Erna hadde livvakt i to og et halvt år

Mest redd for barna. Vet hva hun vil gjøre med mulla Krekar hvis hun blir statsminister.

 LETTER PÅ SLØRET:  Erna Solberg har hatt livvakt i to og et halvt år. Først trodde hun og mannen at det var best ikke å si noe til barna. Her er Høyre-lederen  på NRK Marienlyst før opptreden hos Ole Torps i Aktuelt på NRK 2 mandag kveld. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.
LETTER PÅ SLØRET: Erna Solberg har hatt livvakt i to og et halvt år. Først trodde hun og mannen at det var best ikke å si noe til barna. Her er Høyre-lederen på NRK Marienlyst før opptreden hos Ole Torps i Aktuelt på NRK 2 mandag kveld. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg har vært truet på livet to ganger og hatt livvakter tett rundt seg i to og et halvt år.

- Det satte jo sine begrensninger på livsførselen, selv om det var veldig profesjonelle og fine folk jeg hadde rundt meg, sier Høyre-lederen til Dagbladet.

Hun og mannen lærte mye om hvordan de ikke skulle forholde seg til barna da de første dødstruslene kom i 2003.

Derfor valgte de en helt annen familietaktikk da mulla Krekar kom med sine trusler i juni 2010.

Barna var seks og fire år gamle da en kurdisk asylsøker i Bergen ville drepe kommunalministeren for et utvisningsvedtak hun var ansvarlig for.

Bommet med taushet - Vi ville ikke skremme barna, og bestemte oss for ikke å si noe. Men så gikk det kort tid, og barna kom hjem med historier fra venner og deres foreldre. Det ble verre å ta igjen historiene og forsøke å roe ned situasjonen da.

 NY RUNDE:  Erna Solberg på vei til å vitne i Oslo tingrett 22. februar i år. Det kan bli en ny runde i vitneboksen for den tidligere kommunalministeren. FOTO: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET.
NY RUNDE: Erna Solberg på vei til å vitne i Oslo tingrett 22. februar i år. Det kan bli en ny runde i vitneboksen for den tidligere kommunalministeren. FOTO: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Så sist gang bestemte vi oss for å prate om det alle sammen fra første stund. Og vi har pratet mye om at de ikke skal bekymre seg, sa Erna Solberg til Dagbladet i går kveld.

Barna er nå 15 og 13 år gamle.

- De får med seg alt - Det nytter ikke å tro at de ikke får med seg alt. Så nå, i den alderen de er, har dette vært det riktige hjemme hos oss. Det er bare en sjelden gang i blant at temaet blir nevnt hjemme nå. Men stadig er det jo fremmede folk som sier til meg at Krekar må ut av landet. Det har selvfølgelig å gjøre med min offentlige rolle. Det blir noe annet, sier Høyre-lederen.

Seinest 22. februar i år, etter at hun hadde forklart seg i 25 minutter som vitne i Oslo tingrett om truslene som Krekar nå er dømt for, sa Erna Solberg at hun håpet det var siste gang hun møter han i retten. 

Det blir med håpet.

- Det er ny jus og nye grenseoppganger her, og mulla Krekar skjønner jo at han ikke har noe å tape på å kjøre saken helt ut i rettsapparatet.

- Personlig synes jeg det er betryggende at tingretten nå slo fast at det ikke er greit at religionsfriheten kan brukes til å sette fram trusler.

Med Erna som statsminister Nå har hun ikke spesielle livvakter som følge av truslene, men har samme sikkerhetsvern som «flere andre offentlige personer».

- Hva skjer med mulla Krekar hvis Erna Solberg blir statsminister fra høsten 2014?

- Da vil regjeringen fortsette å arbeide for at han blir utlevert, uavhengig om han soner fengselsstraff eller ikke. Utviklingen i Irak vil medvirke til hvordan det går. Også en regjering med Høyre må ha garantier for at han ikke blir dødsdømt. I motsatt fall må vi melde Norge ut av Europa, og det er ikke hensiktsmessig, sier Erna Solberg til Dagbladet.

- Ikke uenige om fakta Etter at dommen falt i Oslo tingrett og før mulla Krekar dro til intervjuet med Al Jazeera, som endte opp med angrepet på TV 2s team, satt han i flere timer med advokat Brynjar Meling for å gå gjennom dommen.

- Det er ingen særlig uenighet om faktaene i saken. Men han er sterkt uenig i konklusjonene retten har trukket, særlig på punktene som går på terrorisme, sier Meling til Dagbladet mandag kveld - før tumultene i TV 2s lokaler har skjedd.

Meling anslår at ankesaken for lagmannsretten neppe kommer opp før seint på høsten.

 FORNØYD MED DOMMEN:   Erna Solberg i Aktuelt med programleder Ole Torp på NRK 2 mandag kveld. FOTO: THOMAS  RASMUS SKAUG/DAGBLADET.
FORNØYD MED DOMMEN: Erna Solberg i Aktuelt med programleder Ole Torp på NRK 2 mandag kveld. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET. Vis mer