IKKE ENIGE: Alle de fire borgerlige partiene møtes igjen for samtaler neste uke. Erna har fortsatt håp om en firepartiregjering. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE ENIGE: Alle de fire borgerlige partiene møtes igjen for samtaler neste uke. Erna har fortsatt håp om en firepartiregjering. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Regjeringsforhandlinger etter valget 2017:

Erna har ikke knust drømmen om en blågrønn regjering. Fortsetter samtaler neste uke

Alle de fire borgerlige partiene møtes igjen neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagens samtaler har ikke konkludert med hvordan videre regjeringssamarbeid blir.

På vei ut fra møtet i kveld sier Erna Solberg til pressen at de fire borgerlige partiene skal møtes igjen i en større gruppe neste uke, for å snakke videre om regjeringssamarbeidet.

- Det har ikke blitt tatt noen endelige konklusjoner, men det har vært gode politiske samtaler, sa Krf-leder Knut Arild Hareide på vei ut fra kveldens møte.

- Vi har god tid. Denne regjeringen sitter inntil vi har en ny regjering, sier Solberg, som ikke vil garantere at en ny regjering er på plass før jul.

-Jeg vil ikke sette noen tidsfrist. Vi skal samarbeid om et budsjett i Stortinget, vi finner fram til løsninger. Det viktigste er at vi sammen lager et fundament for at Norge styres på en god måte, sa hun.

- Det blir tøft

«It ain't over till the fat lady sings » (Det er ikke over før den feite dama synger), sa Venstre-leder Trine Skei Grande på vei inn i statsministerboligen i kveld, da hun ble spurt om ikke regjeringsalternativet hun forfekter, en regjering bestående av Høyre og sentrumspartiene Venstre og KrF, var fryktelig urealistisk.

Litt mer avmålt var KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Det blir tøft, men jeg mener at det er helt naturlig at vi fire partier som har pekt på Erna Solberg som statsminister snakker sammen, var hans kommentar på vei inn.

Også på vei ut fra møtet, sa Grande at hun ikke har gitt opp en blågrønn regjering.

Da Solberg ble spurt om hva hun sier til KrF og Venstre i dette spørsmålet svarte hun diplomatisk.

- Vi har ikke konkludert på noen spørsmål enda, men vårt utgangspunkt fra Høyres side er at det er fire partier som er utgangspunktet for det vi ønsker å få tii.

- Ikke realistisk

Bare Frp-leder Siv Jensen ville si rett ut at en regjering uten Frp ikke er et realistisk alternativ.

- Jeg mener det ikke er realistisk, men samtidig hadde det vært veldig fint om de fire partiene ble enige. Derfor står samarbeidsinvitasjonen ved lag, sa hun.

- Vi har sagt det samme som Høyre lenge at det er naturlig at de fire partiene setter seg sammen og forsøker å finne en løsning.

Ifølge Solberg er de verken nærmere eller lenger unna en borgerlig flertallsregjering etter kveldens møte.

- Vi er omtrent der vi var før møtet, for vi har ikke gått i dybden på det, sa hun.

Samtaler i statsministerboligen

De fire borgerlige partilederne møttes i kveld i statsministerboligen i det som er deres andre samling siden valget.

Tema er regjeringssamarbeid og andre samarbeidsmuligheter.

Mens statsminister og høyreleder Erna Solberg helst vil ha alle fire partier inn i regjering, har KrF gjort det klart at de ikke vil gå i regjering med Frp eller fortsette med en samarbeidsavtale.

På spørsmål om hva det betyr at KrF likevel forsetter samtalene, sa Hareide at det betyr at det ikke er dratt noen endelig konklusjoner i kveld.

- Jeg ønsker å ha mitt landsstyre inn i denne prosessen, det blir drøftinger hos oss i hegla.

- Hva skal til for at disse samtalene går over i forhandlinger?

- Det skal noe til, men uavhengig av det som skjer er det viktig for oss fire partier å ha samtaler.

KrF og Venstre ønsker seg begge en regjering sammen med Høyre, men uten Frp.

Frp holder derimot fast på at de ikke støtter en regjering de ikke er en del av.

MØTT AV NATUR OG UNGDOM. KrF-leder Knut Arild Hareide ble møtt av en liten gruppe aktivister fra Natur og Ungdom. De oppfordret ham til å stille harde miljøkrav i møtet med Erna Solberg. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MØTT AV NATUR OG UNGDOM. KrF-leder Knut Arild Hareide ble møtt av en liten gruppe aktivister fra Natur og Ungdom. De oppfordret ham til å stille harde miljøkrav i møtet med Erna Solberg. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Jokeren er Venstre, som ikke har avvist muligheten for å gå inn i regjering med Høyre og Frp eller en ny samarbeidsavtale.

Trenger begge

I motsetning til i forrige stortingsperiode, trenger regjeringen imidlertid støtte fra både KrF og Venstre for å få flertall.

KrF sier de ikke vil felle en borgerlig regjering rett etter valget, men de vil ikke frede den fram til neste valg. Derimot vil de samarbeide med regjeringen fra sak til sak.

Venstre avsluttet i dag sitt første landsstyremøte etter valget. Der fikk partileder Trine Skei Grande grønt lys til å gå i forhandlinger med Høyre og Frp.

Ifølge Dagbladets kilde på møtet ble spesielt saker grundig diskutert: (1) Spørsmålet om hvordan man skal tolke landsmøtevedtaket rundt Frp-samarbeid, og (2) viktigheten at å ha med KrF i forhandlingene med Frp og Høyre.

Noen mener at det betyr et tydelig nei til Frp - andre mener at det ikke finnes noen sperre for det.