- Erna har latt seg fyre opp

De vanskelige sakene har stått i kø for Høyre-lederen de siste ukene.

KOKER RUNDT ERNA: Erna Solberg har fått mye å svare for i de første ukene av valgkampen. Her fra en partilederdebatt i februar i år. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
KOKER RUNDT ERNA: Erna Solberg har fått mye å svare for i de første ukene av valgkampen. Her fra en partilederdebatt i februar i år. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg har fått merket trøkket med flere brysomme valgkampsaker den siste tida. I går var det mannens tur til å bidra.

Det har uten tvil blitt en tøff valgkampstart for Høyres leder Erna Solberg. Én etter én har vanskelige politiske saker stått i kø for Høyre-lederen.

- Erna har nok følt seg presset. De siste ukene har ikke vært helt heldige for Høyre. Det burde ikke komme som en overraskelse at man blir angrepet av Ap, sier valgforsker og statsviter Svein Tore Marthinsen og viser til Jens Stoltenbergs angrep på Erna Solberg under NRKs partilederdebatt om de borgerliges samarbeid som mislykket (se faktaboks).

- Høyre har kommet litt ut av sporet om å snakke om sin egen politikk. Nå har de latt seg fyre opp av angrep. De må komme tilbake dit de var, og ikke la seg hisse opp, sier han.

Ektemann gikk løs Tirsdag kveld toppet Erna Solberg mann, Sindre Finnes, det hele med å gå løs på NRK på Twitter. Det var under en debatt om skole ledet av Ingunn Solheim tirsdag kveld på NRK, som var utgangspunktet. Finnes tvitret en rekke meldinger og mente blant annet at NRK ønsket å sverte Høyre, og at Solheim burde permitteres.

Til dette viser Erna Solberg til mannens egen unnskyldning hvor han blant annet sier at «mitt hjerte banket litt vel hardt for Erna under debatten i går».

- Sindre har bedt om unnskyldning overfor Ingunn Solheim og NRK og jeg håper de aksepterer denne unnskyldningen. Vi oppfatter Ingunn Solheim som en god og dyktig programleder, sier Erna Solberg gjennom hennes rådgiver Sigbjørn Aanes.

Borgerlig splittelse De siste dagene har de borgerlige partiene stått langt fra samlet. Tvert imot har KrF og Venstre gått ut og advart mot Frp i regjering.

Seinest i går gikk KrFs nestleder, Dagrunn Eriksen og utfordret Erna Solberg til å si at det også er at alternativ at Høyre blir sittende i regjering med Frp alene. KrF, og også Venstre, vil ikke gå i regjering med Frp.

- Erna Solberg låner troverdigheten til Venstre og KrF. Det er ikke noen selvfølge at Venstre og KrF blir sittende i regjeringen, sa Eriksen til NRK Dagsnytt.

Solberg selv hadde følgende kommentar:

- Alle ønsker samarbeid med oss, vi ønsker å samarbeide med alle. Vi ønsker at alle skal være med å påvirke politikken til en ny regjering, og la til at Høyre er tyngdepunktet i et slikt samarbeid.

Tror på blå seier Selv om de siste målingen har vist en negativ trend for Høyre, mener Svein Tore Marthinsen det skal mye til for å ødelegge den blå moroa valgnatta.

-  Fortsatt vil Høyre ha gjort et glitrende valg. Men det blir interessant å se. Det er fortsatt drøye to uker igjen, sier han og legger til:

- Men partiet må greie å holde hodet kaldt, snakke om sine egne løsninger og framstå som den beste garantisten for et borgerlig alternativ, sier han.