som sier til NRK at Norge er et av de siste landene som får en kvinen i rollen.

- En kan alltid stille spørsmål ved hvorfor det ikke har skjedd før. Jeg er stolt av at det skjer på min vakt, og at vi har en så god kandidat, sier Solberg.

Stollek

Statsrådsposten med ansvar for EU og EØS hører til i Utenriksdepartementet. Jobben ble først gitt til Vidar Helgesen, deretter Elisabeth Vik Aspaker, begge Høyre-politikere. Bakke-Jensen har hatt jobben i under ett år.

Marit Berger Røsland satt i Oslo bystyre for Høyre fra 2003 til 2007 og er gift med tidligere byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Det ble lenge spekulert i at posten som EØS-minister, ofte kalte europaminister, burde fjernes, noe både Ap og Sp mener er riktig:

- Denne posten har fungert mer som EUs minister i Norge enn Norges minister i EU. Statsrådene har framstått som rene talspersoner for Brussel i den norske politiske debatten, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Nå har altså Erna Solberg valgt å beholde posten, trolig med tanke på krevende Brexit-arbeid i årene som kommer.

KrF vil ha bistandsminister

KrF uttalte på morgenkvisten fredag at partiet ønsket at Erna Solberg benyttet anledningen til å bytte ut EØS-ministerposten med en egen bistandsminister.

Venstre forteller Dagbladet at partiet for øyeblikket ikke har noen sterke meninger om hvilke statsrådposter Erna Solberg holder seg med.

Venstre-leder Trine Skei Grande har tidligere sagt at hun også ønsker seg en bistandsminister, men at dette ikke er avgjørende for Venstre.