Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jonas Gahr Støres oppsummering

- Erna har de siste ukene vist et lavt nivå. Hun rendyrker politikk som spill

Ap-leder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre forklarer hvorfor han mener Siv og Erna må skiftes ut.

KLAR FOR MAKT: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil gjøre det viktigste for Norge til det viktigste i politikken: Å få flere i jobb. Han mener Høyre/Frp-regjeringen har mislykkes i å skape jobber og viser til fall i sysselsettingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KLAR FOR MAKT: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil gjøre det viktigste for Norge til det viktigste i politikken: Å få flere i jobb. Han mener Høyre/Frp-regjeringen har mislykkes i å skape jobber og viser til fall i sysselsettingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonas Gahr Støre gikk i formiddag hardt ut mot regjeringen og i særdeleshet mot statsminister Erna Solberg, som han mener bagatelliserer den viktigste saken for Norge: Holde folk i jobb.

Ifølge Støre vil valgkampen handle om et skarpt skille mellom skattekutt til de som har mest fra før, og velferd.

- Høyre og Frp-regjeringen bagatelliserer utfordringene på arbeidsmarkedet. Vi forstår alvoret, og gjør det viktigste for Norge til det viktigste i norsk politikk, sa Støre.

Lavt nivå og spill

Han mente statsminister Erna Solberg har holdt et lavt nivå i det siste, og at hun driver rendyrket politisk spill.

- Når hun først sier at de som ikke har beredskap som slagord i valgkampen ikke tar det på alvor. Slik bør ikke en statsminister omtale temaer som bør samle istedenfor å splitte.

- Når hun sier at Ap, som følger opp Riksrevisjonen og en samlet opposisjons kritikk av sikring av kritisk infrastruktur og hemmelighold, gjør det fordi ledigheten går ned, er det et lavt nivå for en statsminister og spill, sier Støre til Dagbladet.

- Du mener Solberg bagatelliserer ledigheten?

- Ledigheten er én ting. Men andelen av oss som jobber, går ned, og det har fortsatt under denne regjeringen. Erna og Siv var jo veldig høye og mørke i 2014 over det de kalte det rødgrønne gapet, at lønningene økte og at produktiviteten falt.

- En lunte under velferdsstaten

Nå er det kommet et nytt gap, sysselsettingen og produktiviteten faller. Summen er en lang lunte som brenner under den norske velferdsstaten. Det sier regjeringens perspektivmelding mye om, men den står jo i kontrast til politikken regjeringen fører, og krever andre valg,

- Er det fordi ledigheten faller at du fokuserer mer på sysselsettingen.

- Dette er en helhet for Ap, at arbeid til alle er jobb nummer én. SSB sier at det at ledigheten har falt litt, skyldes at folk har gått ut av arbeidsmarkedet. Det er jo en veldig viktig opplysning å ha med seg.

- Vi skal glede oss hvis ledigheten faller og folk får jobb, men det er en liten del av et stort tema, nemlig at hadde vi hatt samme andel på jobb nå som for åtte - ti år siden, hadde vi hatt 200 000 flere i arbeid, sier Støre.

FEIL TAL: Høyre-nestleder og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener Ap-leder Jonas Gahr Støre er omtrentlig med tall, og ikke har fått med seg at sysselsettingen flater ut. Foto: Terje Pedersen/Scanpix
FEIL TAL: Høyre-nestleder og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener Ap-leder Jonas Gahr Støre er omtrentlig med tall, og ikke har fått med seg at sysselsettingen flater ut. Foto: Terje Pedersen/Scanpix Vis mer

- Ikke kledelig av Støre

Høyres nestleder, kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner mener Støre ikke er oppdatert på tallene.

- Det er overraskende at Arbeiderpartiets statsministerkandidat ikke har registrert at fallet i sysselsettingsandelen som startet under de rødgrønne, har flatet ut og nå er snudd. Det kler ikke en norsk statsministerkandidat å være så omtrentlig med fakta som Jonas er, sier Sanner til Dagbladet.

Bagatelliserer forskjeller

Støre tror ulikhet vil dominere norsk politikk framover.

- Små forskjeller har gjort Norge til verdens beste land å bo i. Nå øker forskjellene - godt hjulpet av Frp og Høyres skattepolitikk med store kutt til de rikeste. Og forskjellene på arbeidsmarkedet øker, mellom de med og uten jobb, mellom de med og uten trygg jobb, sa Støre på pressekonferansen.

Han mener statsminister Erna Solberg bagalliserer problemene og viste til uttalelser om å «ikke politisere» debatten om ulikhet.

- Her er jeg dypt uenig med Erna Solberg. Vi må politisere økte forskjeller. Det blir en skillelinje som vil prege valgkampen.

- Solberg har vel en annen politikk for å møte forskjeller enn Ap?

- Hun individualiserer disse problemene. Hvis et menneske sliter med rus eller helseproblemer, skal man få hjelp. Men hun har sagt at dette med forskjeller er å amerikanisere debatten. Norge har så små forskjeller, og vi er lykkelige.

- Mitt poeng er at det er ikke gitt, vi er ikke immune mot det som kan treffe oss utenfra. Det å tror at vi ikke blir berørt av det som skjer i andre land, er feil og en bagatellisering.

Frykter økte forskjeller

- Og hvis du snakker med folk og ser på målinger, sier de at nest etter krig og terror er økte forskjeller og sviktende tillit noe av det folk frykter mest.

- Erna har sagt at vi ikke må politisere ulikhet, men satse på individuelle løsninger. Hun har sagt at de lilla velgerne egentlig ikke er så opptatt av temaet. Det er mulig Høyre tenker sånn, at hunden ligger begravet der, men som samfunnsutfordring er den betydelig, sier Støre.

- For oss er det viktigere å løfte i bunn enn å kutte i toppen. Derfor har vi brukt pengene på gratis barnehage til dem som tjener minst, raskere behandling av mennesker med rus og psykiske helseutfordringer og mer kunnskap i skolen. Slik skaper vi et samfunn med like muligheter for alle og med små forskjeller.

- Ett eksempel på at politikken virker er at vi nå har det minste antallet bostedsløse på over 20 år. Støres angrep på Erna er et tydelig uttrykk for desperasjon fra en partileder og et parti som har opplevd å falle kraftig på målingene det siste halve året, sier Sanner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media