Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre om Iran-feiring:

- Erna, har du kontroll?

Christian Tybring-Gjedde mener Frp-kollega Per Sandberg gjør narr av norske frihetsverdier, mens Ap-leder Jonas Gahr Støre spør seg om statsminister Erna Solberg (H) virkelig har styring på statsråden sin.

STYRING: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er all grunn til å spørre om statsminister Erna Solberg (H) har styring på fiskeriministeren.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
STYRING: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er all grunn til å spørre om statsminister Erna Solberg (H) har styring på fiskeriministeren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En statsråds deltakelse på feiringen av den iranske revolusjonen blir lagt merke til i Teheran og oppfattet som et klart politisk signal. Jeg kan ikke huske at dette har skjedd tidligere, sier Ap-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Nå vil Ap-lederen vite om det var avklart med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) eller statsminister Erna Solberg (H) at Sandberg som statsråd skulle delta under feiringen av den iranske revolusjonen.

Han vil også vite om Søreide selv vurderte å delta og om regjeringen vil være representert under samme feiring neste år.

- Spørsmålet er om utenriksministeren eller statsministeren var innforstått med fiskeriministerens deltakelse eller om dette er privatpraktiserende utenrikspolitikk i regi av Per Sandberg. I så fall er det nok et eksempel på at statsministeren ikke har styring på sin statsråd, mener Støre.

Peker nese

Dagbladet har tidligere skrevet at fiskeriministeren tidligere i år deltok under feiringen av Irans nasjonaldag - den såkalte revolusjonsdagen, som markerer grunnleggelsen av den islamske republikken under ayatolla Khomeini i 1979.

Men onsdag kveld kunne Filter Nyheter og Aftenposten melde at Sandberg var til stede under feiringen, som foregikk i regi av den iranske ambassaden - i kraft av å være statsråd i regjeringen.

Det vekker reaksjoner også i Sandbergs eget parti. Utenrikspolitisk talsperson Christian Tybring-Gjedde knaller til:

- Deltakelse på en slik feiring er å gjøre narr av de frihetsverdiene vårt samfunn er tuftet på, sier Tybring-Gjedde, som mener Sandberg «peker nese» til norsk utenrikspolitikk.

- Men som vi har hørt; «det er lov å gjøre feil», legger han til. På spørsmål om han mener Sandberg bør trekke seg som statsråd, svarer han som følger i en SMS:

- Per Sandberg får gjøre de vurderinger og refleksjoner han mener er naturlig og relevant. Jeg vil ikke blande meg opp i det.

Ser mot på Solberg

Som utenriksminister var Jonas Gahr Støre opptatt av dialog, også med regimer og grupperinger Norge var og er kritiske til. Så er det egentlig grunn til å kritisere at statsråden med ansvar for den nest største norske eksportnæringen deltar på et arrangement i regi av et land som Norge ønsker utvidet handel med?

- Vi støtter utvidet handel og kontakt med Iran og atomavtalen fra 2015, men denne typen markering må ses på som en politisk alminneliggjøring av et regime Norge er kritisk til. Jeg er fortsatt tilhenger av dialog og møtepunkter med land vi er uenige med, men en nasjonaldagsfeiring som markerer den iranske revolusjonen og er en hyllest til regimet i Teheran, er i en annen kategori, sier han.

Kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet har følgende kommentar til saken:

- Det har verken under denne eller tidligere regjeringer vært praksis for at UD orienteres hvis politisk ledelse i andre departementer deltar på nasjonaldagsfeiringer i regi av utenlandske ambassader i Oslo.

- Dette er en vurdering som gjøres i hvert enkelt departement, fortsetter Andersen.

Kan bli kontrollsak

Støres partifelle Dag Terje Andersen som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, mener statsministeren må på banen. Han holder muligheten åpen for at kontrollkomiteen nå vil engasjere seg i saken.

- Fra Stortingets side er det allerede stilt en rekke spørsmål om denne saken. Flere spørsmål melder seg nå, etter at Sandberg som statsråd var med å markere Khomeinis seier i 1979, sier han til Dagbladet.

SAKEN: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur». Turen har skapt kaos og nå sitter mange med ubesvarte spørsmål. Vi forklarer deg hva saken egentlig handler om. Video: Anna Näumann / Dagbladet / NRK Vis mer

- Dersom statsministeren fastholder at hun har tillit til Sandberg, samtidig som flere spørsmål blir stående ubesvart, vil det kunne bli aktuelt for komiteen å stille egne spørsmål for å avklare om statsråden har Stortingets tillit, sier Andersen.


Også KrFs Hans Fredrik Grøvan har i intervjuer med VG og NRK åpnet for at kontrollkomiteen vil kunne gå inn i saken. Det samme har SVs medlem i komiteen, Torgeir Knag Fylkesnes, gjort.

- Vi har et ordinært komitémøte 28. august, dagen etter kontrollhøringen om svikten i arbeidet med objektsikring og kritisk infrastuktur. Det kan bli aktuelt å ta opp saken da, om ikke før, sier han.

Andersen mener den omfattende kontrollhøringen som tar for seg Riksrevisjonens kritikk mot regjeringen for arbeidet med terrorsikring, har klare paralleller til Sandberg-saken.

- Fellesnevneren er spørsmålet om statsministeren tar sikkerhet på tilstrekkelig alvor, sier Andersen.