BLIR ENIGE: Frp's Ketil Solvik-Olsen lover at Høyre og Frp blir enige om en endret handlingsregel. Men ifølge Solvik-Olsen tør ikke Erna Solberg si det før valget fordi hun har for stor respekt for Jens Stoltenberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BLIR ENIGE: Frp's Ketil Solvik-Olsen lover at Høyre og Frp blir enige om en endret handlingsregel. Men ifølge Solvik-Olsen tør ikke Erna Solberg si det før valget fordi hun har for stor respekt for Jens Stoltenberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Erna har for stor respekt for Jens

Men Høyre blir enig med Frp om handlingsregelen, sier Ketil Solvik-Olsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frps finanspolitiker og alliansebygger Ketil Solvik-Olsen sier Frp og Høyre har snakket seg nærmere i den økonomiske politikken. De er allerede enige om mye, og resten vil komme på plass etter valget, sier han.

- Jens definerer - Vi kommer til å bli enige om forbedringer av handlingsregelen. Men Høyre må først legge bort sin respekt for Jens. Han får definere for mye hvordan Høyre tenker. Men jeg har snakket med mange Høyre-folk som ser fornuften i Frps syn. Etter valget, når Jens ikke lenger lager retoriske problemer for henne, vil Erna kunne si at det handler om å forbedre den økonomiske politikken, prioritere investeringer og kutte i forbruk, sier Solvik-Olsen til Dagbladet.

- Jens bryter Onsdag sa Erna Solberg til Dagbladet at Jens Stoltenberg bryter handlingsregelen ved at han bare legger vekt på den ene delen av den. - Den andre delen sier at pengene skulle brukes til investering i utdanning, forskning og veiprosjekter og til vekstfremmende skattelettelser. Mye av det Frp ønsker, vil kunne løses ved at vi bruker også denne delen av handlingsregelen. Det er fullt mulig å bruke mer av de pengene vi tar ut av oljefondet til å investere i framtida. Hovedutfordringen er at regjeringen har gjort handlingsregelen til en statisk regel, sa Solberg. Ketil Solvik-Olsen er enig i at handlingsregelen må strammes inn.

-For snevert - Høyre og Frp er enige om at handlingsregelen må begrense vekst i offentlig forbruk. Men Høyres modell betyr at man ikke kan bruke ei krone mer til investeringer før man har spart ei krone i andre offentlige budsjetter. Problemet er at gevinsten fra nødvendige innsparinger tar tid, og dermed vil viktige investeringer måtte settes på vent. Og skal Høyre innfri forventningene de har skapt, må de komme raskt i gang. Derfor må handlingsregelen skille offentlig drift og forbruk fra samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer, slik som infrastruktur, forskning og offentlige bygg. Vi vil ha egne statlige investeringsselskaper for vei og jernbane som får egenkapital fra oljefondet. Her tenker Høyre og Ap for snevert, sier Solvik-Olsen.

Han understreker at det allerede i dag er mange statlige selskaper som får oljepenger utenfor statsbudsjettet.
- Infrastruktur som flyplasser, gassrør og strømnett er flyttet ut av statsbudsjettet. Slik bør vi også behandle infrastruktur som vei og jernbane. Det er feil når Stoltenberg later som om handlingsregelen styrer all pengebruk. Den teller bare pengene som går inn i statsbudsjettet, men ikke alle milliardene som går på utsiden. Regelen er tillagt egenskaper den ikke har, sier Solvik-Olsen.

Økt innvandring - Men prosjekter utenfor statsbudsjettet virker jo uansett inn på økonomien. Blant annet vil store byggeprosjekter kreve ekstra arbeidskraft, noe som igjen har konsekvenser for kostnadsutviklingen.
- Isolert sett, ja. Men vi kan importere arbeidskraft. Det er stor ledig kapasitet blant entreprenørselskaper i Europa. De kan ta på seg oppdrag av en viss størrelse på et halvt års varsel.
- Så økt innvandring er en del av pakka? - Ja, men det vil være profesjonelle arbeidsfolk som er interessert i å jobbe intensivt, som i oljesektoren, for å komme hjem til sine familier. Arbeiderne trenger ikke lære seg norsk, men arbeidslederne må det. De vil tilføre norsk økonomi produksjonskraft, sier Solvik-Olsen.

Vekstfremmende tiltak Erna Solberg vil ikke bekrefte at hun har drøfte handlingsregelenmed Frp.
- Jeg er sikker på at vi skal bli enige om en ansvarlig politikk som gir vekstkraft for Norge framover, samtidig som vi sørger for å holde de økonomiske rammene.
- Har dere tenkt å følge handlingsregelen?
- Vi har tenkt å følge også den delen av handlingsregelen som fremmer vekststimulerende tiltak.

Veiledende regel - Vil du garantere for handlingsregelen slik den står i dag?
Vi garanterer for at vi vil føre en ansvarlig økonomisk politikk, der vi enten bruker litt mindre eller litt mer enn fire prosent av avkastningen, tilpasset den økonomiske situasjonen. Det er viktig at vi bruker pengene vi tar inn i norsk økonomi på tiltak som bedrer konkurranseevnen. På kunnskap, veier, infrastruktur og lettelser knyttet til skatt. Handlingsregelen er en veiledende regel som sier at man i snitt skal bruke fire prosent. Noen år har denne regjeringen brukt mer, andre år har den brukt mindre. Og nå er det riktig å bruke mindre. Sentralbanksjefen mener at man bruker for mye. Ap har brutt handlingsregelen flere ganger — vi vil gjeninnføre en ansvarlig politikk, sier Solberg.

VEKST:  Ketil Solvik-Olsen mener handlingsregelen må endres, og er sikker på å få Høyre med på det. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VEKST: Ketil Solvik-Olsen mener handlingsregelen må endres, og er sikker på å få Høyre med på det. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer