Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fortsetter presset mot regjeringen

- Erna har vist svakt lederskap

Ap og resten av opposisjonen mener Erna Solbergs regjering tar for lett på sikkerhet, og varsler flere spørsmål etter Sandbergs avgang.

NYE SPØRSMÅL: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen tar for lett på arbeidet med sikkerhet og beredskap, og varsler nye spørsmål etter Per Sandbergs avgang som statsråd. Reporter: Kirsten Karlsen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Per Sandbergs avgang som statsråd betyr ikke at Ap og resten av opposisjonen sier seg ferdige med saken, snarere tvert imot. Etter statsminister Erna Solbergs pressekonferanse og svarene regjeringen har gitt Stortinget i dag, sier Støre at Ap vil gå gjennom alle svarene og om nødvendig, stille nye spørsmål.

- Det var en riktig avgjørelse av Sanberg å trekke seg som statsråd. Men det er fortsatt en rekke ubesvarte spørsmål. Erna Solberg sa jo først at «det er lov å gjøre feil», i dag sa hun at det er en helhetsvurdering som ligger bak at han går. Hva er det nye som har kommet fram, spør Støre.

AVGÅTT STATSRÅD: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur», men nå har reisen bidratt til at han gikk av som fiskeriminister og nestleder i FrP. Vis mer

Kaotisk

- Vi har vært vitne til en kaotisk tilstand der det også er konflikt mellom en statsråd og en statssekretær som har vært ektefeller. Har situasjonen i privatlivet hatt konsekvenser for måten de har utført jobben? Vi må nå gå¨grundig gjennom svarene fra Solberg og se om det er grunnlag for nye spørsmål, og om det er nødvendig at kontrollkomiteen går inn i saken, sier Støre til Dagbladet.

Støre mener statsminister Erna Solberg har vist svakt lederskap i håndteringen av Sandberg-saken.

- Hun begynte slik hun ofte gjør, med at «det ville ikke jeg gjort», og at «alle kan gjøre feil», og avsluttet nærmest saken da. Nå viser det seg at den har vært langt mer alvorlig enn det. Jeg mener denne saken viser slektskap med regjeringens oppfølging av arbeidet med objektssikring.

- Tar for lett på sikkerhet

- Riksrevisjonen kom med veldig skarp kritikk, og beskrev svikten som svært alvorlig. «Svært alvorlig» betyr at liv og helse er i fare. For en statsminister som har gjort gjennomføringskraft til sitt løfte, er gjennomføringen i disse sakene for dårlig. regjeringen tar for lett på utfordringene med sikkerhet, sier Støre.

Han sier at i Aps stortingsgruppe er man svært nøye med sikkerhetsforberedelser før utenlandsreiser, og at man bruker PST til å gjennomgå de nødvendige sikkerhetsrutinene.

- Elendig sikkerhetskultur

SV har også varslet at de vil forfølge saken med regjeringens sikkerhetsbrudd i Stortinget.

- Sandberg var ikke bare et unntak, han var faktisk et eksempel. Her er det flere forhold som avslører en elendig sikkerhetskultur i regjeringen, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV) som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen, til NTB.

Han sikter til at også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og to statssekretærer har hatt med seg mobiltelefoner til høyrisikoland uten å ta nødvendige forholdsregler.

- SV har fortsatt en rekke spørsmål vi vil ha svar på, og tar nå denne saken til kontrollkomiteen. Vi må komme til bunns i hvor omfattende mangelen på sikkerhetsrutiner i departementene har vært, og hvordan dette kunne skje, sier han.

- Knusende kritikk

Fylkesnes mener saken svekker statsminister Erna Solberg (H).

- Hun har nå et dårlig utgangspunkt for høringen om svikt i beredskapen seinere i måneden. Sandberg-saken og den knusende kritikken fra Riksrevisjonen mot regjeringens arbeid med beredskap må ses i sammenheng. Erna Solberg gikk til valg på å gi landet gjennomføringskraft på sikkerhet og beredskap, men leverer nå sviktende ledelse og manglende sikkerhetskultur.