Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna gratulerte Macron med fransk fotballfest

Fotballsnakk innledet oljeprat i Paris, hvor Macron avslørte at han ikke er nervøs for Donald Trump.

FOTBALLGLAD DUO: Både Emmanuel Macron og Erna Solberg fikk med seg Frankrikes seier mot Uruguay i fotball-VM. Fotball ble også en hendig snakkis mellom de to statslederne i Paris. Foto: Johan Falnes / NTB Scanpix
FOTBALLGLAD DUO: Både Emmanuel Macron og Erna Solberg fikk med seg Frankrikes seier mot Uruguay i fotball-VM. Fotball ble også en hendig snakkis mellom de to statslederne i Paris. Foto: Johan Falnes / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) og Emmanuel Macron møttes i Paris fredag kveld for å diskutere det nye, grønne rammeverket for oljefondet.

Som Dagbladet skrev tidligere i dag skal oljefondet, sammen med land som Kuwait, Qatar og Saudi Arabia, få en mer klimavennlig investeringsprofil.

Også fotballen fikk en plass i den franske sommervarmen:

- Gratulerer med seieren i dag! Jeg gleder meg til å se hvordan det går med Frankrike videre i mesterskapet, sier Solberg til den franske presidenten idet han tar imot henne ved Elyséepalasset i den franske hovedstaden.

Statsministeren gjentok fotballbudskapet og gratulasjonen under pressetreffet like etterpå, også denne gangen til stort glis og latter fra Macron.

Macron: - Et arbeid som haster

Det var også en smørblid fransk president tok imot Erna Solberg kort tid etter Frankrike tok seg til semifinalen i fotball-VM på Uruguays bekostning.

Macron så kvartfinalen sammen med blant annet oljefondets Yngve Slyngstad. Byråkrater i stiv dress, ansiktsmaling og fotballskjerf fylte gårdsplassen framfor Elyséepalasset i minuttene etter kampen.

Det var altså tydelig at også presidentpalasset sto stille da «Le Bleus» avanserte i verdensmesterskapet.

Langskudd mot grønne mål

På agendaen for det politiske arbeidet denne dagen møtet er et rammeverk som skal presse noen av verdens største investeringsfond i en grønnere retning.

- Finanssektoren dør ut dersom vi ikke gjør noe med den. Den er ikke bærekraftig. Dersom vår økonomi bare fokuserer på olje, så vil vi alle dø. At disse investeringsfondene vil bruke mer penger på klimavennlige investeringer, er helt riktig, sier Macron.

Dette arbeidet har vært ledet av Yngve Slyngstad og Norge. I alt deltar seks land som alle har digre statlige investeringsfond. Det største av de seks er det norske oljefondet, god for over 8200 milliarder kroner.

Emmanuel Macron er tilfreds med det grønne rammeverket Norge har bidratt til, og sier det viser at oljeland kan bidra med positivt arbeid i klimakampen.

- Dette er et arbeid som haster. Som vi alle vet, er klimaendringer et spørsmål vi må ta tak i nå. Disse fondene har en solid innflytelse i selskapene de investerer i. Selv om fondene er basert på inntekter fra olje, viser disse seks landene at man kan bruke oljeinntekter til å gjøre noe positivt for klimaet, sier Macron under en pressekonferanse fra Elyséepalasset.

Frankrike tar ballen framover

Etter planen skal Macron nå overta ballen og lede videre arbeidet for å gjennomføre grønnere investeringer i noen av verdens største statlige investeringsfond.

- Jeg tror vi er ganske like, Erna, vi liker ikke så mye pomp og prakt, vi liker ikke endeløse møter uten framgang. Vi liker resultater, sier Macron til Solberg.

Om arbeidet med grønnere investeringsfond leder til scoring til slutt, avhenger fullt og helt av de seks landenes vilje til å fornye seg. Det nye, og grønne, rammeverket baserer seg utelukkende på frivillighet.

Macron ikke nervøs for Trump

Møtet mellom Macron og Solberg finner sted samme dag som Donald Trump innførte sin omstridte straffetoll mot Kina, og få dager før Nato-toppmøtet i Brüssel neste uke.

På spørsmål om Macron er nervøs før møtet med Trump er den franske presidenten krystallklar:

- Det er absolutt ingen nervøsitet fra min side. Lufta i Paris er frisk og klar. Vi skal bare bevare samarbeidet innad i Nato.