LETTER PÅ SLØRET:  Erna Solberg har hatt livvakt i to og et halvt år. Først trodde hun og mannen at det var best ikke å si noe til barna. Her er Høyre-lederen  på NRK Marienlyst før opptreden hos Ole Torps i Aktuelt på NRK 2 mandag kveld. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.
LETTER PÅ SLØRET: Erna Solberg har hatt livvakt i to og et halvt år. Først trodde hun og mannen at det var best ikke å si noe til barna. Her er Høyre-lederen på NRK Marienlyst før opptreden hos Ole Torps i Aktuelt på NRK 2 mandag kveld. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.Vis mer

Erna hadde livvakt i to og et halvt år

Mest redd for barna. Vet hva hun vil gjøre med mulla Krekar hvis hun blir statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg har vært truet på livet to ganger og hatt livvakter tett rundt seg i to og et halvt år.

- Det satte jo sine begrensninger på livsførselen, selv om det var veldig profesjonelle og fine folk jeg hadde rundt meg, sier Høyre-lederen til Dagbladet.

Hun og mannen lærte mye om hvordan de ikke skulle forholde seg til barna da de første dødstruslene kom i 2003.

Derfor valgte de en helt annen familietaktikk da mulla Krekar kom med sine trusler i juni 2010.

Barna var seks og fire år gamle da en kurdisk asylsøker i Bergen ville drepe kommunalministeren for et utvisningsvedtak hun var ansvarlig for.

Bommet med taushet - Vi ville ikke skremme barna, og bestemte oss for ikke å si noe. Men så gikk det kort tid, og barna kom hjem med historier fra venner og deres foreldre. Det ble verre å ta igjen historiene og forsøke å roe ned situasjonen da.

 NY RUNDE:  Erna Solberg på vei til å vitne i Oslo tingrett 22. februar i år. Det kan bli en ny runde i vitneboksen for den tidligere kommunalministeren. FOTO: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET.
NY RUNDE: Erna Solberg på vei til å vitne i Oslo tingrett 22. februar i år. Det kan bli en ny runde i vitneboksen for den tidligere kommunalministeren. FOTO: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Så sist gang bestemte vi oss for å prate om det alle sammen fra første stund. Og vi har pratet mye om at de ikke skal bekymre seg, sa Erna Solberg til Dagbladet i går kveld.

Barna er nå 15 og 13 år gamle.

- De får med seg alt - Det nytter ikke å tro at de ikke får med seg alt. Så nå, i den alderen de er, har dette vært det riktige hjemme hos oss. Det er bare en sjelden gang i blant at temaet blir nevnt hjemme nå. Men stadig er det jo fremmede folk som sier til meg at Krekar må ut av landet. Det har selvfølgelig å gjøre med min offentlige rolle. Det blir noe annet, sier Høyre-lederen.

Seinest 22. februar i år, etter at hun hadde forklart seg i 25 minutter som vitne i Oslo tingrett om truslene som Krekar nå er dømt for, sa Erna Solberg at hun håpet det var siste gang hun møter han i retten. 

Det blir med håpet.

- Det er ny jus og nye grenseoppganger her, og mulla Krekar skjønner jo at han ikke har noe å tape på å kjøre saken helt ut i rettsapparatet.

- Personlig synes jeg det er betryggende at tingretten nå slo fast at det ikke er greit at religionsfriheten kan brukes til å sette fram trusler.

Med Erna som statsminister Nå har hun ikke spesielle livvakter som følge av truslene, men har samme sikkerhetsvern som «flere andre offentlige personer».

- Hva skjer med mulla Krekar hvis Erna Solberg blir statsminister fra høsten 2014?

- Da vil regjeringen fortsette å arbeide for at han blir utlevert, uavhengig om han soner fengselsstraff eller ikke. Utviklingen i Irak vil medvirke til hvordan det går. Også en regjering med Høyre må ha garantier for at han ikke blir dødsdømt. I motsatt fall må vi melde Norge ut av Europa, og det er ikke hensiktsmessig, sier Erna Solberg til Dagbladet.

- Ikke uenige om fakta Etter at dommen falt i Oslo tingrett og før mulla Krekar dro til intervjuet med Al Jazeera, som endte opp med angrepet på TV 2s team, satt han i flere timer med advokat Brynjar Meling for å gå gjennom dommen.

- Det er ingen særlig uenighet om faktaene i saken. Men han er sterkt uenig i konklusjonene retten har trukket, særlig på punktene som går på terrorisme, sier Meling til Dagbladet mandag kveld - før tumultene i TV 2s lokaler har skjedd.

Meling anslår at ankesaken for lagmannsretten neppe kommer opp før seint på høsten.

 FORNØYD MED DOMMEN:   Erna Solberg i Aktuelt med programleder Ole Torp på NRK 2 mandag kveld. FOTO: THOMAS  RASMUS SKAUG/DAGBLADET.
FORNØYD MED DOMMEN: Erna Solberg i Aktuelt med programleder Ole Torp på NRK 2 mandag kveld. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET. Vis mer